L’exemple (o no) de les estrelles de l’esport

Una imatge del motociclista Fabio Quartararo a la zona d’Engolasters donant a entendre que s’hi estava passejant sobre dues rodes neguiteja altres companys

Són estrelles, són referents per a molts. Però són joves. I no sempre les normes, voluntàries com en el cas del Principat, van amb ells. O, en tot cas, s’agafen més prerrogatives de les que les recomanacions donen. Una imatge que el propi Fabio Quartararo, pilot de MotoGP, ha penjat a les xarxes socials ha neguitejat altres companys de professió. D’aquells que respecten els consells, vaja, perquè d’altres prou que en fan cas omís.

Els pilots de motos tenen dos espais on anar a practicar amb els seus vehicles: o a la zona de Naturlandia o al circuit del Pas de la Casa. Per la resta, poden fer bicicleta o anar a córrer per la muntanya gairebé com si d’un altre ciutadà es tractés, ara mateix, que des de dimecres passat es van relaxar una mica més les mesures de confinament i es pot fer una mica més d’exercici. En més llocs i durant més estona. Encara que tampoc es tracta de fer hores i hores de bicicleta a l’exterior com també deixava entreveure Aleix Espargaró a través del seu Instagram.

Els professionals només poden entrenar-se en moto a la zona de Naturlandia o al circuit del Pas de la Casa

Els consells, però, són consells. Recomanacions sense valor d’obligació. Però els incompliments no deixen d’incomodar els companys -perquè els dóna mala imatge com a col·lectiu- i al conjunt de ciutadans perquè els sembla que ja se’ls ofereixen, a voltes prou prerrogatives, com que, a més a més, en lloc de ser exemple, esdevinguin incomplidors. Ep, incomplidors d’una normal no escrita. Que a Andorra tot és voluntari.

Per això Quartararo voluntàriament ha penjat una foto on es veu de fons una magnífica foto de la vall, d’Andorra la Vella i d’Escaldes. Sí, potser resultarà que ha anat a córrer per la muntanya, però als companys, diuen, no se’ls pot enganyar. I difícilment es va a fer senderisme, o a fer de ‘runner’ per pistes forestals, a la zona d’Engolasters, amb poc menys que una granota de motorista. I menys sabent que probablement ha tingut de company de viatge el pilot local Xavier España, que viu i guarda motos per la zona.

IMG E719AF70118C 1
La publicació de Quartararo.

En fi, l’exemple de les estrelles de l’esport. Exemple o no. Que de tot n’hi ha. Com estrelles locals com Joan Verdú i Cande Moreno, encara pendents de la resolució d’un expedient doble, de la FAE i del Govern, per saltar-se el confinament i anar-se’n de festa. De festassa. Són joves, sí. O tampoc no s’ha posat bé que altres referents de l’esport local hagin tocat pirandó del país a la mínima que han pogut. L’excusa? Millors condicions a l'Estat espanyol... una vegada han obert allí. I amb el suport d'alguns dirigents federatius.

Coses que passen i que no es posen bé. També algun ciclista professional establert el país, d’aquells que van estar collant perquè s’establís un protocol que els permetés sortir a rodar per les carreteres del Principat, també han fet les maletes a la mínima que han vist que a Espanya els deixaven pedalar en condicions que creien millors. Millors per a ells. I després, alguns, no pas tots, no triguen en difondre les seves gestes. Per dir-ho d’alguna manera.

Que quedi clar, però, que, al capdavall, tothom fa el que vol. Amb coronavirus o sense. Amb obligació o sense (com és el cas). Volent ser estrella… o estrellat. Mirall, o emmirallat.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending