¿Resistència (a la policia) o abús (de la policia)?

L’últim detingut per maltractament en l’àmbit domèstic estudia presentar una denúncia pels cops rebuts després que amb la seva parella apareguessin a la porta del pis per mostrar que no passava resEls agents el van arrestar dissabte a la 1 del migdia en un domicili d’Escaldes després de rebre un requeriment i d’assegurar que s’havia resistit a la detenció, que va quedar sense efecte hores després

Sobre la darrera detenció comunicada per la policia en relació a un possible cas de maltractament en l’àmbit domèstic hi planegen tot un seguit d’interrogants que poden acabar en denúncia contra els agents per part de qui inicialment va ser arrestat. Arrestat i alliberat sense ni tan sols haver de passar a disposició judicial, fet que ja evidencia, d’entrada, que la situació no deuria ser molt greu. Més enllà d’això, el debat que es planteja és si hi va haver resistència del detingut o abús per part dels agents intervinents.

En el seu habitual comunicat de balanç de detencions de la setmana, la policia explicava aquest dilluns que dissabte poc abans de la 1 del migdia s’havia detingut “un home no resident de 22 anys com a presumpte autor dels delictes de maltractaments en l'àmbit domèstic i resistència greu a funcionaris de policia en l'exercici de llurs funcions”. I s’hi afegia que s’havia rebut un “requeriment per una desavinença de parella en un domicili particular d'Escaldes-Engordany. En intervenir l'interessat es resisteix a la seva detenció”.

Alguns veïns asseguren que tot plegat es va treure de mare i no hi va haver res del que argumenta el cos d’ordre més enllà d’alguns crits en un immoble “on se sent tot”

Més o menys quatre hores després de l’arrest, el jove, de nacionalitat colombiana i que hores d’ara està formalment de vacances al Principat, d’on és la seva parella, malgrat que no descarta buscar-hi feina com ja havia fet en anteriors ocasions i mirar-se de tornar a establir al país, va quedar en llibertat. Alguns veïns de l’immoble on s’està la parella van poder ser testimonis, més o menys, de tot l’enrenou. Les parets de l’edifici no són gaire més gruixudes que una fullola “i tot se sent”. I en aquest sentit tenen clar que els agents intervinents, tres, es van sobrepassar. Es van sobre limitar.

De fet, entre això i el fet que el jove no va poder gaudir de l’assistència d’un advocat just després de la seva detenció seria el motiu pel qual, el noi i la seva parella, segons fonts coneixedores del cas, haurien posat ara en mans d’un advocat el cas per tal d’estudiar-lo i interposar, si escau, la denúncia corresponent per l’abús de poder exercit, suposadament, pels policies, i les petites lesions que haurien causat al detingut, a qui presumptament haurien fet firmar un document en què assumia que els cops i petites inflamacions i hematomes que presentava haurien estat previs a la detenció.

En tot cas, la policia hauria rebut dissabte al migdia un requeriment per una suposada discussió o baralla. L’hauria pogut fer algun altre veí de l’escala. Ni els veïns que van parar compte a l’actuació policial ni els malaurats protagonistes de la història no ho saben. Qualsevol paraula dita amb un volum una mica més alt de l’habitual, qualsevol crit, se sent arreu. A més, la parella en qüestió i especialment la noia, que és qui formalment viu al pis, té algun gos, que de tant en tant brama. També la música se sent una mica més del que tocaria procedent d’aquell habitatge. I tot plegat no agrada alguns altres dels veïns.

El jove arrestat, que formalment està de vacances al Principat, al·lega haver estat víctima d’un seguit de cops per part dels agents i no haver disposat d’advocat

Sia com vulgui, després del requeriment, els agents es van presentar al domicili. Van trucar-hi i van advertir, sempre segons els testimonis d’altres veïns, que si no obrien la porta ja se n’encarregarien ells d’accedir al pis. Els dos joves van obrir i van aparèixer, suposadament, al peu de la porta, just al replà de l’escala, per deixar clar que no passava res i que tots dos estaven bé. Però els agents no van quedar satisfets i amb l’objectiu d’assegurar-se que no hi havia ningú més al pis hi haurien accedit contra la voluntat dels ocupants.

Un agent s’hauria endut la noia a una habitació i els altres dos, el jove que acabaria arrestat en una altra. El que va passar a dins, amb certesa, no se sap del tot. Però els veïns sí que van sentir algun crit i algun insult d’algun dels agents cap al noi que acabaria detingut. Producte de la resistència o de la mala praxi o abús, això, si escau, ja ho dirà qui ho hagi de dir, el jove hauria patit algunes dolences als braços i els canells en ser-li col·locades les manilles. Ja al despatx central de policia, se li hauria fet la lectura de drets però no s’hauria facilitat advocat a l’arrestat malgrat els veïns asseguren que el jove els ha garantit que en cap cas hi va renunciar. Ningú no li hauria dit res.

El noi va quedar en llibertat quatre hores després de la detenció sense que se’l fes passar a disposició judicial i firmant un document on admetia que les ferides que tenia eren anteriors

Entre cinc i sis de la tarda -la detenció havia estat formalitzada poc abans de la 1 del migdia- es va posar en llibertat el jove després de fer-li firmar un document, suposadament, pel qual se li incoaven dos delictes, el de maltractament en l’àmbit domèstic i el de resistència greu als funcionaris de policia i se li feia admetre en aquella diligència que els cops i petits hematomes que presentava ja els tenia d’abans que els agents haguessin acudit al domicili. “I això no és cert”, asseguren els veïns, que afirmen que els dos nois “estaven i estan molt espantats”.

Després de retornat al domicili i haver passat per la dutxa per intentar-se calmar -la noia també hauria prestat declaració a la policia sense que hagi transcendit el contingut de la mateixa-, la parella hauria tornat al despatx, per recomanació d’algun dels veïns, per demanar explicacions. Els agents que els van atendre en aquesta segona ocasió, sempre segons fonts veïnals, els haurien ofert la possibilitat d’interposar una denúncia tot advertint-los, però, que tot havia estat gravat. Els joves van desistir fins que aquest dilluns haurien posat el cas en mans d’un jurista perquè avaluï la situació i actuï en conseqüència: ¿resistència (a la policia) o abús (de l’autoritat)?

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending