El parany de l’esquí

Els agents del servei de circulació de Canillo treballen de valent per posar ordre a la corrua de vehicles, la immensa majoria estrangers, que estacionen indegudament al voral de la carretera entre el Tarter i Ransol

Soldeu i el Tarter viuen un cap de setmana d’afluència massiva. Suposadament, centenars, milers de persones de l’Alt Urgell omplen les dues localitats canillenques com si la pandèmia ja fos història. Segurament, hi ha vehicles i visitants de més enllà d’Organyà o de l’Ospitalet. Tal és el moviment, inclòs el que generen alguns establiments de restauració que han reorientat el negoci ‘post esquí’ amb el tancament del mític Abarset, que els agents de circulació de Canillo s’han hagut de posar a treballar de valent per mirar de posar ordre al descontrol.

Com ja va passar el cap de setmana però encara més accentuat, aquesta tarda el voral de la carretera entre Ransol i el Tarter s’ha omplert de cotxes. Cuades de vehicles per anar a fer un beure o el que fos als establiments que ofereixen el ‘post esquí’ com en aquelles èpoques en què la Covid no estava convidada a les festes. Els agents de circulació, davant causes flagrants d’estacionaments indeguts, no s’han pogut estalviar d’haver de posar més d’un i de dos paranys en alguns d’aquests automòbils. Quan els seus propietaris tornin a recollir-los es trobaran amb la sorpresa enganxada a les rodes.

Serà el colofó a una jornada amb multitud de visitants a les pistes, sobretot, d’Ensisa. I no només, que consti. Hi ha una certa satisfacció per la requesta que continua tenint Andorra entre els visitants. Francesos, algun belga i algunes altres nacionalitats ‘minoritàries’ i especialment espanyols han omplert amb un nivell més que notable pels temps que corren els dominis esquiables del país. I en aquest sentit hi ha, s’ha dit, satisfacció.

El que no s’acaba de comprendre en molts fòrums ciutadans, institucionals, polítics i econòmics és la hipocresia de molts càrrecs polítics de negar l’evidència. D’intentar, en va, és clar, fer combregar la majoria amb rodes de molí. Hi ha un sentiment força unànime en tot un sector de la ciutadania que clama d’explicar obertament la situació econòmica i sanitària amb què es troba el país. I les possibilitats que hi ha de controlar igualment la pandèmia alhora que, és evident, a la muntanya, esquiant, la transmissió del coronavirus segurament és molt complicada.

I el que no es veu gens clar que hi hagi un missatge oficial, governamental, un compromís públic i fins i tot publicitat per escrit per l’executiu, el de no permetre a les persones no residents que esquïn, que s’estigui manifestament saltant. Per això, han expressat molts ciutadans a través de les xarxes socials i altres canals, seria molt més honest reconèixer la situació i raonar-lo. En cas contrari, el parany potser no acabarà en les rodes d’alguns vehicles aparcats on no toca. Sinó qui acabarà caient en el parany serà la credibilitat del país.

Comentaris (9)

Trending