El ‘coitus interruptus’ del fiscal general

Per sorpresa de totes les parts implicades en el judici de la causa general del ‘cas BPA’, Alberca finalitza el seu interrogatori de preguntes a l’aire dirigides a qui era en el moment de la intervenció el número 2 del banc

Encara ara, la major part dels advocats i no pocs processats no acaben de comprendre com és que, en sec, el fiscal general, Alfons Alberca, ha donat per acabat l’interrogatori de preguntes a l’aire que des de dimarts feia a qui en el moment de la intervenció de Banca Privada d’Andorra (BPA) era el número 2 del banc. Ha acabat tan de sobte, que fins i tot l’acusació particular, la representació lletrada del Govern, s’ha estimat més deixar el seu interrogatori per a dilluns.

Que el judici per la causa general del ‘cas BPA’ cada dia que passa és més ‘kafkià’ i en certa forma ridícul ho evidencia el fet que cop més dies passen, menys persones hi ha a la sala. I no és ja que pràcticament no hi hagi públic -de fet, mai no n’hi ha hagut gaire- és que ara els processats que poden, miren d’excusar la seva presència. Uns treballen del que poden. Altres ja no viuen al Principat i ningú no els abona els costos d’haver d’estar-se dies i més dies a Andorra… També els advocats miren d’estalviar-se algunes de les jornades.

Cert que hores d’ara hi ha un lletrat de baixa per Covid i n’hi ha un altre que més aviat que tard haurà d’agafar-se un mes per paternitat i ja ha demanat al tribunal que la vista s’ajorni el temps que ell hagi d’estar exercint de pare del nounat. Caldrà veure quina serà la decisió de la sala presidida per Enric Anglada. El que és clar, però, és que ningú no esperava que, de sobte, aquest dijous, Alberca donés per tancat l’interrogatori. Així, de cop.

Que potser sí que ja havia formulat un miler de preguntes al vent. Però quan més incisiu semblava ser. Pam. Adeú, molt bones. I és que Alberca estava intentant fer veure a través de les seves preguntes que el número 2 de BPA, que entre altres coses va tenir durant temps la responsabilitat auditora, hauria enganyat tant al regulador com als auditors externs. Fins i tot l’intern quan aquest càrrec va passar a ser assumit per un professional independent. Però preguntant, més d’una i més de dues contradiccions se li han escapat al fiscal general.

I de cop i volta, quan més intens semblava tot plegat, després d’una pausa d’una hora, Alberca ho ha deixat estar. Que ja havia acabat. I ha passat el torn a la representació lletrada de Govern, la que exerceix l’acusació particular. Però tan poc s’esperava haver d’intervenir, que entre les apreciacions d’una, dels altres i finalment del tribunal, tot plegat ha portat a donar per acabada la sessió i citar-se per a dilluns. El processat, el número 2 de BPA, tampoc no respondrà la representació de Govern.

Caldrà veure com continua el judici. O si s’atura després del ‘coitus interruptus’ del fiscal.

Comentaris (5)

Trending