¿És ara el Govern promotor immobiliari?

El conseller d’Unió Laurediana Josep Majoral porta al Consell General l’aparició d’un rètol que deixa entreveure que l’administració pot ara construir edificis plurifamiliarsEl cartell, igual que els que usa l’executiu per informar dels treballs públics, està situat en una parcel·la entre el carrer Prat de Rogetó i la carretera dels Vilars, a Escaldes

¿Ha esdevingut el Govern promotor d’immobles? L’aparició d’un rètol, a la zona de la carretera dels Vilars, que informa de l’enderroc i construcció d’un edifici d’habitatges plurifamiliars i que incorpora l’escut oficial del Principat ha agafat per sorpresa el conseller general Josep Majoral. El parlamentari d’Unió Laurediana (UL) ha portat la qüestió al Consell General. “¿Pot Govern explicar a què respon aquesta construcció?”, demana el polític lauredià en una pregunta entrada aquest dilluns a Sindicatura i que l’executiu haurà de respondre de forma oral durant la sessió de control a la qual se sotmet aquest dijous.

Es dóna el cas que el rètol, com els oficials que usa el Govern per informar sobre els treballs públics que l’administració central executa, està situat entre el carrer Prat de Rogetó i la carretera dels Vilars. La zona durant anys va ser prou conflictiva. En aquell indret, el comú d’Escaldes i el Govern van autoritzar la construcció de dos edificis amb una altura superior al que l’amplada de la via permetia. Els tribunals ordinaris ja van ordenar que els immobles fossin escapçats els metres que superaven el permès per la legalitat vigent. 

La zona fa uns anys va ser escenari d'una encesa polèmica en autoritzar el comú escaldenc i l'executiu uns blocs que superaven l'alçada màxima que s'hauria d'haver permés

No obstant això, es van buscar totes les argúcies legals i més, inclosa la declaració d’interès públic d’un parell de pams de terreny que es va haver de votar al Consell per poder eixamplar el carrer fins a arribar a l’amplada necessària. La maniobra no només va portar el Constitucional a dictaminar que la mesura havia de comportar, sí o sí, una indemnització per als dos recurrents, propietaris d’uns immobles que veien les vistes malmeses amb la construcció al davant dels dos edificis massa alts pel que tocava. A més, va suposar que el Tribunal Europeu dels Drets de l’Home (TEDH) condemnés l’Estat andorrà.

Ara, en la mateixa zona, apareix el cartell de forma sorprenent. En la seva pregunta, Majoral explica que “en la placa anteriorment mencionada, entre altres coses, hi posa l’enunciat de la llicència d’obres ‘enderroc i construcció d’un edifici plurifamiliar’, el número de resolució ‘540/2017’, el nom del tècnic i el nom de l’empresa constructora. Al pau de la placa, com és habitual, l’escut d’Andorra i ‘treballem per vostès’” El parlamentari de Sant Julià vol esperar a veure quina és la resposta del Govern.

Explica el conseller que, justament, el fet que no hagi pogut aclarir la situació l’ha portat a formular la qüestió a la cambra parlamentària, no fos el cas que ara resulti que el Govern s’ha convertit en promotor d’obres i no se sabia. Més enllà d’això, la instal·lació d’un rètol aparentment oficial no pot respondre a una badada o a un error de Principant. La constructora és Cevalls, que està farta de dur a terme obra pública. I l’arquitecte i director de l’obra és l’experimentat Fèlix Vicente. Això sí, sembla que el promotor real de l’obra és una de les dues persones que al seu dia van promoure l’actuació judicial contra l’executiu fins a arribar a Estrasburg.

En tot cas, doncs, ¿pot Govern explicar a què respon aquesta construcció?

 

Comentaris

Trending