Riuada de gent a l’artèria comercial

Les ganes de comprar i les limitacions en l'aforament porten cues immenses en algunes botigues de roba, de calçat i d’electrònica i telefonia

Persianes amunt, gent al carrer. El consumidor local no ha tingut pietat -en algunes botigues més que menys- en el primer dia d’obertura comercial. L’artèria comercial conformada per les avingudes Meritxell i Carlemany, especialment des de la Rotonda i cap a Escaldes, s’ha convertit aquest dilluns, durant una bona estona, en una veritable riuada humana. Centenars de persones han sortit a comprar com si fos l’últim dia -era el primer després de dos mesos i mig en molts casos, certament- que ho podien fer. En algunes botigues de roba, de calçat o d’electrònica i telefonia les cues han estat notòries.

La immensa majoria de comerços, especialment a les parròquies centrals però també arreu del país, han aixecat la persiana. Cert que molts -per exemple, moltes perfumeries- aprofitaven les primeres hores de reobertura per acabar de col·locar productes a les prestatgeries o posar ordre i netejar allò que durant setanta o vuitanta dies havia estat una mica més descuidat. És clar que ja hi havien fet unes tasques prèvies de preparació. Però l’èxit d’aquestes primeres hores d’obertura, és clar, ha estat dispar.

Renovar l'armari aprofitant la reobertura comercial i el dilluns festiu en molts casos ha estat una de les prioritats de moltes famílies, més si tenen canalla a qui la roba se li ha quedat petita

Mentre botigues de roba de cert nivell eren els dependents els qui esperaven amatents l’arribada de clients, en establiments de franquícies ‘low cost’ o similars les cues s’estenien fins al carrer. El fet que hi hagi limitacions d’aforament ha facilitat que es veiessin, en alguns casos, desenes de persones fent cua. En alguns establiments a Vivand, per exemple, les fileres eren d’allò més notòries. ¿I què busca la gent? Doncs en molts casos, hi havia moltes mares, moltes famílies en general, que acudien a buscar roba -de tota mena- o calçat pels menuts de la casa.

En aquests dos mesos de reclusió i confinament, l’estirada que han fet alguns infants ha deixat enrere els pantalons i les samarretes o jerseis amb els quals han hagut de passar durant l’epicentre de la crisi sanitària. Aquest dilluns tocava, doncs, renovar armari. I fer-ho amb una, amb dues talles superiors a abans del coronavirus. La targeta de crèdit, les targetes de crèdit, han tret fum en molts casos. I no només en els establiments de roba; també en alguns d’electrònica.

Les cues eren evidents en un establiment de telefonia de marca xinesa i vendes generoses de l’avinguda Meritxell. Quedi clar, però, que la diferència d’afluència entre la part alta de l’avinguda Meritxell i la part baixa era més que evident. Però qui més qui menys, satisfet de poder obrir. Satisfet de poder saludar clients de sempre. Això sí, amb una distància una mica major que fins ara i, sobretot, amb mascareta.

x bershka
Cua per poder accedir a l'establiment de l'avinguda Carlemany d'una coneguda franquícia de roba.

Si per norma els comerços han obert tots, a l’eix comercial els locals de restauració i grans cafeteries estaven majoritàriament tancats. Això no treu, és clar, que aquells bars de barri, aquells locals encarats al públic de país o han obert tímidament les portes -per exemple, el bar de la Plaça del Poble estava en marxa a mig gas i posant a punt la terrassa; i ja a ple rendiment estaven algunes terrasses de locals del carrer de la Vall- o es preparen per fer-ho aquest dimarts, quan l’administració tornarà a estar en funcionament gairebé al cent per cent i això, a priori, ha de portar una major activitat arreu. Avui ha estat un primer contacte. En molts casos, recuperar sensacions. Trobar-se amb la clientela de sempre.

Aquest dilluns, al cap i a la fi, no deixava de ser un festiu. Un festiu, més que mai, de celebració. I mentre farmàcies i centres comercials -l’Illa és un cas a part, que fins ara tenia la majoria de locals tancats i avui ha recuperat la vitalitat- han anat treballant com ho han estat fent les darreres setmanes vist que ja fa dies que poden servir amb normalitat si és que mai han deixat de fer-ho, semblava evident que tot i amagar-se el sol i amenaçar sant Pere amb pluja l’alegria s’havia tornat a instal·lar al carrer. Als carrers. ¿Torna la suposada normalitat? Almenys la de sortir a cremar la ‘visa’, en alguns casos, és evident que sí.

Comentaris (7)

Trending