Les causes prefabricades contra els morts que irriten als vius

La família d’un ex-diputat mexicà del PRI que va morir el 2017 estudia accions legals contra autoritats judicials andorranes per les filtracions que han permès reviscolar un cas amb el qual la fiscalia pretén vincular BPA amb el càrtel de Sinaloa

Comentaris

A Culiacán treuen foc pels queixals. No se’n saben avenir que a Andorra es faci safareig amb un mort. Al Principat, els responsables de Banca Privada d’Andorra (BPA) comencen a entendre -si no ho havien entès ja abans- que la fiscalia prefabrica a conveniència casos que acaba judicialitzant i ara té més clar que mai d’on sortia allò de Sinaloa. Però a Mèxic no s’estan d’orgues, i la família d’un ex-diputat del PRI mort des del 2017 s’està plantejant seriosament iniciar accions contra les autoritats judicials andorranes per les filtracions que estan malmetent, entenen, la imatge del difunt polític.

Certament, Óscar Javier Lara Aréchiga va ser diputat per la província de Sinaloa. Però tant ell en vida com ara els seus fills sempre han negat cap relació amb el càrtel de la droga. Més encara que hagués rebut cap comissió, premi, recompensa i ‘mordida’ econòmica d’aquests magnats de la cocaïna. De fet, que filtracions que se suposa procedents de la Seu de la Justícia -on també hi està integrada, és clar, la fiscalia- hagin tornat a rellançar la causa oberta al 2015 ara que fa més de cinc anys que Lara Aréchiga és mort han fet indignar la família del difunt diputat. Els seus fills.

Certament, Lara Aréchiga va tenir comptes a BPA com n’han tingut altres polítics en aquest banc o en altres entitats bancàries del país. Però hores d’ara la defensa del polític és totalment impossible. Amb la seva defunció es va extingir qualsevol responsable de l’ex-membre del Partit Revolucionari Institucional (PRI). I ell directament ja no pot formar part de cap causa. De fet, segons que ha pogut saber l’Altaveu, ni tan sols ja no té representació lletrada nomenada. Malauradament, ja no li cal.

oscar lara
Els fills de Lara Aréchiga durant una recent compareixença.

Però la família de l’ex-diputat està valorant iniciar accions contra qui escaigui per defensar l’honor de Lara Aréchiga. La causa es manté oberta perquè hi havia altres persones en el dossier impulsat per la fiscalia andorrana. Són molts milions de dòlars els que hi ha bloquejats. I l’AREB no els vol pas deixar escapar. De fet, a no ser que una autoritat judicial, andorrana, declari la licitud d’aquells fons, la llei feta a mida per l’AREB li permet retenir il·limitadament els diners encara avui dipositats a la intervinguda BPA.

D’aquí que a la fiscalia, a les autoritats andorranes i a qui escaigui del Principat li convingui engegar el ventilador -a través sempre del diari espanyol ‘El País’, amb gran implantació a l’Amèrica Llatina-, en aquest cas, contra un home que no es pot defensar. Lara Aréchiga va alçar la veu al seu dia contra el que creia una clara injustícia que se li estava fent. Un càncer el va privar el 2017, als 66 anys, de continuar clamant per la seva innocència. Ara, aparentment, d’això en viuen les filtracions interessades i les causes prefabricades en seu judicial i policial.

I, de cop, es maten dos ocells d’un sol tret: d’una banda es mira de fer caixa per a l’Estat -els investigadors asseguren que l’ex-diputat hauria manejat amb més persones fins a 51 milions de dòlars en comptes a BPA, malgrat que caldria veure quantes vegades s’han sumat les entrades i les sortides que hi hagués mentre els comptes van ser operatius- i, de l’altra, que s’aprofita per esquitxar BPA amb el fet que Lara Aréchiga defensava interessos polítics a Sinaloa.

Les causes judicials prefabricades contra els morts estan indignant els vius. A Andorra i a Mèxic. Fins al punt que els fills de l’ex-diputat han advertit que qui continuï embrutant el bon nom del seu pare s’arrisca a acabar havent de tenir un suposat càrrec de consciència. Perquè, han denunciat recentment en una compareixença pública, que se’ls vinculi al càrtel de Sinaloa, en ser fals asseguren, els posa en risc. Els situa al disparador.

Etiquetes

Comentaris (6)

Trending