Una boda que surt cara

El resident argentí detingut al seu país per anar a un casament tot i l’ordre de quarantena ha quedat en llibertat després de pagar 100.000 pesos, uns 1.400 eurosL’home, que va fer de testimoni a la cerimònia, fet que va desfermar la indignació a les xarxes socials, donarà els diners a l’hospital on se li va fer la prova del coronavirus

100.000 pesos. Uns 1.400 euros. Aquesta és la multa que haurà de pagar un resident argentí que va viatjar al seu país i que, un cop allà, es va saltar l’ordre de quarantena decretada pel govern d’Alberto Fernández per a tots els que arribaven provinents de les zones on s’havia escampat el coronavirus. Ho va fer per anar a la boda d’un amic i el van enxampar, fet que li ha comportat l’obertura d’un procediment judicial i la imposició d'una sanció vestida de donació. Una multa que acabarà sent solidària, ja que l’acord assolit amb la justícia implica que els diners els donarà, justament, a l’hospital on el van dur un cop detingut.

L’home fa temps que viu a Andorra, però és originari de Concepció de l’Uruguai, una població de la província d’Entre Rios. Hi va arribar el 8 de març i, llavors, havia de complir la quarantena de dues setmanes, ja que havia passat pels aeroports de Roma i de Madrid, fet que, per tant, el situava com a provinent de zones on el coronavirus havia començat a fer estralls. Això, però, xocava amb l’objectiu del viatge: participar en una boda en la qual, de fet, havia de fer de testimoni.

Malgrat les instruccions de quedar-se a casa, va optar per anar a la cerimònia. Alguns dels assistents ho van compartir a les seves xarxes socials i el rebombori va acabar sent tan important que va arribar a les autoritats. El dia 17 de març, va ser detingut per la policia federal, activant el protocol de salut, segons que explica infobae.com.

El processat va negociar un acord amb la fiscalia per poder agafar un vol el 8 d'abril i tornar al Principat

Els agents els van dur a l’hospital Urquiza. Allà se li va fer el text del coronavirus, que va donar negatiu (i no positiu com inicialment s'havia posat per error). Malgrat això, es va iniciar una causa penal per violar l’article 205 del codi penal argentí, que castiga amb entre sis mesos i dos anys de presó a qui “violi les mesures adoptades per les autoritats competents per impedir la introducció o propagació d’una epidèmia”. A banda, evidentment, se li va ordenar que mantingués el confinament.

L’home va trobar la possibilitat de tornar a Andorra, on viu des de fa quinze anys. El vol sortia el 8 d’abril i, el dia abans, es va celebrar la vista. La fiscalia va deixar clar que volia un càstig exemplar. Reclamava que se li prohibís deixar el país i el pagament d’una garantia de 200.000 pesos. Advocat i ministeri públic van acabar negociant una sortida a l’atzucac.

La proposta de la fiscalia va ser la de suspendre la causa per un any. A canvi, el processat, entre altres requisits, havia de fer una donació de 100.000 pesos al mateix hospital al qual va ser portat per la policia. “Aquest oferiment resulta de gran utilitat per a la institució mèdica per fer front a la greu pandèmia de Covid-19 que constitueix al país l’emergència sanitària”, explica l’acord escrit entre totes dues parts.

Comentaris (1)

Trending