La setmana Morell torna a començar a casa

Les activitats per homenatjar la figura de l’escriptor s’han reprès amb la lectura dramatitzada basada en el llibre ‘Boris I, rei d’Andorra’, a la Farga Rossell a la Massana

Antoni Morell tindrà, per fi, l’homenatge que es mereix. I serà gairebé íntegre a casa, a la Massana. Aquest dilluns, la Farga Rossell s’ha omplert, entre llums càlides i un públic expectant, de les paraules de l’escriptor. La lectura dramatitzada basada en el llibre ‘Boris I, rei d’Andorra’, producció de l’Escena Nacional i Somhiteatre ha estat el tret de sortida de tot el calendari d’activitats per recordar una figura clau al món cultural no únicament massanenc, sinó nacional.

“Parlem d’una persona que va deixar un llegat molt important”, ha remarcat la ministra de Cultura, Sílvia Riva. Gran seguidora de l’escriptor, ha destacat la seva figura “present en molts dels àmbits i les disciplines andorranes”. Revisió de les institucions, “va col·laborar en l’elaboració de la nova Andorra”, i un referent en la literatura del país. Advocat, “reconegut per molts dels nostres conciutadans, té diferents vessants que fa que el tinguem present”.

Ombra llarga i estesa la de Morell, com les que projectaven els llums a la Farga Rossell. Va ocupar no únicament l’escena cultural, tot i que sembla la més fàcil de recordar i reconèixer públicament. A la Massana, la biblioteca per sempre portarà el seu nom i tindrà tota la seva extensa obra a la disposició dels àvids lectors. Però aquesta polivalència permet que, segons Riva, “se’l pugui homenatjar de moltes maneres”.

La primera d’elles, amb ‘La sorprenent peripècia de Boris’. Però seguirà amb la presentació de la reedició de ‘La neu adversa’, la lectura de fragments on es descobrirà a l’emblemàtic baró Boris Mikhàilovitx Skóssirev-Mavrusov, una repassada audiovisual per la seva trajectòria o un concert de Jonaina Salvadó i Jordi Barceló. Tot en una setmana que es reprèn després del primer acte al 2020, però que la pandèmia va obligar a aturar per complet. “Morell ens va sorprendre marxant de manera sobtada i es van programar molt ràpidament les activitats”, ha explicat Riva.

Ara, la situació ha permès que es torni a posar l’Antoni Morell a l’agenda com a prioritat. “Les propostes més o menys guarden l’essència, perquè giren molt al voltant de la seva figura en les seves facetes d’articulista, d’escriptor i de gran referent de la literatura andorrana”, ha assenyalat Riva. El que s’ha fet ha estat polir, afinar, “la proposta artística és molt diversa”. Diversa com va estar ell, per poder abastar tots els seus vessants, tot el que va ser i sempre serà.

Etiquetes

Comentaris

Trending