El pla de Conangle vira dels ossos als cavalls

Naturland posa en marxa aquest dilluns rutes guiades equines amb la intenció de fer un pas més en la creació d’un centre eqüestre que substituirà el controvertit parc d’animals, que tècnicament ja està tancat malgrat que encara no s’han pogut retirar tots els exemplars

D’ossos a cavalls. És l’exemplificació, en certa manera, de la transformació que ha d’experimentar en aquest cas el pla de Conangle, en el marc de la reformulació de Naturland. El controvertit parc d’animals, que ja s’ha deixat de comercialitzar com a atractiu, ha de deixar pas a un centre eqüestre que va prenent forma. Aquest dilluns es posen en marxa les rutes guiades a cavall per la Rabassa, partint de la cota 2.000, que és on tindrà el seu epicentre el centre.

Tant al comú de Sant Julià -la majoria en aquest cas, la minoria ja s’ha mostrat partidària d’un tancament ordenat del complex- com entre els dirigents de l’ecoparc lauredià s’és conscient que la missió de redreçar la situació de la rebatejada com a Naturland no és gens fàcil. El ròssec financer -el deute, vaja- que penja del parc com una espasa de Dàmocles fa molt complicat de capgirar la situació en un període curt de temps, i alimenta més els dubtes que una altra cosa. Per ara, però, l’equip gestor del parc té la confiança de l’equip de govern comunal i el marge de maniobra suficient per mirar d’anar canviant la tendència.

WhatsApp Image 2021 07 17 at 11.52.17 (1)
Especialistes han estat aquests darrers amoixant els animals perquè es familiaritzin amb l'entorn de Conangle.

I el centre eqüestre, en cooperació amb especialistes forans, és un dels exemples de la nova era. Una línia de negoci que Naturland vol desenvolupar durant tot l’any i que a poc a poc hauria d’anar agafant volada. Ara, amb la inclusió de cavalls en les rutes que fins ara només feien ponis. I amb sis horaris diferents, matí i tarda, pensat per a tots els públics (que no tinc bòfia als equins, és clar) a partir de vuit anys. El centre eqüestre anirà agafant força i prenent forma a mida que el parc d’animals vagi desapareixent.

Els ossos ja no hi són

Tècnicament el parc animaler està tancat, fora de comercialització. Això no vol dir que el visitant no pugui veure animals perquè estan a la zona. Però només els animals de granja, a la llarga, hauran de córrer pel pla de Conangle. El parc està en plena fase de desmantellament i ja només hi resideixen els linxs i els llops (i alguns cèrvids). S’està pendent de la seva sortida, que s’espera que sigui aquest estiu. Vistes experiències no gaire agradables amb altres exemplars, es mira de fer-ne el menys ressò possible. Sobre els linxs i els llops s’està pendent dels tràmits escaients. En canvi, ja no hi ha cap ós. Ja són a la seva destinació final: un santuari internacional.

El parc està en plena fase de desmantellament i ja només hi resideixen els linxs i els llops (i alguns cèrvids). S’està pendent de la seva sortida, que s’espera que sigui aquest estiu

Les instal·lacions i els tancats del fins ara parc d’animals s’estan adequant i adaptant a les noves necessitats del projecte, algunes per acollir el centre eqüestre i d’altres per reutilitzar-les en les propostes de futur que té en cartera Naturland. Com més desmantellat estigui el parc animaler, més centre eqüestre es veurà. La voluntat del rectors del parc de natura lauredià i els seus ‘partners’ en la matèria és que el centre equí pugui funcionar com a tal: boxes, pupil·latge, una escola d’equitació, formacions, i concursos internacionals.

Un dels objectius seria que l’activitat, la muntura a cavall, agafés més força a Andorra i poder fer formacions a gent del país també. De fet, Naturland té una doble ambició segons que expliquen els seus responsables: activitats i formació per a gent del país i també per turistes. De fet, es vol fomentar el turisme eqüestre, que ja existeix. I ja hi ha algunes demandes per acudir a la Rabassa a passar uns dies d’esbarjo. Són ciutadans forans que vindran amb els seus cavalls a Andorra i faran estada a Naturland aprofitant els recintes de l’alberg i la borda més la possibilitat de fer passejos i més a la zona i alhora dur a terme pràctiques d’equitació.

WhatsApp Image 2021 07 17 at 11.52.46 (1)
Els animals de granja es mantindran a Naturland, amb una aula de natura al seu voltant.

El centre eqüestre, ja s’ha dit, ha de ser una de les activitats de referència per al canvi d’imatge del pla de Conangle. Allí també s’hi fa tir amb arc, les visites al camí dels antics oficis, i al sender dels secrets del bosc o la granja d’animals domèstics, amb visites guiades i l’aula de natura. També es fan rutes guiades de senderisme a lloc emblemàtics de la Rabassa, i al voltant de la cota 2.000 s’hi ha desplegat el Naturland Bike Center. L’accés al prat de Conangle és lliure, sempre respectant la normativa de Naturland, tot i que no es dugui a terme cap activitat específicament explotada pel parc.

L’impuls de les activitats a la cota 2000 ha donat peu a programar activitats també fora de l’horari habitual, com ara una experiència de capvespre combinant el sopar a la Borda de Conangle amb diferents activitats. I una d’elles, justament, són les sortides a cavall. Els plantígrads donen pas als equins. Això sí, amb el permís del Tobotronc que s’ho mira tot, com a bon amo del tros, des de la cota 1.600, en aquest cas.

Comentaris (11)

Trending