L’FC Andorra 2020-21, en xifres

L’equip tricolor, malgrat la decepció de no poder ascendir a Segona A, ha completat una molt bona temporada en la darrera edició de la Segona B, com evidencien les dades tan col·lectives com individuals

L’FC Andorra ha completat la segona (i darrera) temporada a Segona B. Ho va fer ara fa uns dies amb el regust amarg de la derrota en la promoció d’ascens a la categoria de plata davant la Reial Societat B -per cert, rival que sí ha aconseguit arribar al futbol professional-. Aquest mal record, però, no pot esgarrar una campanya molt positiva pels tricolors. Les xifres així ho indiquen, tant les col·lectives com les individuals.

En lliga, l’equip ha disputat un total de 26 partits. D’aquests, dotze els ha guanyat, mentre que vuit més els ha empatat. Al llarg del campionat de la regularitat, s’han encaixat sis derrotes. Les dues més contundents van arribar a la primera fase i fora de Prada de Moles, a Olot (3-0) i a Tarragona (4-2). Pel que fa als triomfs, el més ampli va arribar a camp propi, amb la visita del Prat (3-0). A aquests resultats, cal sumar les derrotes en Copa (a Burgos per 1-0) i la fase d’ascens (2-1 contra la Reial Societat).

En lliga, l’Andorra ha marcat 34 gols, el que suposa una mitjana d’1,3 per partit. En canvi, n’ha rebut 25, 0,9 de mitjana. Per tant, sumant el resultat de la promoció, hi haurà 35 dianes a favor i 26 en contra.

Tres jugadors superen els 2.000 minuts jugats: Riverola, Bover i Carlos Martínez; aquest darrer ha anotat el 43% dels gols aconseguits pels tricolors

Dels gols marcats, prop d’un 43% han estat obra del ‘pichichi’ de l’equip: el mataroní Carlos Martínez. El davanter, arribat a Andorra el gener del 2020, ha demostrat el perquè se’l va fitxar. Després que les primeres setmanes a Prada de Moles fossin complicades per culpa d’una lesió i, posteriorment, de l’esclat de la pandèmia, el futbolista ha deixat clar que té molt olfacte davant la porteria contrària. De les quinze dianes, per cert, tres han estat des del punt de penal. Cap altre jugador dels 102 equips que han posat fi a la Segona B ha marcat més gols.

El segon anotador de l’equip tricolor ha estat el balear Víctor Casedesús, amb cinc gols, un des dels onze metres. Amb quatre ha quedat Héctor, frenat per les lesions, i, amb 3, Bover. També han marcat Iker, Pau i Riverola (2) i Saverio i Enri (1).

El porter més utilitzat pels dos entrenadors que ha tingut l’equip -Nacho Castro i Eder Sarabia- ha estat Nico Ratti. El primer dels dos tècnics alternava tots dos a la porteria, però el basc ha acabat apostant de forma decidida per l’argentí. Aquest ha disputat 20 partits i ha encaixat 18 gols, un promig de 0,9. Per la seva part, Bañuz ha jugat set i ha encaixat nou gols (1,28).

IMG 01D267500943 1
Carlos Martínez, màxim golejador de l'equip, fa el xut que donaria el triomf davant el Lleida.

La rotació de porters provoca que, a diferència del que succeeix habitualment, no sigui un d’ells el jugador que més minuts acumula al llarg de la lliga i el ‘play off’. Al contrari, és Riverola, amb 2.207 minuts en 26 partits -un se’l va perdre per sanció-. El segueix Rubén Bover, amb 2.041 minuts en 27 partits. En el seu cas, ha participat en tots els enfrontaments. També supera la barrera dels 2.000 Carlos Martínez, amb 2.008.

En canvi, els qui menys minuts han tingut són Serrano i Enri, amb 193 i 476 minuts respectivament. Ballarín, que va marxar al mercat d’hivern, va disputar només 42 minuts en tres partits.

Pel que fa a targetes grogues, Riverola i Marchán són els qui més han vist. S’han quedat amb nou. Loureiro, amb 6, i Gaffoor i Pastor, amb 5, els segueixen. En el cas del segon, cal tenir en compte que fins a l’arribada de Sarabia a la banqueta gairebé va restar inèdit.

En global, l’equip ha patit sis expulsions: quatre per vermella directa i dues per dobles grogues. En un partit es va quedar amb nou jugadors. Malauradament, va ser el decisiu, el darrer de la temporada, el de la primera eliminatòria d’ascens.