Un vial anomenat esperança

En un debat territorial de Sant Julià de Lòria marcat per les limitacions de temps el tema de la desviació laurediana encén les intervencions

Comentaris

El millor estava per arribar. Després d'haver de passar ràpidament per temes nacionals, el debat dels candidats territorials ha arribat al seu punt àlgid en el tram final amb els temes parroquials i el vial. Ha estat el primer dels d'Andorra Televisió.

Afronten les eleccions després de prendre's un Alka-Seltzer, disposats a empassar-se el que calgui, a acceptar pop com animal de companyia, amb la pressa al cos, la incertesa en el gest, cansats abans de començar, extenuats per una agenda sobrecarregada i amb les ulleres penjant i pendents dels retocs de la maquilladora de torn als estudis de la tele. Unes eleccions i els debats en primavera són temps d'ansolítics i d'antihistamínics per allò dels nervis i de les al·lèrgies.

La parròquia d'aquell sud, que també existeix segons Joan Manuel Serrat i Mario Benedetti, obre els debats. Un protagonista experimentat com Gerard Alís (PS), una amb una mica menys com Helena Mas (Demòcrates, Liberals i Independents) i dos de novells: Pol Bartolomé (Concòrdia-Desperta Lauredià) i Bianca Martínez (Andorra Endavant). Tot ben lligat i ben lligat, pautat i minutat, amb poc marge per al debat. 

Res a veure amb el que es produeix quan es tracta de netejar l'habitació d'un fill adolescent, indret que és a punt de ser declarat espai natural protegit per la Unesco perquè els mitjons bruts ha creat un microclima on han començat a desenvolupar-se espècies encara no conegudes per l'humanitat i els pares a punt de fer una intervenció armada amb escombra i pal de fregar. Dos estris que no li han calgut, però al moderador, David Domingo per advertir Mas i Alís que se'ls ha acabat el temps, com Roser Suñé al Consell General: "hauria d'anar acabant...".

Alís aposta per ser l'única opció de canvi, Mas per la seva experiència i treball com a secretària d'Estat de Salut, Bartolomé -l'únic que no ha llegit- reivindicant lauredianisme, i Martínez fent esment a Grifols i a Domingo, veient-la i potser recordant el Jack Lemmon de 'Ningú no és perfecte' veient les evolucions de Marylin Monroe: "Quina manera de moure's. Ha de tenir un motoret". El moderador té un rellotge com el del conill d''Alícia al cau de les meravelles', que estava tota l'estona mirant l'hora. "Senyor Alís, ja ha consumit tres minuts". O cinc, però allà encara no es parla de Sant Julià de Lòria.

Martínez insisteix en Grifols i Mas en la feina feta per Govern

Martínez hi torna amb Grifols i Mas en la feina feta per Govern. Bartolomé és el més acadèmic i Alís afirma que "cal apostar pel turisme i el comerç". En 22 minuts des de l'inici s'ha  parlat de moltes coses: Acord d'associació, inversió estrangera, fiscalitat... però tot parafrasejant Eduardo Mendoza a 'Sin noticias de Gurb', sense notícies, pel moment, de Sant Julia que serà la cloenda. Tot això mentre Alís i Mas debaten sobre l'encaix a Europa i Bartolomé recorda que "Andorra és un dels països menys exportadors del continent".

Al senyor Alís li quedn 14 segons quan Bartolomé treu tota la seva artilleria de politòleg, del col·legi de Bruges i ho fa sense exhaurir el temps. He vist coses que vosaltres, els humans, no us creuríeu mai de la vida. He vist com atacaven naus incendiades més enllà d’Orió. He vist raigs-C que brillen en la foscor de la Porta de Tannhäuser. He vist un candidat que no exhauria el temps d'intervenció. RTVA el plató dels prodigis.

