La sala Sergi Mas de la Casa Comuna de Sant Julià de Lòria s'ha obert per commemorar el Dia Mundial dels refugiats i la seva història que porten al darrere. Ningú es pot imaginar el patiment d'escapar d'una guerra, sinó de dues. Aquest és la història de Mustapha D'Assís. Primer va fugir el 2011 de Síria cap a Ucraïna "on vaig començar una nova vida, construint la meva casa i la meva família". A la seva arribada al primer país d'acollida es va integrar "aprenent el rus", ja que a la zona on va arribar era l'idioma predominant, però "això no vol dir que no vulgui aprendre ucraïnès", ha dit entre rialles. S'ha casat amb una dona ucraïnesa i ara els dos, amb dos fills, van haver de fugir del país eslau per arribar a Andorra. "Fugir d'una guerra ja és complicat, de dues encara més", ha assegurat d'Assís, que es mostra molt agraït de la rebuda i l'ajuda obtinguda a Andorra on han trobat una nova oportunitat d'iniciar una vegada més des de zero.
El terror viscut en sentir caure les bombes sobre les localitats on vivien han estat la causa principal per deixar enrere la seva vida. "No m'ho vaig pensar gaire. Quan van començar a caure les bombes a Kiev vaig agafar els nens i vaig marxar cap a un lloc segur", ha indicat Natàlia, una altra de les refugiades ucraïneses que ha compartit la seva experiència. En el mateix sentit, també s'ha manifestat Odena que ha arribat al Principat sola i amb només el passaport i unes poques pertinences.
Tots aquells que ho feien amb nens, el patiment també era doble. No només per ell, sinó també pels infants i que, en nombroses ocasions han vist com "el pare, el germà gran o l'avi" no podien sortir del país per prohibició del govern ucraïnès a deixar sortir els homes de 18 a 65 anys del país. "El més important pels nens és recuperar el seu dia a dia, normalitat i que puguin jugar. Que gaudeixin de la seva infantesa", ha explicat Yalena.
En tots ells, però hi ha un sentiment comú, el de gratitud. Gratitud per la rebuda amb els braços oberts i tota l'ajuda rebuda. Una assistència que esperen poder tornar en el dia, però que de moment, no saben quan arribarà
L'acte, a més, també ha servit per estrenar la cançó del cantautor Quim Salvat, titulada 'Entre fronteres' amb la que es vol continuar donant visibilitat a la crisi humanitària que es pateix arreu del món actualment, amb persones que han hagut de fugir de les seves zones d'origen a causa de situacions de conflicte i persecució.
Comentaris