El mur(al) de la m@leta (de Segudet)

La mancomunitat de serveis d’Ordino encomana per 11.473 euros el condicionament de la paret de contenció d’un antic dipòsit i pagarà 2.750 euros al jove artista Domènec Montané per una imprimacióL’encàrrec, fet per la via directa (com altres quatre treballs adjudicats a la mateixa empresa), ha agafat de sorpresa alguns dels veïns de la zona i tampoc no n’hauria estat assabentada l’escola d’art 

Segudet tindrà una obra d’art ‘imprimada’ a l’aire lliure. La seva ubicació? El mur de l’antic dipòsit de la Moleta. La forma escollida per decidir on, com i qui fa què, però, no deixen de sorprendre. I a Ordino hi ha qui ha rebut amb estupefacció l’encàrrec del treball. L’obra la farà un jove del país format a França davant l’absolut o pràcticament absolut desconeixement de l’escola d’art de la parròquia.

Fa un parell d’anys es va enderrocar l’antic dipòsit. Estava inoperatiu i començava a representar un perill. El retir de l’equipament d’abastiment d’aigua que havia estat de la parròquia va deixar un espai gens menyspreuable al final de la carretera asfaltada que porta al poble de Segudet. Aquella carretera que surt just del costat de l’Auditori nacional.

El mur de contenció que feia alhora d’esquena protectora del dipòsit es mantenia, es manté, de fet, ferm. Alguns veïns de la zona apostaven perquè s’hi fes una placeta o, almenys, perquè s’hi adeqüés un espai per poder-hi estacionar vehicles. Encara tot és possible. Però el primer que s’hi farà serà una obra mural. 

En concret, una imprimació de Domènec Montané, un jove estudiant ja qualificat d’artista que es mou a cavall d’Andorra i França i, ep, aquí rau part de la importància de l’adjudicació de la feina, fill de l’assessor urbanístic i en altres èpoques representant del comú d’Ordino a la comissió tècnic d’urbanisme (CTU) Josep Anton Montané. L’aerosol i l’acrílic serien les eines-tècniques més emprades per Montané, Domènec. Quelcom similar a un grafit. En el sempre complex món de l'art, Montané ja ha rebut alguna que altre distinció, que quedi clar també. L'artista és l'artista. UN EXEMPLE D'OBRA DE MONTANÉ. La imatge que acompanya aquestes línies correspon a una de les teles d'una sèrie de quatre de 38x55 cm, en la que apareix reinterpretada i multiplicada sobre diversos fons i colors, l’imatge del Rai de la Medusa (Radeau de la Méduse), pintura de Théodore Géricault realitzada en 1819, i que es van treballar amb acrílic i aerosol.
 


 

L’adjudicació dels treballs, per la via directa, s’acaba de publicitar al BOPA per part de la comissió gestora de la mancomunitat de serveis d’Ordino -una obra artística semblaria més aviat una acció cultural però, en principi, el departament de Cultura formalment no hi ha intervingut- que presideix el cònsol major de la parròquia, Josep Àngel Mortés. La decisió d’adobar el mur i fer-hi la imprimació es va adoptar, formalment, el 17 de maig. L’edicte d’adjudicació es va acordar el 8 de juny i es va publicar al butlleti el dia 13. Els treballs, segons consta en l’edicte, s’haurien d’haver completat abans del 30 de juny. O, vaja, el darrer dia d’aquest mes com a data límit.

L’encàrrec s’ha fet per la via directa. Montané cobrarà 2.750 euros per l’obra que hi pintarà. Construccions Modernes s’encarregarà de condicionar prèviament el mur. És a dir, reforçar-lo, s’hi cal. I allisar-lo. Posar-lo en condicions perquè s’hi pugui pintar. Entre l’any passat i el que portem d’aquest és la cinquena vegada que el comú d’Ordino o departament o institucions que en depenen adjudiquen de forma directa treballs a la mateixa empresa. Sempre per quantitats que queden lleugerament per sota dels 12.000 euros. Simple coincidència, de ben segur. Just com en aquesta ocasió: la feina encarregada té un cost d’11.473,59 euros impostos inclosos.

De ben segur, també, l’obra contribuirà a fer més agradable l’espai, un racó amagat de la parròquia, una mena de cul de sac ordinenc. Però més enllà de la voluntat de fer més agraït el paisatge urbà de la parròquia, hi ha qui no acaba d’entendre, a Ordino, perquè no es va posar en marxa un concurs d’idees sobre l’indret. O… ¿n’ha estat informada l’escola d’art? ¿Han pogut fer propostes els seus alumnes? De mur del dipòsit a mur de les lamentacions. I mural de la m@leta.

Etiquetes

Comentaris

Trending