Sant Roc de Sornàs musicat

Els treballs de conservació i millora de l’església ordinenca, l’única que no és propietat del bisbat, permet ‘redescobrir’ els treballs de fusteria en la porta d’accés i aclarir que la data de construcció és el 1756

Si alguna confusió hi havia, ja hi ha deixat de ser. Si al seu dia algú va considerar un 0 rere el 175, ara queda clar que és un 6 i, per tant, que la data oficial de construcció de l’església de Sant Roc de Sornàs és el 1756. No és l’únic element que ha quedat al descobert gràcies als treballs de conservació de l’esglesiola de planta rectangular ordinenca. També el decapat de pintura de la porta n’ha permès ‘redescobrir’ els treballs de fusteria musicada de la porta d’accés.

Sant Roc afrontarà a partir d’aquest dilluns els treballs de reformulació del revestiment de la façana. Ja fa uns dies que el temple es va repicar per extreure’n el revestiment que hi havia fins ara. De fet, l’extracció d’aquestes capes, com les de pintura de la porta, han estat les que han facilitat la descoberta d’alguns dels elements que potser s’intuïen però no estaven clars. Aquest dilluns es començarà a posar el morter de calç amb el qual es revestirà la pedra amb què es va construir -i amb què es van fer diverses actuacions posteriors- un Sant Roc que ara serà ‘curat’ d’humitats i altres.

WhatsApp Image 2022 04 30 at 7.39.47 PM
L'església repicada.

També s’ha aixecat el soler interior i es canvia. És una reforma força integral a la qual el departament de Patrimoni Cultural hi destina uns 55.000 euros. El temple ordinenca, entre altres curiositats o més i tot que això, és que es tracta de l’única església d’ús públic que no és titularitat del bisbat. La propietat recau en el quart de Sornàs, que és el que en vetlla. I el que s’ha mogut per aconseguir una actuació de conservació com feia temps que no es veia.

WhatsApp Image 2022 04 30 at 7.37.05 PM
La porta ha recuperat la fusta musicada.

I és que aquesta esglesiola, que va patir un incendi vers el 1930, és realment un temple del poble i per al poble. Arran d’aquell incendi vindria una de les intervencions més destacades. De fet, seria un més dels arranjaments que al llarg dels més de 250 anys d’història -és del segle XVIII, ja s’ha dit- els veïns de quart hi han anat fent. Com les columnes de totxana alçades a banda i banda de la porta. Hi eren. Però el calç les amagava. I les tornarà a amagar. Ara ve, la pedra i la llinda que ‘guarden’ la data, el 1756 confós al seu dia, es mantindran ara a la vista. Perquè no hi torni a haver dubtes. Com el treball manualista de la porta.

WhatsApp Image 2022 04 30 at 7.56.16 PM
Una imatge de Sant Roc de Sornàs a l'inici del segle XX.

 

Comentaris

Trending