‘Ambaixadors sanitaris’

El ministre de Salut aporta dades i la línia estratègica del Principat per fer front a la Covid al cos diplomàtic per tal que ho difongui en els països on té vincles i ajudi a reduir les alertes vermelles

Andorrà està en més llistes negres per la Covid del que voldria. Probablement, té més alertes vermelles activades per països de tot el món del que correspondria. La immensa majoria d’estats, en el moment de permetre viatges o acollir visitants, d’un determinat miren els nombre de caos de coronavirus que hi ha a cada territori. Proporcionalment hi ha molts contagis, però és que el Principat és el país de tot el món on es fan més proves. I aquest missatge és el que s’encarrega al cos diplomàtic que difongui per allí on passi.

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, s’ha trobat aquesta tarda amb diversos ambaixadors. Amb el cos diplomàtic, de fet. Com a mínim, amb els ambaixadors que aquest divendres han jurat o promès el càrrec. Sí, sí, en la intimitat. Però hi ha hagut juraments. Ni família, ni mitjans de comunicació, ni cap testimoni. Mitja dotzena de diplomàtics, de formació o per designació política -de fet, la immensa majoria per designació política- han pres formalment jurament al càrrec aquest divendres.

Alguns, com Eva Descarrega o Vicenç Mateu, ja fa un temps que exerceixen a París i a Madrid, però no havien fet el jurament escaient. I ja se sap que al tomb de Meritxell, per molt coronavirus que hi hagi, els ambaixadors tornen a casa i molts diplomàtics d’altres països destinats a Andorra, també treuen el cap al país dels Pirineus per lliurar les credencials al Copríncep mitrat. Serà el torn dilluns. Però aquest divendres hi ha hagut juraments. I, ep, no només d’ambaixadors.

Com aquell que diu, en la intimitat han jurat aquest divendres els seus respectius càrrecs Eva Descarrega (França), Vicenç Mateu (Espanya), Carles Àlvarez (Vaticà), Carles Jordana (Regne Unit i Irlanda), Joan Forner (Consell d’Europa) i Gil Rossell (països nòrdics); també ho han fet els secretaris d’Estat Marc Rossell, Marc Galabert i Èric Bartolomé

Del cos diplomàtic, a la planta baixa de l’edifici administratiu de Prat de la Creu, hi havia els esmentats Descarrega i Mateu. Però també l’ambaixador d’Andorra al Vaticà, Carles Àlvarez; el diplomàtic que representa el Principat al Consell d’Europa, a Estrasburg, Joan Forner; l’ambaixador al Regne Unit i Irlanda, Carles Jordana; i el ‘delegat’ en diversos països nòrdics (Noruega, Suècia, Finlàndia, Dinamarca…) Gil Rossell.

També han jurat tres secretaris d’Estat que no ho havien fet fins ara. De fet, el ‘cas Chato’ va esclatar quan haurien d’haver promès o jurat dos d’ells i després ja ha anat passant el temps. Es tracta del número 2 de Medi Ambient, Sostenibilitat i Agricultura, Marc Rossell; i dels secretaris d’Estat d’Economia, Èric Bartolomé; i d’Innovació i Empresa, Marc Galabert.

Però són els diplomàtics, secretaris d’Estat a banda, els que tenen feina aquests dies a redós de Meritxell, com s’ha dit. Per exemple, una de les reunions que havien de fer els integrants del cos diplomàtic era amb Martínez Benazet. El titular de Salut els havia d’alliçonar sobre els missatges a passar en relació amb la situació sanitària del país. Allò del “cribrar, cribrar, cribrar; rastrejar, rastrejar i rastrejar”. I mirar d’agafar la malaltia el més aviat possible. I que sigui lleu i no hi hagi pressió hospitalària. I evitar contagis massius amb confinaments selectius, microconfinaments, fins i tot.

Martínez Benazet haurà recordat als ambaixadors, que en altres èpoques tenien un paper institucional i de relació econòmica i ara el tenen gairebé de sanitaris, que si hi ha 1.215 positius detectats des de l’inici de la pandèmia en un país de 75.000 habitants és perquè s’han fet moltes proves de detecció moltíssimes. Des de l’inici dels dies (del virus) i fins al 31 d’agost s’han fet 15.232 PCR i 31.314 TMA. A més a més, s’han dut a terme, en xifres rodones, 140.000 tests serològics. Són xifres que Descarrega, Mateu, Forner i companyia han d’escampar arreu del món. D’Europa, com a mínim, segur.

Evidentment, els ambaixadors també han tractat altres qüestions i han tingut altres reunions. Evidentment que s’han trobat amb la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach. O especialment pocs dies després de la reformulació del programa de Govern, amb el cap de l’executiu, Xavier Espot, i els dos principals artífexs de l’Horitzó 2023, els secretaris d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, i el responsable d’Infraestructures i número 2 d’Ordenament Territorial, César Marquina. Espot s’ha encarregat de deixar constància a les xarxes socials de la trobada.

 

Comentaris

Trending