L’home de la ‘destralada’ a BPA que continua protegit

(AMB AUDIO) Celestino Barroso és l’inspector de policia que va enviar el primer missatge amenaçador als dirigents de l’entitat bancària andorrana perquè lliuressin dades dels Pujol, encausat en el cas de coaccions a la sobirania andorrana, no hi ha manera de fer-lo declarar

Com a agregat d’Interior a l’ambaixada d’Espanya a Andorra, l’inspector de policia Celestino Barroso hauria passat sense pena ni glòria si no fos per un missatge que, segurament, va ser l’inici del final del sistema bancari andorrà entès com s’entenia el 2014 o abans. Barroso va ser qui va advertir els dirigents de BPA que si no feien cas als missatges dels seus superiors, vindria una ‘destralada’. Vuit anys després encara no se l’ha aconseguit fer declarar en la causa per coaccions contra responsables de l’entitat bancària i la sobirania andorrana.

Les darreres setmanes, amb l’aparició de noves gravacions del controvertit comissari ara jubilat José Manuel Villarejo i, fins i tot, amb les explicacions que ell mateix va oferir al programa de Televisió de Catalunya ‘Preguntes Freqüents (FAQS)’ més les explicacions de Josep Pujol Ferrusola al mateix programa s’estarien movent ‘coses’. Un dels elements clau seria el testimoni de Barroso, l’home a qui el llavors CEO de Banca Privada d’Andorra (BPA) Joan Pau Miquel va gravar i les paraules del qual es van aconseguir recuperar d’un núvol quan l’executiu bancari encara estava empresonat.

L’inspector va ser qui va ‘explicar’ a Miquel, el 2014, que si no col·laboraven amb Félix, un superior seu que va resultar ser Marcelino Martín Blas, Banco Madrid -que estava subjecte a una inspecció del Sepblac que ha acabat en no-res- i BPA potser tindrien problemes perquè serien objecte d’una ‘destralada’ i ja hi havia una empresa americana interessada en fer-se càrrec de tot plegat. ¿El FinCEN? ¿JC Flowers? Els fets van ser els que van ser. I Barroso està inculpat en la causa andorrana. Però mai se li ha pogut prendre declaració.

Té immunitat diplomàtica. La tenia, vaja, quan va ser agregat d’Interior a l’ambaixada. Però en una resposta escrita a una demanda feta pel grup parlamentari llavors PDeCAT al Congrés espanyol, el president Pedro Sánchez va assegurar que qualsevol actuació que Barroso hagués fet en aquells temps estaria acompanyada per dita protecció. La pàtria i la seguretat de l’Estat. És obvi, però, que ara hi ha una guerra PSOE-PP pel ‘cas Pegasus’ i la situació pot canviar. I aquí hi pot haver una clau de volta més.

Perquè per ara, o fins ara, el batlle Manel Santolària, instructor inicial de la causa de coaccions a la sobirania andorrana, a petició d’Alfons Clavera, lletrat de l’Institut de Drets Humans (IDHA), va sol·licitar en dues ocasions per ofici adreçat a la ministra d’Afers Exteriors d’Andorra, Maria Ubach, que demanés al seu homòleg espanyol l’aixecament de la protecció diplomàtica de Celestino Barroso. Via gestions jurídico-diplomàtiques el govern espanyol mai no ha contestat a la petició. Sempre ha fet silenci segons les fonts jurídiques consultades.

I més enllà de la resposta política donada al seu dia a la petició del PDeCat, més recentment es va tornar a demanar a l’actual instructora de la causa en tan que batlle especialitzada, Stephanie Garcia, que s’insisteixi novament en l’aixecament de la protecció diplomàtica. Que es tracta d’un fet molt greu. D’un home a una ‘destralada’ enganxat i que no pot ser que estigui emparat de per vida i no hagi de respondre mai per a res. Més encara quan algun dels seus superiors policials, ara, ja comencen a ser condemnats.

Comentaris (8)

Trending