Càrrecs de confiança, confiança en els càrrecs

El traspàs de poders i reorganització al comú d’Escaldes no està sent fàcil, amb recollida de signatures inclosa a favor de la continuïtat de la fotògrafa, que tenia contracte de relació especialNombrosos funcionaris voldrien reunir-se directament amb la cònsol Rosa Gili per exposar-li els disfuncionaments que han patit des de fa temps, amb una estructura ‘polititzada’

El traspàs de poders i reorganització del comú d’Escaldes no està sent fàcil. Almenys, no està resultant àgil. Nombroses i llarguíssimes reunions per treure l’entrellat de casos particulars en algunes ocasions o de situacions més generals en d’altres. I amb el rerefons dels càrrecs de confiança, alguns dels quals han aixecat la veu en comprovar que se’ls acabava la feina. ¿La culpa, per dir-ho així, és dels que entren o la responsabilitat és dels que surten? En tot cas no hi ha dubte que un lloc de relació especial està condicionat i limitat al mandat polític, i quan aquest fineix, fineix també la relació laboral. El problema ve quan al comú d’Escaldes fins un informàtic o un dissenyador ocupaven llocs de feina, i des de feia anys, sota el règim de la confiança.

Diverses fonts consultades han assegurat que s’està molt a l’expectativa dels moviments i els passos que va donant la majoria comunal socialdemòcrata liderada per Rosa Gili. Si hi ha càrrecs de confiança de l’anterior equip comunal que han arribat a alçar la veu -a través de les xarxes socials, per exemple- en veure’s sense feina, altres funcionaris estan esperant tenir l’oportunitat de reunir-se amb la nova mandatària escaldenca per, segons les fonts, exposar-li els greuges soferts durant anys i denunciar una estructura que durant anys i anys ha sumat una crosta complicada de reconduir. I d’aquí una part del problema.

Treballadors de la corporació escaldenca el que no entenen és que suposats llocs de ‘treball tècnic’ hagin estat ocupats per persones amb una relació especial

Les fonts consultades, properes a treballadors de la corporació, han afirmat que és del tot comprensible que el cap de comunicació o el coordinador de Circulació siguin persones de confiança. Tan comprensible com que aquelles persones que ocupaven aquests llocs han d’entendre que el 31 de desembre de l’any en què hi ha eleccions comunals s’esgota el seu contracte. I només amb l’acord renovador del següent equip de govern hi pot haver continuïtat; en cas contrari, no hi ha res a dir. Ara, el que costa més d’entendre, segons les fonts consultades, és que tasques tècniques com una fotògrafa, una dissenyadora o un informàtic fossin coberts a partir de relacions especials. 

En aquest sentit, les fonts consultades han assegurat que la responsabilitat, si n’hi ha d’algú, no és pas de qui entra -es poden discutir les formes, tot i que els càrrecs de relació especial esgoten el contracte amb la finalització del mandat- sinó d’aquells que durant anys han mantingut uns llocs de treball a partir d’unes condicions contractuals que potser no pertocaven. “Si el comú d’Escaldes necessitava o necessita un dissenyador, un fotògraf, doncs el que tocava al seu dia era crear una plaça i convocar el concurs pertinent”. Hores d’ara no se sap com actuarà la majoria comunal entrant.

Mesos abans del final del passat mandat es va promoure un concurs per a la provisió de la plaça d’un cap de l’àrea de serveis que encara està en període de prova i que és possible que es revisi

El que és clar, per exemple, que des d’alguns departaments comunals, com les piscines, s’està promovent una recollida de firmes tot demanant que es mantingui en la plantilla comunal la fotògrafa que ha estat exercint des de fa una pila d’anys i que ho feia com a càrrec de confiança. Aquesta és una de les places a estudiar. La nova majoria també haurà d’avaluar, per exemple, una plaça que sí que es va crear, la de cap de l’àrea de serveis, que va guanyar qui durant un temps va ser el director del departament com a càrrec de confiança.

El concurs per proveir aquella plaça, amb un plec de bases com a mínim controvertit, va anar acompanyat de certa polèmica. I com que la persona que ocupa la plaça encara està en període de prova, s’haurà de mirar molt al detall per acabar decidint si es consolida la plaça i la persona que al seu dia va guanyar el concurs o si es refusa la continuïtat de qui es va adjudicar el lloc a partir del polèmic concurs. En tot cas, s’ha d’analitzar també des del punt de vista jurídic per no enganxar-se els dits en els primer o un dels primers moviments que es facin amb el personal.

Les fonts consultades, sempre properes a treballadors de la corporació, han remarcat que el cas del director de serveis ara cap de serveis com a funcionari en període de prova és un exemple clar. “Quan hi ha hagut voluntat de crear una plaça, s’ha creat. Algú s’hauria de demanar com és que es va convocar un edicte per a una plaça que ve a substituir un càrrec de confiança que tot just feia dos anys que era a la casa i, en canvi, hi ha hagut càrrecs de confiança que portaven vuit, deu, dotze anys o més i mai no s’ha fet el pas de convertir-los en funcionaris si haguessin superat l’eventual concurs públic.”

Departament de Circulació

Un dels càrrecs de confiança que van arribar al final del seu terme el 31 de desembre va ser el de director de Circulació. Va ser un càrrec que van crear els cònsols sortints per intentar solucionar la mala maror al departament. Esgotat el mandat, la persona que ocupava aquell lloc ha finalitzat també la seva activitat laboral en relació amb el comú escaldenc. Prou que ho sap l’oficial del servei. Fonts properes a la corporació han explicat que el director havia acordat que l’oficial s’agafava vacances per un un període de temps que superava el mandat que finalitzava el 31 de desembre. Estant de baixa per maternitat la cap de servei, l’oficial en qüestió era el comandament màxim que restava al servei a partir de primers d’any. L’arribada de la nova corporació va comportar que l’oficial de circulació fos requerit al lloc de treball i hagués deixar sense efecte les vacances.

La cònsol major, Rosa Gili, es va presentar l’1 de gener al despatx de circulació per felicitar l’Any Nou als funcionaris que aquell dia treballaven

Fonts consultades han assegurat que la cònsol major, Rosa Gili, es va presentar l’1 de gener al despatx de circulació per felicitar l’Any Nou als funcionaris que aquell dia treballaven i per conèixer de primera mà les instal·lacions, una circumstància que tot i sorprendre als agents no va deixar de ser majoritàriament gratificant, segons els consultats. Segons algunes d’aquestes fonts, i vist com n’ha estat de conflictiu el departament, és molt probable que la pròpia Gili o el cònsol menor, Joaquim Dolsa, assumeixin una responsabilitat directa sobre Circulació, sense delegar en cap altre conseller.

Les fonts consultades han explicat també que una de les dificultats que hi ha al comú és que molts funcionaris, que ho són de carrera i per tant tenen plaça fixa, ocupen llocs distints als de la plaça original. Tot sovint amb complements de responsabilitat afegida. Tot això és una de les coses que haurà d’avaluar la nova corporació, gairebé en forma d’auditoria, i que tindran ben entretinguts no només els càrrecs polítics sinó també els nous responsables de confiança, com ara el secretari general Cerni Escaler. Caldrà comprovar si aquestes recol·locacions internes són necessàries o no ho són.

Comentaris (8)

Trending