El preu d’aixecar la veu (o no)

El comú d’Andorra la Vella exigeix al bar de la Plaça del Poble la retirada de la terrassa perquè es necessita l’espai per poder garantir la bona marxa sanitària de Poblet de Nadal

“Això és el que s’aconsegueix per dir les coses clares.” Al bar de la Plaça del Poble s’enfilen per les parets. Ja fa hores. De fet, han tingut temps d’enfilar-s’hi i baixar-ne unes quantes vegades. El comú d’Andorra la Vella els ha exigit la retirada de la terrassa de l’establiment perquè, manté la corporació, per garantir la bona marxa i el compliment en matèria sanitària el Poblet de Nadal necessita tot l’espai.

La carta amb la demanda els ha arribat aquest matí amb data 2 de desembre. I el parament que el bar-restaurant té a l’espai públic havia d’estar retirat aquest dijous mateix. Sense dilacions. Perquè “en cas d’incompliment, el comú procedirà a retirar tot aquest material a les vostres costes”. Les taules i les cadires de les terrasses a banda i banda del local ja han estat apartades.

Fonts comunals asseguren que la carta escrita obeeix a una petició verbal prèvia de fa uns deu dies que l’establiment no hauria complert. Però en la missiva enviada al bar-restaurant no fa cap referència a cap demanda anterior no complerta. A més, les mateixes fonts asseguren que també es fan retirar les taules i les cadires de les terrasses d’altres establiments, en aquest cas de la plaça Rebés, pel mateix motiu. I es recorda que si fins ara no s’havia demanat la retirada del parament que queda al cantó de l’aparcament Vinyes és perquè en les edicions anteriors el Poblet de Nadal no anava fins allí.

Francesc Medina, el responsable de l’establiment, es mossega la llengua mirant de no enverinar-se gaire. Treu foc pels queixals. Té clar i no se n’amaga que és el preu que se li fa pagar per aixecar la veu. Per dir, per exemple, que és intolerable que hi hagi aglomeracions al Poblet de Nadal i s’hi serveixi menjar i begudes i, en canvi, els bars hagin de veure créixer les teranyines a la caixa. Amb l’obligació d’estar tancats.

barplaça
Taules i cadires enretirades aquesta tarda de dijous.

És clar que el Poblet de Nadal no necessita ni molt menys l’espai que reclama el comú. En tot cas, aquest any, i entre setmana, no el necessita de cap manera. El certamen nadalenc està gairebé tancat. O tancat del tot. I a la terrassa és a l’únic lloc on els bars poden acollir quatre persones per taula. “Us emplaço que retireu tot el material que teniu en estoc a l’espai públic”, diu la missiva que ha rebut Medina.

L’empresari restaurador s’ha significat des de fa unes setmanes com a portaveu de la Unió de Bars d’Andorra. Medina no hi involucra l’associació. Però té clar que el fet “d’haver donat la cara” i de “dir les coses clares” l’ha deixat sense terrassa. Això sí, gràcies a parlar clar durant el cap de setmana els bars poden disposar des d’aquest dimarts tres horetes d’obertura a les tardes que llavors no estaven gens clares. Tres horetes per a les quals, a la Plaça del Poble, no hi haurà terrassa al bar. Però Poblet de Nadal sí. I des d’avui, una mica més espaiós.

Comentaris (5)

Trending