Tardor amb poc fred i precipitacions normals per l’època

El context càlid fa que el temps s’hagi desplaçat de latitud, i així Andorra ha adoptat una realitat semblant a la del sud de la península ibèrica

Els meteoròlegs del país coincideixen a pronosticar una tardor similar al temps que estem tenint aquest setembre: poc fred i pluges. De cara a l’hivern, la cosa ja és més complicada de preveure, però en línies generals el context càlid derivat del canvi climàtic afectarà. Pel que fa a l’estiu, alguns fenomens violents han posat en dubte la continuïtat de les tempestes d’estiu.

Ha acabat l’estiu meteorològic (31 d’agost) i està a punt de fer-ho també l’astronòmic (21 de setembre), així que és hora de fer balanç del període estival, i també de fer previsions de cara a la tardor i l’hivern. Com que queda molt temps, és més fiable la previsió de la tardor que de l’hivern, però alguns entesos del país s’animen a fer-la, tot i que avisen que és massa aviat perquè els mapes poden enganyar.

Guillem Martín: “Des d’Andorra, podem modelar els efectes locals del canvi climàtic, totes les accions sumen per revertir-lo, no podem ser una illa”

Si comencem per la tardor -la més fiable-, el meteoròleg del Servei Meteorològic Nacional, Guillem Martín, apunta que “el context càlid en què ens trobem provoca que no esperem fred a la tardor i, sí en canvi, precipitacions, normals per l’època”. En línies generals, “no tindrem l’atmosfera gaire quieta”, més o menys com aquest setembre, que està plovent gairebé cada dia. “Continuarem immersos en centres de baixes pressions en latituds baixes, que afavorirà perídes pertorbadors com l’actual”, ha afegit.

Pel que fa a l’hivern, tot i que és difícil la previsió -com s’ha dit-, cal tenir en compte aquest context càlid, provocat pel canvi climàtic. Això provoca que el temps hagi canviat de latitud, cosa que vol dir, per exemple, que Andorra hagi adoptat un clima semblant al del sud de la península ibèrica o que al Regne Unit tinguin un temps cada cop més semblant al d’Andorra, i això fa que sigui més habitual que abans veure gent a les platges angleses a l’estiu, ja que si la terra s’escalfa, els climes es desplacen cap al nord. “Portem molts anys amb anomalies positives i això fa que els hiverns també siguin més càlids”, ha explicat Guillem Martín. “Des d’Andorra, podem modelar els efectes locals del canvi climàtic, totes les accions sumen per revertir-lo, no podem ser una illa”, ha recordat.

Òscar Martín: “Hi haurà tres o quatre grans nevades fins al fons de les valls, i la resta a cotes altes, a les estacions”

Però anem a la previsió més concreta. El meteoròleg de Ràdio i Televisió d’Andorra (RTVA), Josep Tomàs, s’atreveix amb un pronòstic per l'hivern, tot i que avisa que a mitjans d’octubre seria més fiable, ja que els mapes “poden mentir”. Així, el model europeu augura que la precipitació seria “normal” al centre d’Europa, Andorra inclosa, i la temperatura “mitjana”, un indicador també “normal”. Pel que fa al model americà, pronostica que hi ha entre un 60 i un 70% de probabilitats que la temperatura estigui per sobre de l’habitual, mentre que el model anglès augura un descens de les precipitacions, sobretot a la cara sud del Pirineu.

Un mapa de previsió de l'hivern.
Un mapa de previsió de l'hivern.

L’impulsor de Visual Meteo, Òscar Martín, també s’atreveix amb la previsió hivernal. Així, parla d’un hivern similar als anteriors, amb temperatures un pèl superiors i precipitacions habituals, tot i que augura un gener més sec i situa el febrer com el mes més fred. “Hi haurà tres o quatre grans nevades fins al fons de les valls, i la resta a cotes altes, a les estacions”, ha assegurat. “Cal ser prudents, però les estacions d’esquí tindran una temporada similar a l’anterior”, ha afegit.

TEMPESTES I FENÒMENS VIOLENTS

Situat l’hivern, també cal fer balanç del que ha estat l’estiu. Segons Guillem Martín, ha estat càlid i sec en precipitacions, sobretot durant l’onada de calor de mitjans d’agost, amb alguns valors rècord a Andorra. En canvi, Òscar Martín l’ha vist menys calorós que l’any passat, ja que fins l’onada de calor no s’havien vist valors massa elevats. Ara bé, el conjunt de l’estiu s’ha desevolupat amb “nits molt temperades”, amb mínimes elevades.

Sí que hi ha hagut quatre episodis de temps violent. “S’han produït un parell de situacions que no es repeteixen cada any per confrontació de masses d’aire fred i calent, i no és la típica tempesta d’estiu”, ha afirmat Òscar Martín, que posa sobre la taula la possibilitat que aquest fet pugui ser irreversible. En canvi, Guillem Martín no ho veu així: “Crec que això forma part de l’alternança dels estius, així que dono llarga vida a les tempestes d’estiu”, ha assegurat.

Comentaris (1)

Trending