Canillo, la parròquia amb menys andorrans

Els nacionals freguen el 50% de la població a nivell general, però a la primera parròquia en ordre protocolari tot just arriben al 36% mentre que Encamp té la major concentració de la comunitat portuguesa

Les darreres dades de població fetes públiques aquesta setmana des del departament d’Estadística revela que la població andorrana continua suposant la majoritària al país i representa prop del 49% del total. Tot i això, segueix havent una proporció important d’altres nacionalitats, especialment espanyols, portuguesos i francesos. Analitzant per parròquies, es pot comprovar com la que menys percentatge de nacionals té és Canillo mentre que es comprova que Encamp és la que té una comunitat lusitana més important.

A 30 de juny, dels 77.555 habitants estimats per Estadística, 37.737 tenen passaport andorrà. Suposen, per tant, el 48,7% del total, el que representa un lleuger descens de dues dècimes percentuals en comparació a un any abans. En segon lloc, hi ha els espanyols, amb el 24,7% del total (19.155 persones), seguits dels portuguesos (9.151, l’11,8%) i els francesos (4,4%).

Els espanyols suposen un de cada quatre habitants de les diferents parròquies, amb l’excepció d’Encamp, on el percentatge es queda en el 20%

Pel que fa a la població andorrana, és majoritària també a totes les parròquies, ara bé, amb un pes diferent. En el cas de Canillo, tot just representa el 36% del total d’habitants (4.324). En canvi, a Sant Julià i Ordino, supera el 50%. En concret, el 57,7% pel que fa a territori lauredià i el 51,1 a terres ordinenques.

Pel que fa als espanyols, la seva distribució és més homogènia pel territori. En línies generals, en la majoria de parròquies suposen un de cada quatre habitants. És a dir, se situen entorn del 25% del total de població, amb l’única excepció d’Encamp, on superen per poc el 20%.

Més divergent és la distribució de la comunitat portuguesa. De fet, la parròquia amb major concentració de població lusitana és Encamp, on suposa prop del 18% dels 11.688 habitants de la parròquia. El conseller de la comunitat, José Manuel da Costa, ho atribueix a dos factors. Per un costat, “el preu dels pisos”. Per l’altre, la presència de l’Associació Cultural Alto Minho, que “és molt activa, fet que pot actuar com a pol d’atracció per a la gent”.

Pel que fa als francesos, hi ha una major concentració a les parròquies altes. Especialment, a Canillo, on representen el 10,7% del cens. En canvi, a Andorra la Vella, Sant Julià i Escaldes, en cap dels tres territoris superen el 3% del total d’habitants.

Comentaris (4)

Trending