Els tamarros es fan visibles

A iniciativa d’Andorra Turisme i de Reunió de Papaia, s’han instal•lat set figures de fusta d’aquests éssers mitològics a cadascuna de les set parròquies

Els tamarros formen part de l’imaginari tradicional del Pirineu i d’Andorra. Una de les claus de llegenda, però, és justament que aquests éssers no es deixen veure mai. Això, però, canviarà a partir d’ara, perquè cada parròquia en tindrà un. Tots set, lluny d’amargar-se, volen ser ben visibles i, per això, s’han situat, en forma de figures de fusta, a punts emblemàtics del país.

Es tracta d’una iniciativa impulsada des d’Andorra Turisme i que està portant a terme l’empresa Reunió de Papaia, liderada per Pere Moles. La idea és instal·lar aquestes escultures representatives d’un tamarro al llarg del Principat. Una a cada parròquia. Les figures es van començar a ubicar a l’octubre i, després de l’aturada forçada primer per l’hivern i després per la crisi del coronavirus, aquesta darrera setmana s’ha completat el cicle, amb els de la Massana i Encamp.

De fet, el Massa, el tamarro massanenc, no es pot dir que tingués un primer dia tranquil a la seva nova llar. Quan feien poques hores que havia estat col·locat al costat del riu Pollós, en el camí cap al Comapedrosa, va patir un atac vandàlic, amb unes barroeres pintades amb fanga i el trencament del cartell que explica la iniciativa. Res que no hagi pogut solucionar-se de forma ràpida.

Ara cadascú dels set tamarros ja estan instal·lats. Tots tenen un nom vinculat a la seva parròquia. A banda del Massa, Nilo està a Montaup, a Canillo; Caldes, a Engolasters; Andy, a Andorra la Vella; Lau, a Sant Julià; Dino, a Ordino i Enko, a Encamp.

A banda, el dibuixant i ninotaire Jordi Planellas, ha preparat un còmic on s’explica tota la història, tant la llegenda dels mateixos tamarros, com la iniciativa. Tot s’ha de dir, no ha pogut ser enllestida més oportunament: coincidint amb l’eliminació total de les restriccions per sortir a la muntanya i amb l’obertura de les fronteres als turistes. Així, tant la gent d’Andorra com els turistes podran trobar-se, per fi, amb aquests éssers, fins ara, tan difícils de veure.

Etiquetes

Comentaris (15)

Trending