Gos enxampat en camp agrícola, propietari multat 

El departament d’Agricultura posa a disposició dels titulars de finques rústiques panells que anuncien la prohibició d’accés a mascotes i informa de sancions d’entre 60 i 300 eurosGovern, comuns i l’Associació de pagesos editen un fulletó amb recomanacions que cal seguir quan es va a la muntanya i hi ha animals que hi pasturen

Si vostè té un gos o qualsevol altra mascota, pari compte si surt fora dels nuclis urbans. Més encara si a la muntanya o en zones rurals se li acudeix deslligar l’animal perquè campi lliure. Si a la bèstia se li acudeix accedir en un espai, en una parcel·la, que estigui destinada a l’ús agrari i l’enxampen, li pot caure una sanció d’entre 60 i 300 euros. Així ho recull la Llei de tinença i protecció d’animals.

I així ho ha explicat el director d’Agricultura, Landry Riba, en el marc d’una compareixença que tenia per objecte presentar un fulletó amb les recomanacions principals que han de seguir els excursionistes i usuaris de la muntanya per sensibilitzar-los d’un comportament òptim davant els animals que pasturen durant l'estiu a les pastures comunes, i evitar així possibles perills per a ells mateixos o bé a les seves mascotes

Riba també ha presentat els panells informatius que els propietaris de parcel·les d’us agrari poden demanar al departament, i on es deixa clar que els gossos i les altres mascotes hi tenen ‘l’entrada’ prohibida. El director Agricultura, Landry Riba ha dit que "sovint entre l'herba que es recull per alimentar el bestiar hi ha pals, joguines dels gossos o pilotes”. I això, evidentment, causa un perjudici. D’aquí que en els panells que es poden col·locar en els camps agrícoles més enllà de recordar que l’accés hi és prohibit també es recordarà que el propietari de l’animal s’exposa a la sanció pecuniària. 

‘Turisme i bestiar a la muntanya’. Així es titula el díptic presentat i en el marc de la presentació del qual Riba ha aprofitat per fer referència als panells. L’edició d’aquest manual de convivència a la muntanya compta amb la col·laboració dels set comuns del país, i de l’Associació de Pagesos i Ramaders d’Andorra (APRA). Landry Riba ha explicat que el fulletó és de fàcil interpretació a través de pictogrames. En ell es recorda que la ramaderia és una activitat tradicional del Principat, que contribueix a la conservació del paisatge, les pastures, les muntanyes, i per tant a prevenir també els incendis forestals. 

Segons el director d’Agricultura, s’han d’evitar les actituds imprudents derivades del desconeixement de les reaccions que poden tenir els animals davant de certs comportaments. Riba ha posat de relleu que el turisme de muntanya és totalment compatible amb la ramaderia, si es respecta l’entorn i la resta d’usuaris. En el fulletó també es fa incís en el comportament que cal tenir amb els gossos pastors, que segons ha recordat el màxim responsable d’Agricultura estan educats per cuidar el seu ramat, i poden actuar davant qualsevol actitud que pugui interpretar com una amenaça per als animals. Aquest fulletó (5.000 exemplars) estarà a disposició en tots els refugis de muntanya d’Andorra, als punts d’informació turística del Principat, a través de l’Associació de Pagesos i Ramaders d’Andorra, i de diferents canals en línia.

Etiquetes

Comentaris

Trending