L’home que llogava pisos ‘inventats’

La policia mira d’aclarir el cas del jove amb antecedents per falsificació documental que hauria estafat com a mínim dues persones que buscaven amb urgència un habitatge de preu assequibleEl suposat estafador, que nega haver contactat amb ningú tot i haver-se presentat en almenys una cita per rebre diners, contactava amb les víctimes a través de missatges privats de Facebook

La desesperació fa fer coses que no toquen. O que no haurien de tocar. I els maliciosament espavilats sempre miren de treure profit de les urgències malaurades d’altri. Davant aquest paradigma, la policia mira d’aclarir el cas d’un home que contactava a través de missatges privats de Facebook amb persones que necessitaven un pis amb urgència. I els oferia aquell del qual ell n’era, com a mínim, el mediador per al seu lloguer. En demanava una paga i senyal que en algun cas esdevenia l’exigència d’almenys dues mensualitats. Això sí, mai no mostrava el pis ni tan sols en facilitava l’adreça exacta.

Però tot i això, com a mínim dues persones, una noia i un noi, haurien caigut en la trampa. I a una li hauria aconseguit ‘aixecar’ vint euros i, a l’altra, cent. Com a mínim la primera ha posat els fets en coneixement de la policia i aquest dimecres al matí, juntament amb una coneguda a la qual també li havia ofert el suposat mateix pis però amb una altra localització i preu, tenen previst acudir al despatx central de la policia a formalitzar la denúncia per estafa corresponent. Denunciaran una persona amb el nom amb què els va aparèixer al Facebook. Malgrat que l’home canvia d’identitat amb facilitat a les xarxes, el cos d’ordre ja el té identificat perquè no hauria estat la primera vegada que fa el que no pertoca. Ja tindria presumptament antecedents per falsificació documental.

L’individu justifica ara que algú va entrar al seu perfil social i es va fer passar per ell; però bé que va concertar una cita, es va presentar on havien quedat i es va embutxacar 20 euros

‘Pisos en alquiler por particulares Andorra’ és el grup de Facebook que es troba, sense voler-ho ni pretendre-ho, en l’epicentre de tot plegat. Com a mínim una de les estafades i una altra de les que just va estar que caiguessin a la trampa, havien anunciat públicament a l’esmentat grup que estaven cercant pis. La noia que va acabar abonant 20 euros davant la insistència del suposat intermediari arrendador pensant que li serviria de paga i senyal i podria accedir al pis reconeix que tenia i té urgència. Ha viscut els darrers dies amb la parella i un bebè de tot just set mesos en un hotel. La situació no es pot sostenir. Però els preus dels lloguers són els que són i tampoc no pot permetre’s segons què.

D’aquí que quan un desconegut els va contactar per missatge privat oferint-los un pis de tres habitacions i molt cèntric -a tocar de Govern- a tot just 450 euros el mes va pensar que havia estat de sort. Hi va haver un intercanvi de missatges. Sort encara que el mateix home havia contactat amb l’amiga de la noia sense saber que les dues joves tenien contacte. I això va permetre, al cap i a la fi, desfer tant misteri. Perquè l’estafador havia ‘birlat’ les fotografies d’un pis que tenia exposat a la xarxa una immobiliària d’Encamp i es ‘venia’ com l’intermediari.

Mai donava la direcció exacta

Fet i fet va aconseguir que la noia, una de les dues, li oferís els 20 euros de què disposava en el moment que estaven mantenint la conversa -“però estava disposada a donar-n’hi 900”, admet la jove-. Van quedar a l’avinguda Meritxell, just davant de l’hipemercat Super U i, efectivament, allí va aparèixer l’home del Facebook. Per la foto que tenia a la xarxa i la presència real no hi havia lloc a dubte. Li va lliurar els 20 euros. Però mai no s’acabaria de concretar res. Ni tan sols l’adreça. “Cada vegada que li demanava la direcció, desapareixia del Facebook i em deia que havia de treballar.” Si volia les claus, ell les hi donava. I ella mateixa podria anar al pis. Això sí, abans volia íntegrament almenys dues mensualitats.

En un altre cas, un altra persona hauria lliurat cent euros a mode de paga i senyal per poder ocupar l’habitatge; la desesperació pels elevats preus del lloguer està rere de la qüestió

Sortosament la cosa no ha anat més enllà d’això, tot i que les dues noies saben, això sí, que el mateix personatge ha actuat de la mateixa forma, si fa o no fa, com a mínim amb un altre noi que, en aquest cas, hauria entregat 100 euros i hauria tingut la mateixa sort que la noia dels 20 euros. El pis era fum. Només existia en la ment estafadora del subjecte del Facebook. La immobiliària titular de les fotografies del pis que efectivament sí que es lloga, i no pas a 450 euros (o a 400 després d’una rebaixa, o a 350 que va ser la proposta feta a la noia que no va deixar-se entabanar), també està al corrent. Com la policia, que pretén descartar que no hi hagi més afectats.

Això sí, quan s’ha intentat contactar, de moment sols això, contactar, amb l’home que llogava pisos inventats, el jove ha assegurat que li van atacar el Facebook i que era algú altre que es feia passar per ell qui oferia el que no tenia. Deuria oblidar l’individu que com a mínim amb unes de les seves víctimes no només hi havia quedat. Si no que, a més a més, es va presentar a la cita i es va embutxacar els vint euros que la noia li va poder oferir pensant-se que tot i ser poc era tot el que llavors tenia i esperava que li servís de paga i senyal. Paga i senyal d’una estafa, és clar.

Etiquetes

Comentaris

Trending