Això (tora blava) no es toca

Tot i que sense flor és igual de perillosa i es pot confondre amb enciam de fonts, la seva acolorida floració fa de l’‘Aconitum napellus’ una planta tant atractiva com, fins i tot, mortal

Mentre hi ha planta, hi ha perill. De fet, els nivells principals de toxicitat es troben a les arrels i a les llavors. Cert, doncs, que amb flor o sense la tora blava és perillosa. Però quan aflora, com és el cas d’aquest període de l’any, la seva forma i color la fan més atractiva. I no cal caure en la temptació. Ni és un enciam de font quan no té flor, ni és un lliri salvatge quan aflora. És una de les plantes més tòxiques d’Europa. Pot arribar a causar la mort. 

A la península ibèrica, la seva presència se sol centrar al Pirineu. Andorra i les seves valls en són un clar exemple. A Incles o al Madriu entès en un sentit ampli se’n pot trobar. I cal mirar-la de prop però mantenir-la a ratlla i ben distant. Sense tocar-la. I menys encara dur-se res de les mans a la boca havent rodat prop d’una planta com l’‘Aconitum napellus’, que és el seu nom tècnic, científic. La denominació la deu al fet que el verí que amaga és l’aconitina. I, ep, entre 2 i 5 mg d’aconitina poden arribar a matar una persona adulta. La tora blava és la planta pirinenca més tòxica i sol néixer al tomb de rius, rierols, aqüífors, de pastures. En prats. No veuran cap animal que s’hi apropi. Menys encara que la degusti. Per tant, cal no confondre-la.

tora blava 3
Una flor de tora blava en primer terme.3

La tora blava, que ha donat no pocs ensurts -encara no fa pas massa anys hi va haver un episodi greu al Principat que sortosament no va acabar en defunció però d’un canto d’un duro va anar- pertany a la família botànica de les ranunculàcies i moltes altres espècies d’aquesta família són tòxiques en grau variable. El botó d’or (Ranunculus sp.) o la manxiula (Helleborus foetidus) en són altres exemples de menor toxicitat. No s’hi val a badar. Maca n’és, la tora. Però es tracta de mirar. No pas de tocar.

Etiquetes

Comentaris

Trending