La candidata d'Andorra Endavant reclama que es posin al mercat els 6.000 habitatges buits

La senyora Martínez encara té molt temps i insisteix amb el laboratori P3. Sort que després de la pausa, Domingo recorda que reprenen el debat territorial de Sant Julià de Lòria perquè allò portava el camí de ser un debat Orfidal. Cinc minuts de bloc social i "así se las ponían a Fernando VII" i a Helena Mas amb l'habitatge i els pisos a preu assequible i els de protecció pública mentre que la candidata d'Andorra Endavant reclama que es posin al mercat els 6.000 habitatges buits " i ja està" després que el moviment dels cabells provoquessin interferències en el micròfon. Bartolomé és partidari d'augmentar la moratòria per als pisos turístics i Alís explica que porten mesures al programa sobre l'habitatge i retreu a Demòcrates que "després de vuit anys han descobert que tenim un problema amb l'habitatge".

Mas contesta que han posat en marxa moltes mesures com la protecció de gairebé el 80% dels contractes de lloguer, el programa per a l'emancipació dels joves entre 22 i 30 anys passant per la contenció del preu de l'electricitat o les accions socials. "Els ciutadans no volen ajudes ni caritat, volen drets", ha replicat Alís. Bartolomé, per la seva part, proposa la creació d'una llei del benestar.

L'entrada en escena del tema sanitari posa de manifest que allò va camí de convertir-se en un duel de dos -Alís i Mas- tot i que en aquest terreny la candidata demòcrata juga a casa tot i que abans de completar la seva resposta acaba a tallada per la manca de temps. El SAAS es queda a l'ull de l'huracà. Per Alís i Bartolomé cal reorganitzar-lo, especialment pel servei d'Urgències [Bartolomé dixit}. El candidat de Concòrdia i el del PS-SDP + es posen d'acord per demanar la despenalització de l'avortament, un tema que Martínez considera "delicat" defensant el paper del copríncep episcopal.

Bartolomé acusa Demòcrates de cinisme polític en el tema de la desviació

Finalment, arriba Sant Julià de Lòria. "Que todo el mundo sepa/que el Sur también existe". Mario Benedetti, sempre. Martínez parla de Naturlandia [sic], dels col·lapses, del soroll, de la prioritat d'acabar el vial, de l'embelliment de l'entrada al poble i de les fires per concloure que "era una parròquia viva i que ara està morta". Bartolomé també aposta pel vial i diu que ara que s'acosten les eleccions Demòcrates i Liberals el tornen a reivindicar. "Això és cinisme polític" etziba, com una fuetada a la que s'hi suma Alís. "Això del vial és una mofa als lauredians. Demòcrates i Liberals han abandonat Sant Julià. Demanen confiança i per Sant Julià no són de fiar. No respecten la parròquia, no volen treballar per Sant Julià".

Mas es defensa assegurant que el vial mai ha estat oblidat per Demòcrates."S'han fet moltes coses per Sant Julia. Sis milions d'euros a la universitat i s'han destinat 13,5 milions en diverses obres", opina i Martínez acusa els Demòcrates de "fer promeses electorals" i Bartolomé de "fer pagar a Sant Julià els plats trencats de la seva mala planificació" tot esmentant el tema de l'abocador de terres de la Rabassa. Tots els camins van a Roma i al vial. El candidat de Concòrdia-Desperta Laurèdia diu que amb la seva construcció es podrà pacificar el trànsit a l'interior de la població, i de retruc, potenciar el comerç. "Ha clavat el temps!" emfatitza el moderador, abans de donar pas a Martínez que també lliga vial i comerç.

Tempus fugit. Arriba la recta final. Darrera intervenció d'un minut. Martínez planta la bandera de la lluita contra l'amiguisme per demanar el vot, el del coratge i el canvi. Per Alís, Demòcrates i Liberals han empobrit la parròquia, i cal un canvi pensant en generacions futures i per aturar la pèrdua de poder adquisitiu. Mas recorda que governar no és fàcil i hem de treballar pel futur d'Andorra. "Volem que Sant Julià sigui protagonista de l'Andorra del present i del futur". Segons Bartolomé, "ens trobem en un moment de gran complexitat. La nostra força rau en un sentiment de força intergeneracional". Ha demanat apostar per idees innovadores i transversals.

Com afirmava Don Draper a 'Mad men', "el que dius amor va ser inventat per gent com jo per vendre mitges". Les campanyes han estat inventades pels polítics per vendre esperança. Un vial anomenat esperança.

Comentaris (12)

Trending