L’art de pasturar

Més de 800 caps de bestiar, entre vaques, ovelles i cavalls, estaran a les pastures de Seturia durant els mesos d'estiu sota la vigilància de la vaquera, Rosa Tomàs, que fa 40 anys que exerceix la professió

Vaques, ovelles, cavalls i egües ja es troben a les pastures de les muntanyes on passaran l'estiu. Una jornada festiva on des de les institucions han volgut posar en relleu la tasca del sector primari, però amb la necessitat d'impulsar-lo per garantir un relleu generacional. Entre les anècdotes de la jornada, els 40 anys de la vaquera que era una de les persones amb un dels somriures més amplis en el tradicional dinar de germanor entre institucions i ramaders.

Com és tradició, els mesos d'estiu, els ramats es mouen a la muntanya per pasturar. Enguany, 357 caps de bestiar boví i equí i 500 ovelles de 5 explotacions massanenques que pasturaran a Seturia fins al mes de setembre. Una zona de pastura a la qual s'afegeixen la del Pla Estany, Fonts, Percanel·la, Comapedrosa i Comallemple.

Un sector, el primari, que viu un problema de relleu generacional. En aquest sentit, el cap de Govern, Xavier Espot, ha assenyalat que s'està actuant en aquest àmbit per buscar una solució, com el primer pas que s'ha fet amb la "llei òmnibus" d'agricultura que, si no hi ha cap impediment, "s'haurà d'aprovar al juliol o al setembre" amb la qual a través "de modificacions normatives" en diferents àmbits, com mediambientals, econòmics, urbanístic, "per donar facilitats al nostre sector primari, ramaders i agricultors, i, en definitiva, fer que aquesta activitat sigui una més rendible i, per tant, poder garantir aquest relleu generacional".

Com cada any, executiu, corporació comunal i ramaders han compartit una jornada per la climatologia que enguany no ha permès baixar fins a Seturia i s'ha fet la benedicció del bestiar des del mateix coll de la botella. Entre els que més desprenien felicitat hi havia la vaquera, la Rosa, -encarregada de tenir cura del bestiar durant aquesta època- i és que, enguany, celebra els 40 anys com a vaquera. "Una institució", tal com ha recalcat la cònsol major de la Massana, Olga Molnè, i Espot. En aquest sentit, el conseller Sergi Gueimonde ha volgut precisar que, tot i quedar-li encara anys per endavant, "és un neguit que tenim des del comú i que el compartim amb els ramaders i és que mai si la Rosa vol deixar-ho o no pot continuar amb aquesta feina, li haurem de buscar un substitut. La Rosa ho fa amb unes condicions de naturalitat, ho viu, ho sent i és insubstituïble".

Ara amb els animals a les muntanyes, Gueimonde ha demanat als excursionistes respecte pels animals que estan pasturant a les muntanyes, mantenint distància, portant els gossos lligats i, en general, evitant alterar-los. Com ha volgut emfatitzar, la muntanya és de tots i es pot conviure.

Etiquetes

Comentaris (6)

Trending