Mantindran les pistes obertes més enllà de Reis?

Després del cap de setmana d’obertura gratuïta i activitat a mig gas tot i que amb una xifra acceptable d’esquiadors, les restriccions dels països veïns tornen a posar les estacions entre l’espasa i la paret

Les estacions tornen a estar entre l’espasa i la paret. En petit comitè, alguns dels seus responsables admeten el ‘pressing’ del Govern per evitar el fiasco de l’anunci, sense consulta, de l’obertura gradual a partir del 2 de gener. Dos dies després, però, el ‘tancament’ de Catalunya i la possibilitat que França també dicti noves restriccions pot posar data de caducitat a una posada en marxa exprés i ‘vista i no vista’. El malestar és evident a les pistes. Tant entre els executius com en els treballadors. Els missatges governamentals cada vegada generen més agnosticisme.

Després d’un cap de setmana acceptable per al públic local, i gratuït a tots els efectes, l’activitat avui en aquelles zones obertes ha caigut en picat. Primera jornada de pagament -encara que sigui a 20 euros el forfet de dia- i, alhora, primera jornada laborable de l’any amb un fred rigorós. Tot plegat, doncs, una caiguda significativa, com ho admetia el director general de Nevasa, Juan Ramón Moreno, que explicava que el fet que aquest dilluns fos laborable s’ha notat i, segurament també, “l’efecte d’aquells que van provar gratuïtament” durant el cap de setmana i en haver de pagar encara que sigui amb forfet de ‘taxa reduïda’ ja no han acudit a pistes. A Pal-Arinsal, sense valoració oficial, tres quarts del mateix.

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que ha comparegut aquest dilluns per fer balanç de les dades sanitàries, ha reconegut que no sabien res de les mesures catalanes -inclosa la supressió de l’assimilació entre Andorra i l’Alt Urgell- fins al mateix moment que han estat anunciades públicament

Amb tot, no hi ha bones sensacions. Gens ni mica. I el fet que Catalunya hagi anunciat un confinament municipal a partir de dijous i que França no tingui, com a mínim, cap intenció de posar en marxa les estacions aquest cap de setmana, deixa la situació tot en l’aire. La massa crítica nacional és massa poca per a estacions d’esquí alpí tan ‘voluminoses’ com les andorranes.  El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que ha comparegut aquest dilluns per fer balanç de les dades sanitàries, ha reconegut que no sabien res de les mesures catalanes -inclosa la supressió de l’assimilació entre Andorra i l’Alt Urgell- fins al mateix moment que han estat anunciades públicament.

De fet, Martínez Benazet ho ha justificat dient que tots els governants prenen decisions que no comuniquen fins al mateix moment que les fan públiques als quatre vents i que, alhora, és una manera de fer que la pròpia dinàmica de la pandèmia malauradament està imposat. De fet, els propers mesos seran igual. O fins i tot pitjor. Perquè vénen temps “força difícils”, segons que ha admès el titular de Salut. Les estacions, a excepció d’Ensisa, eren força reticents a posar-se en marxa i, afirmen fonts coneixedores de la situació, en certa manera si es van activar va ser per la pressió governamental. Fet l’anunci, calia tirar endavant.

Esquiadors aquest diumenge a Vallnord-Pal Arinsal.

Relacionat

Més de 14.000 esquiadors en el primer cap de setmana d'obertura de pistes

És just aquesta manera de procedir que comença a indignar, i molt, diferents sectors econòmics, que no veuen que sigui aquesta una bona estratègia. De fet, i tot i que en aquest cas sí que es va deixar clar, no han estat pocs els francesos que o bé han estat els darrers dies al Principat “sense res a fer” o que finalment van cancel·lar les reserves una vegada arribats al país en constatar que no podien esquiar. Tampoc no han estat pocs els que han provat per totes maneres poder accedir a forfets per poder esquiar.

Amb el retorn a la crua realitat després d’un cap de setmana ‘triomfant’ per iniciar l’any, vistes les restriccions i els confinaments veïns, el més calent malauradament és a l’aigüera. I els dubtes tornen a planar sobre la taula. Només Naturlandia amb moderada discreció va fent la viu-viu. Venint del no-res o del poca cosa, l’estació d’esquí nòrdic més activitats complementàries de Sant Julià va fent la seva sense haver-se d’esbatussar amb les ‘germanes grans’ ni necessitant tanta artilleria pesada. ¿Què passarà després de Reis? Maleïda pregunta.

Comentaris (2)

Trending