Una confessió entre 25 preguntes

Espot afirma que té moments de desafecció i desànim per la crisi però que molt ràpid torna a l'optimismeEl cap de Govern contesta les demandes d'uns ciutadans preocupats per l'economia, l'educació o els ERTO

El cap de Govern, Xavier Espot ha contestat durant més d'una hora, 25 de les 350 preguntes que li han formulat els ciutadans. La majoria han estat sobre les mesures econòmiques al voltant de la crisi, del contractes de treball, i de la represa de les activitats. Ha assenyalat que la iniciativa ressalta la voluntat de l'Executiu per la transparència i la comunicació directa amb la ciutadania. "Seguim treballant per pal·liar els impactes negatius de la crisi i per això agraeixo el compromís de tothom", ha dit a tall de presentació i s'ha acomiadat afirmant que respondre als ciutadans l'ha servit per saber els seus neguits.

Proximitat i respostes llargues, amb un to pausat. Dubtes inicials entre el tractament de vostè i de tu. Espot ha contestat temes tan diversos com l'obertura de les perruqueries, els ERTO, l'assistència dels pares als parts o la d'una nena sobre quan podria visitar els seus padrins. I una de molt personal. ¿Què pensa quan se'n va a dormir, tenint en compte que fa "relativament poc" que està al càrrec?. El cap de Govern, ha afirmat que té moments de desafecció i desànim per la crisi però que molt ràpid torna a l'optimisme per estar a l'alçada de les circumstàncies, i ha destacat que té un equip molt vàlid al seu voltant. 

No han faltat les preguntes tècniques i llargues, un xic feixuges, de percentatges i de xifres. D'aquesta manera, "s'ha previst prestació per als autònoms que cotitzen en les bandes més altes perquè es pensa que poden disposar d'un coixí per no rebre l'ajut". També "que les empreses poden acomiadar empleats després de l'ERTO, no mentre duri, però amb la indemnització que correspongui" o que "hauríem de valorar si la successió de contractes es pot considerar com a continuïtat contractual. Serà una qüestió d'interpretació del ministeri competent de treball, però les interpretacions han de ser el més favorables possible a la protecció dels llocs de treball".

"Molt més malament" haurien d'anar les coses perquè l'Executiu es plantegi vendre Andorra Telecom o FEDA"

Tot i que els ciutadans tenen molts neguits i no només en l'àmbit laboral. Li han preguntat a Espot per la possible privatització d'Andorra Telecom o de FEDA. "Molt més malament" haurien d'anar les coses perquè l'Executiu es plantegi vendre Andorra Telecom o FEDA", ha dit. L'educació ha estat objecte de preguntes: digitalització i tornada a les escoles. Sobre el primer punt ha indicat que "no hem esperat l'inici de la crisi sanitària per apostar per aquest procés de digitalització en l'àmbit escolar, amb l'inici el 2012 del Pla Permsea. Cal proseguir el camí endegat i, si cal, potenciar-lo encara més". Pel que fa a la reobertura de les escoles ha comentat que no  es pot concretar data i que quan es reobri la vida no serà igual que abans de la crisi sanitària, ni als centres de treball o les botigues.

"L'adhesió al Fons Monetari Internacional és fonamental per aconseguir fonts de finançament"

Ha subratllat que l'adhesió al Fons Monetari Internacional (FMI) és fonamental perquè "és una de les palanques importants que tenim a l'abast per aconseguir fonts de finançament"; ha destacat que la crisi ha evidenciat que els comuns són necessaris per la feina quotidiana que fan però que s'ha de fer un esforç per no doblar competències.  Considera que la situació econòmica provocada per la pandèmia ha de ser una font d'oportunitats i el moment de prendre decisions valentes per diversificar l'economia i ha apuntat que la crisi ha de servir per esperonar i fer esforços per la sostenibilitat ambiental i la transició energètica. Finalment, ha afirmat que  aquesta crisi "ha de ser una font d'oportunitats i el moment de prendre decisions valentes per diversificar l'economia". Ha anunciat que hi haurà mascaretes per a tothom i ha recordat que els beneficiaris dels crèdits tous no es publiquen al BOPA perquè és informació sensible sobre les empreses.

 

Comentaris (6)

Trending