Preparatius per celebrar una coronació

Mossèn Ramon prepara una sèrie d’actes per commemorar el centenari de la missa on es va consagrar la diadema de joies de la Verge de Meritxell

Queden pocs dies per a un nou 8 de setembre, un nou Dia de Meritxell, enguany marcat, ineludiblement per les circumstàncies sanitàries. Per a mossèn Ramon sempre és una jornada especial. I més aquest cop perquè marca l’inici d’un compte enrere molt significatiu. El 2021 es se celebrarà el centenari de la coronació de la Verge i el rector canillenc ja preveu “un any meritxellià” per anar preparant una commemoració tan important.

El religiós recorda que la coronació es va començar a gestar mesos enrere, el setembre del 1920, just pels vols del dia de la patrona. Ja llavors, explica, es va demanar el permís per començar el procés i, a partir d’aquí, es van recollir les joies que havien de ser la base de l’ornament. L’orfebre Cabot, de Barcelona, es va encarregar de crear-la. L’agost del 1921 tot estava preparat i es va voler que la missa fos excepcional. Per això es va convidar qui llavors era arquebisbe de Tarragona: el ja també cardenal Francesc Vidal i Barraquer.

El 1920 es va iniciar el procés per crear la corona, feta per l'orfebre Cabot a Barcelona, i que es va consagrar en la missa del 8 de setembre del 1921

Va ser tot un esdeveniment. Es va celebrar com calia. I això és el que vol fer mossèn Ramon ara. Defensa que el centenari cal recordar-lo de forma especial i, per això, ja els mesos previs vol impulsar una sèrie d’actes per marcar el camí cap a l’efemèride. La voluntat és “fer-ne un cada mes” centrat cadascú d’ells “en un tema profund”.

Entre les previsions del rector canillenc, hi figura, per exemple, un curset sobre addicions i valors o una conferència sobre la figura de l’històric cardenal català. De fet, també entén que, de cara al dia de Meritxell del 2021 es planteja la possibilita de convidar Joan Planellas, l’actual arquebisbe de Tarragona. És a dir, el successor de Vidal i Barraquer.

Mossèn Ramon recorda que la corona és dels pocs elements de la talla de la verge que es van salvar del malaurat incendi que la nit del 8 al 9 de setembre del 1972 va calcinar l’històric santuari. “No es va cremar perquè la meva mare la duia cada dia a la rectoria”, apunta el religiós canillenc.

Etiquetes

Comentaris

Trending