Plans que se’n van en orris

La Rosa té 63 anys i en fa set que regenta l’Hotel Antic d’Ordino, ara, però, es veu obligada a buscar una nova feina i un lloc on viure perquè el seu lloguer patirà un increment d’un 130%La testimoni exposa que “pensava jubilar-me en aquest establiment” però que “té molta força i ganes per continuar vivint a Andorra” un país del qual “n’estic enamorada per la seva bellesa paisatgística”

Comentaris

La Rosa López fa 18 anys que viu al Principat, tota la seva vida ha estat lligada al món de l'hostaleria. Fa set anys que el propietari de l’Hotel Antic d’Ordino la va anar a buscar a Encamp perquè portés el seu establiment. Ella va acceptar i declara que en tot aquest temps ha estat encantada. Però, les coses mai surten com un vol. “Una gent ofereix un 130% més del lloguer que jo pago al propietari i jo això no ho puc pagar”. Ha aconseguit que com a mínim el propietari li deixi fer aquesta temporada d’hivern i que “hagi de marxar el 30 d’abril”. La Rosa haurà de buscar una nova feina i també un nou habitatge en el qual viure. Té molt clar que tot i que està a punt de jubilar-se li queda molta “vitalitat i ganes de treballar”.

No es vol enganyar perquè li sap molt greu haver de deixar aquest hotel petit que consta d’una quarantena d’habitacions. “Quan vaig arribar era un desastre tot plegat i tenia molt mala fama”, declara. “Vaig posar-ho tot en ordre en dos mesos” i afegeix que en “tres anys vaig aconseguir que de l’Hotel Antic se’n parlés bé”. “Ho he aconseguit perquè la gent diu que és un hotel familiar, en el qual estan com a casa”. Afirma que “no té res especial que destaqui, però el que destaca pel que diuen és el tracte que ofereixo als clients”.

Que el propietari li comuniqués aquesta nova decisió va ser un gerro d'aigua freda per la Rosa "perquè no m'ho esperava" quan em va dir que "unes persones volien pagar un 130% més del que jo pago em vaig quedar molt sorpresa perquè l'hotel no dóna per tant". I afegeix que "jo no puc competir amb una quantitat tant gran". La testimoni tenia ja les esperances de jubilar-se en aquest hotel que tant estima, però la seva planificació es va haver d'esfumar. Malgrat que afirma que "he rebut molt suport per part de la gent que m'envolta i dels clients de l'hotel". 

D'aquesta manera i tocant de peus a terra, la Rosa afirma afirma que “no és fàcil portar un hotel a Andorra” i que “des d’abril fins al novembre ha estat la pitjor temporada perquè ha plogut molt”. “Costa molt tenir plena ocupació i aquest Nadal tampoc hi ha moltes previsions de neu”. “Hi ha molta despesa, per exemple, de gasoil es gasta uns 3.000 litres al mes” i honestament afirma “que l’hotel dóna per pagar els treballadors que té i per viure justament”. I se sorprèn quan diu que “aquells que manifesten que crisi ha acabat, haurien d'observar la realitat present al país perquè hi ha molta gent amb problemes". 

Viu amb molta passió la seva feina i a l’hotel hi fa de tot i està en tots els racons: a la recepció, a la cuina, a les habitacions. “M’encanta ensenyar el patrimoni que té la vall d’Ordino com Cal Pal, la pedra seca, la ruta del ferro i els llacs de Tristaina”. I manifesta que l’apassiona el tracte dels visitants que vénen des de qualsevol punt del món: “Des de Nova Zelanda fins a Sud Àfrica, i molts repeteixen”. La Rosa està completament enamorada de la bellesa paisatgística del país. 

“Cal un altre impuls del turisme per part del Govern”
 

La testimoni creu que Andorra hauria d'optar per potenciar els caps de setmanes en què no hi ha afluència de gent i no aquells que s'omplen per si sols

La Rosa reivindica que pels hotelers no suposa “res interessant que les activitats que proposa el Govern es facin en caps de setmana que ja se sap que Andorra estarà plena, com el pont de Tot Sants o el de la Puríssima”. “És fan les coses, quan la gent ja ve per si sola i s’haurien de fer aquells cap de setmana que no ve la gent i que per tant, hi cal un atractiu per fer-los venir”. En aquesta línia, veu que “no hi ha facilitats pels turistes” i que precisament quan “un visitant ve al país ve a buscar comoditat i facilitats, no hi ha una flota de taxis important o d’autobusos” i que “això dificulta molt quan un turista ve al país”.

D’aquesta manera manté “que les grans inversions en el Govern es fan allò que funciona sol” i no pas “en allò que caldria donar un impuls diferent”. És també la vicepresidenta de l’Associació de Comerciants i Hotelers de la Vall d’Ordino en la qual afirma “que intenten apropar a la gent activitats que puguin fer i que els hi cridin l’atenció perquè quan no hi ha neu s’ha de fer alguna cosa perquè la gent vingui”, i per la Rosa un exemple és el fet “de fer que la gent pugui gaudir dels paisatges i la gastronomia i que s’enamorin del país, que es mostri una altra Andorra” i així doncs, creu que s'hauria de donar un altre impuls al turisme. 

Comentaris (4)

Trending