Dolsa en un debat: garantia d’entreteniment

L’excònsol major, Sandra Tudó i Josep Àngel Mortés protagonitzen el duel televisiu d’Ordino amb atacs i contraatacs entre ells i amb un Jordi Balsa a qui no donen gaire jocQui fou mandatari comunal entre 1999 i 2007 protagonitza el moment de la nit, al més pur estil Albert Rivera, traient fotografies de l’interior de Casa Rossell

Un debat amb Enric Dolsa sempre genera expectatives, com pot passar amb Leo Messi i un partit del Barça –club del qual, per cert, també n’és seguidor-. Si alguna cosa no té el veterà polític, ara líder de X’Ordino, són pèls a la llengua. I això, com a mínim, sempre ajuda a fer la cosa més entretinguda. I així ha estat, almenys en alguns trams del debat de les comunals de la parròquia a Andorra Televisió. Ara bé, no ha tingut fàcil retenir ‘la pilota d’or’, perquè ha trobat al davant dos rivals, Sandra Tudó (Movem i ) i Josep Àngel Mortés (En comú) –feia dies que li tenien respostes i atacs preparats- que l’han intentat collar. Al quart en discòrdia, Jordi Balsa, de Terceravia, no li ha faltat voluntat, però no ha pogut fer el seu joc entre tres contrincants potents.

A Dolsa li agrada jugar a l’atac. Ho ha demostrat des del primer moment. Ja en la seva presentació ha disparat als dos aspirants que considera grans rivals. A Tudó li ha tornat a recordar que “ha passat de liberal a socialista” i a Mortés que amb les formacions unides a la llista “ens vol fer creure que tenen un projecte comú”. Balsa s’ha estalviat els dards del veterà polític, fet que, en un debat electoral, no sempre és una bona notícia.

Ara bé, ha quedat clar que tots dos contrincants li tenien ganes. Especialment Tudó, que això del canvi de blava a vermella ja ho ha hagut d’escoltar en diverses ocasions. I la resposta la tenia preparada: “Vostè fa quatre anys ens va ajudar i, a la setmana de perdre les eleccions, ens va dir que no ho faria més. Es presenta contra el seu propi partit, que encara és militant de Liberals”.

Una cosa se li ha de reconèixer a Dolsa. Va ser el protagonista del moment estrella de la nit, ja en el tercer bloc –el de tema lliure-. I és que, papers a banda, es va apuntar a l’estil Rivera –sense llamborda- i al llarg del debat va anar mostrant una revista, Dit i Fet, i diverses fotografies. Vàries d’elles, de l’interior de Casa Rossell –“m’han costat d’obtenir”, ha assegurat-. L’objectiu? Demostrar que “està igual o pitjor” que quan ell era cònsol malgrat la “via directa” de Mortés amb el Govern i defensar que ha de ser la seu del ministeri d’Agricultura i Medi Ambient. Es veu que s’ha posat de moda demanar un ministeri per a cada parròquia –el canillenc Albert Torres l’havia encetat dijous-.

L’altra fotografia mostrada va ser de la Casa Pairal. I, concretament, del televisor. “El mateix que quan jo la vaig inaugurar” ha dit. I, a partir d’aquí tots s’han embrancat en una discussió sobre les condicions que tenen els padrins. Balsa ha denunciat que “a l’estiu tenen temperatures de gairebé 40 graus” i gràcies a Tudó, s’ha pogut saber els jocs preferits de la gent gran, entre ells el rummikub.

Menys encertat ha estat Dolsa a l’hora de parlar d’economia. Per demostrar que la seva gestió al capdavant del comú va ser bona, ha volgut posar sobre la taula xifres. Masses, però. Especialment a aquestes hores de la nit. Mortés ho ha aprofitat i li ha dit que només li donaria una: la de la reducció del deute per habitant. A banda, en diverses ocasions ha rebatut les afirmacions del seu rival tot apuntat que “qualsevol podria dir que ni viu a la parròquia”. Per la seva banda, Tudó també li ha volgut etzibar que les despeses de la seva etapa, com a mínim algunes, eren excessives, tot assegurant que “es pujaven cadires i carpes en helicòpter per fer la benedicció de bestiar”.

La candidata de Movem Ordino, que al final del debat ha assegurat considerar-se “molt Capitana Enciam”, també ha demostrat tenir qualitats ofensives. Especialment, a l’hora d’atacar la proposta estrella de X’Ordino: Andorra en miniatura, un parc que, segons Dolsa, pot atreure entre 50.000 i 70.000 visitants l’any. Tudó, però, no ha dubtat a refredar expectatives recordant que “Catalunya en miniatura està en dèficit; no arriba als 60.000 visitants i s’ho ha quedat una ONG dedicada a atendre joves amb problemes de drogodependència”.

Ha estat, en línies generals, un debat amb poques coincidències. Bon exemple d’això ha estat el destí que se li vol donar al Casamanya. A l’antic hotel, no a la muntanya. Fins a tres propostes diferents: que sigui la seu de la corporació parroquial (En comú), pisos socials (Movem) o un viver d’empreses (X’Ordino). Diferències irreconciliables.

Entre tants atacs i contraatacs a tres bandes, el cap de llista de Terceravia, Jordi Balsa, ha intentat anar colant algunes propostes. Que si potenciar el turisme per a persones amb diversitat funcional –discapacitats, en termes menys políticament correctes però més comprensibles per al públic en general-, que si sostenibilitat mediambiental, que si fer que la cessió urbanística es faci amb pisos que es puguin destinar a lloguer social... Ho ha provat però la tasca era titànica.

Al final, queda el dubte de qui ha fet mèrits per retenir la ‘pilota d’or’ dels debats televisius. A Dolsa li ha sortit competència dura. Caldrà esperar el dia 15 a la nit per saber quina és la decisió del jurat, format pels electors ordinencs.

Comentaris (5)

Trending