La bomba de rellotgeria de les Valls del Nord

Ordino, amb una agrupació independent a punt de dinamitar-se, i la Massana, on els liberals són més fora que dins de Ciutadans Compromesos, continuen sense aclarir-se del totEspot afegeix de manera pràcticament definitiva la secretària d’Estat d’Interior i Justícia i el director d’Agricultura entre els primers set llocs de la candidatura nacional

Comentaris

Les Valls del Nord són un petit daltabaix. Més que en qualsevol altre indret. Què pot acabar passant a Ordino i la Massana és tota incògnita. De fet, d’interrogants n’hi ha molts encara i tot apunta que hi haurà moltes candidatures que s’acabaran tancant, si es tanquen, just abans no soni el clàxon. Per les territorials ordinenques, on l’agrupació independent està a punt de dinamitar-se i això podria donar pas a un escenari de diverses llistes, i la Massana, on els liberals estan més a prop d’anar al marge de Ciutadans Compromesos que no pas de formar part del suposat projecte parroquialista, continuen sense estar gaire clares.

Els impulsors del projecte que es pretén transversal i independent a Ordino ha anat reduint-se a marxes forçades. Els fitxatges demòcrates han desactivat alguns dels promotors de la plataforma independent i les exigències de les formacions teòricament nacional per tal de poder renunciar a candidatures pròpies i fer costat a una única agrupació independent no haurien convençut els impulsors d’aquesta. Alhora, la llista titular que es preveia hauria fet figa i el fet que transcendís que un recanvi possible seria el format per Èric Bartolomé i Sandra Tudó hauria acabat d’enrarir les coses.

Hores d’ara encara pot passar de tot. Fins i tot, que els promotors de la llista independent es retirin i aflorin altres candidatures territorials. Tant SDP com liberals, amb o sense la companyia del PS, i el PS, amb o sense el suport liberal, estarien en disposició de poder-se presentar. Alguns han ofert sense manies les seves cartes al projecte independent. D’altres han preferit veure el format d’aquesta agrupació transversal perquè no volen perdre pistonada posteriorment en l’eventual confecció d’un grup parlamentari. En fi, embolicat.

És més probable que la plataforma parroquialista que lidera el comú massanenc hagi de competir amb els Liberals que no pas amb DA

Tant o més que la Massana, on podria arribar a passar que no hi hagi llista demòcrata, que faci, això és segur, una candidatura Ciutadans Compromesos (CC), i que aquesta hagi de competir amb una llista de Liberals. El comitè liberal manté una llarguíssima reunió aquesta nit per avaluar escenaris i tot porta a pensar que es deslligarà de CC. Els liberals massanencs no se sentirien, per dir-ho d’alguna manera, prou forts o prou representats dins de la formació teòricament parroquialista.

Més enllà del nord

A la resta de parròquies, Ordino i la Massana enllà, totes les formacions miren d’anar encaixant peces malgrat que ben bé fins diumenge encara hi ha noms que poden sortir i d’altres que poden entrar. Per exemple a Canillo tot apuntava que Domènec Bascompte lideraria la territorial social-liberal i al final, ara per ara, l’historiador i arxiver té més números per integrar-se a la candidatura nacional liberal. Entre els molts noms ‘tocats’ pel tàndem social-liberal hi hauria els de Vanessa Casal o Montserrat Arcalís. Demòcrates cerca un dos per a Meritxell Palmitjavila, que finalment encapçalarà la llista. Andorra Sobirana també intenta ser present a la territorial canillenca, amb Ricard Riba com a probable, que no segur, cap de llista.

 

 

A Encamp el duet social-liberal continua pendent de l’encaix de peces entre nacional i territorial dels liberals, que segons les fonts consultades tenen candidats per ocupar tots els llocs que els correspongui però no han fet encara la barreja del tot. A Andorra la Vella, DA no acabaria de decidir la parella de ball d’Enric Tarrado i seria una de les poques parròquies on la ‘terceravia’ podria presentar-se, més enllà de Sant Julià i la llista nacional. Els dirigents de la formació liderada per Josep Pintat estarien intentant convèncer l’exsecretari d’organització del PLA Pere Canturri perquè acompanyi Emi Matarrodona a la llista.

També a la capital, Eusebi Nomen asseguraria haver posat fil a l’agulla per disposar d’una candidatura que també intentaria tenir a Sant Julià. A terres lauredianes el que sembla cada cop més poc probable és que hi hagi cap hereu de Laurèdia en Comú. Els contactes entre independents, SDP i persones properes al cònsol Josep Miquel Vila no acaben de quallar mentre que a Escaldes hi podria haver duel de fisioterapeutes si Roger Font acabés essent la parella de ball de Rosa Gili en el tàndem social-liberal. Xavier Giménez està confirmat com a segon de Sílvia Calvó que haurà de defensar la plaça demòcrata.


Xavier Espot amb Ester Molné. | ARXIU / SFGA

 

A les nacionals 

Pendents les formacions ‘grans’ del transvasament de noms procedents de les parròquies, les incorporacions més clares que s’haurien confirmat, en aquest cas a la candidatura demòcrata, la que encapçala l’actual ministre d’Afers Socials, Interior i Justícia, Xavier Espot, els números cinc i set. Representants de la Massana i de Canillo. A més, dos alts comandaments de l’actual administració que tenen vocació de ministrables, que no vol dir que acabin sent ministres ni en el cas que DA tingui l’encàrrec de confeccionar el Govern. Sia com vulgui, la secretària d’Estat de Justícia i Interior, Ester Molné, està pràcticament assegurada a la cinquena posició i el director d’Agricultura, Landry Riba, seria el setè

Per la resta, pocs moviments han transcendit a l’Altaveu. Com a mínim, noms que es puguin donar per pràcticament inamovibles. Fins a darrera hora no es podran acabar de confirmar la presència de vuit candidatures, que són les que s’estan intentant gestar. Fins i tot a l’entorn de la Coalició d’Independents d’Andorra la Vella, que com a tal no concorrerà a aquestes eleccions, s’havia encès la bombeta d’una possible novena candidatura que estaria movent la presidenta de l’Institut de Drets Humans (IDHA), Elisa Muxella. Tot plegat fum, una fumera més, tal i com va assegurar la pròpia dirigent social.

 

 

Comentaris (1)

Trending