Arinsal: perdre plomes per ressorgir

El comú de la Massana i els comerciants fan pinya per sortir endavant tot i que són conscients que no serà una tasca fàcil

Comentaris

Sense turistes, amb pandèmia i amb la incertesa actual, Arinsal transita pel camí fressat que duu al seu port, fronterer amb la vall d’Auzat.  Rocs, esqueis i contraforts acompanyen als senderistes fins arribar als 2.735 metres. L’objectiu per a comerciants, hotelers i restauradors es fer el cim, units tot i que la situació és complicada, i més amb la no obertura  a l’esquí alpí del sector d’Arinsal de l’estació de Vallnord. 

“Units sortirem endavant”,  declara el conseller de Turisme, Josep Maria Garrallà, una opinió que comparteix l’empresari Patrick Toussaint: “hi deixarem plumes però tirarem endavant”No són opinions agosarades perquè, el d’Arinsal, és un poble que sempre ha sortit endavant malgrat la seva vulnerabilitat. Des de l’Alt de la Capa, a la capçalera del Comallempla, apareix com un lloc de pessebre, feble i desprotegit però que ha superat hiverns durs, allaus, nevades intenses, pedregades, i amb habitants i  hereus d’èpoques difícils amb cases tradicionals com Cal Jan, Cal Jovany, Ca l’Aymà o Cal Martí. Coneixien el terreny a la perfecció, els de Cal Poblador prohibien a la canalla que anessin més lluny del Basser.

Els joves, en època de grans nevades, 'anaven a trencar' per tal d'obrir pas entre la neu. Ho havien de fer fins al Barricó, al límit amb Erts. Escalfaven les pales i les untaven amb cansalada de porc perquè llisquessin. Durant moltes generacions, només els calia respectar les regles de la natura per tirar endavant. Només així es poden entendre les construccions de bordes a Percanela o als Prats Nous.

L’estratègia de Vallnord-Pal Arinsal pels pròxims mesos,  passa per optimitzar al màxim els recursos de l’estació

Als seus descendents els ha tocat el coronavirus i amb uns dels pocs comuns que van canviar de responsables a les eleccions del 2019 i que es van trobar, als pocs mesos, de sobte, amb la Covid. El dimarts passat el comú es va reunir amb l’Associació de Promoció Turística d’Arinsal i Erts (Aptae) i amb un grup de ciutadans d’Arinsal. En la trobada, va exposar-los l’estratègia de Vallnord-Pal Arinsal pels pròxims mesos, que persegueix optimitzar al màxim els recursos de l’estació. A més, Josep Maria Garrallà, està en contacte permanent amb els hotelers de la parròquia però en especial d’Arinsal per buscar solucions i proposar activitats.  La reunió i la predisposició del comú ha servit servit per calmar els ànims i les veus que consideraven que abans s’hauria d’obrir Arinsal que Pal o que el comú només es preocupa de la Massana i no dels quarts.

 Bianca Meeuwissen, gerent de l’agència My World of Experiences, explica que a l’estiu el comú ja va comptar amb ells per una activitat de guies. Considera que els propietaris, tret d’algunes excepcions, s’han portat bé amb els seus llogaters. “La resposta ha estat bona” diu i afegeix que es vol donar sensació de normalitat amb els locals oberts malgrat la manca de turistes i les restriccions a les fronteres que ha portat a una temporada d’hivern nul·la “perquè en paraules de Toussaint “depenem dels països veïns”.  Totes les mirades estan posades a l’estiu amb l’esperança que la situació millori encara que ara mateix calgui superar un camí dur, com el del Port.

WhatsApp Image 2021 01 15 at 09.21.22
Una imatge d'Arinsal aquesta setmana.
 

 

 
 

 

Comentaris (4)

Trending