Grues a l'horitzó

Després d’uns anys d’alentiment, la maquinària de la construcció ha tornat a revifarPer tot el país hi ha obres i anuncis de noves promocions

Després d’un anys d’alentiment, el sector de la construcció ha tornat a revifar. L’augment de les promocions d’obra nova, però, contrasta amb les dificultats per trobar un pis de lloguer i a preus raonables. Per tot el país s’aixequen nous edificis, la majoria de luxe. A Soldeu, a Ordino, a Andorra la Vella o al Clot d’Emprivat d’ Escaldes-Engordany hi ha treballs. L’any passat es va multiplicar per dos el nombre de visats autoritzats pel Col·legi d’Arquitectes per construir obra nova.

Nova promoció, habitatges de luxe, zones exclusives, o l’indret més privilegiat. Cartells i anuncis a tot el país. Obres a dojo. Una volta per Andorra i treballs a qualsevol terreny, a qualsevol cantonada. Després d’uns anys d’alentiment, la maquinària de la construcció ha tornat a revifar. El gerent de l’Associació de Contractistes d’Obres d’Andorra (Acoda), Víctor Filloy frena una mica l’entusiasme. Explica a l’Altaveu que s’està fent una mica més d’obra nova “però venim de xifres molt baixes”.

Però el cert és que terrenys on no s’hi havia fet res des de fa anys com el del costat de l’aparcament Vinyes, la Borda Nova o un solar de la Baixada del Molí davant del Poliesportiu d’Andorra s’han omplert de grues i d’excavadores. Seran pisos que es vendran a partir de 230.000 euros com els d’una promoció que hi ha molt a prop de l’Estació Nacional d’Autobusos. Els preus s’enfilen i es fàcil que es fregui el milió. Però es venen amb rapidesa, i fins i tot, sobre plànol. El ‘boom’ immobiliari és més aviat un tsunami que no respecta ni llocs emblemàtics com l’Abarset de Soldeu.

En el local on els esquiadors i també no esquiadors es reuneixen quan tanquen pistes per prendre alguna cosa i ballar, hi haurà en poc temps nous pisos d'alt 'standing', a tocar de l'accés a l'estació. 'empresa Avidi Homes, del Grupo Avintia, és qui encapçala el projecte immobiliari de la zona de l'Abarset i voltants, el qual han anomenat Isard Homes i que té un cost estimat de 20 milions d'euros.

En total 50 habitatges d'entre 60 i 200 metres quadrats amb preus que parteixen dels 5.000 euros per metre quadrat. L'entrega està prevista per a finals del 2021 i ja s'estan comercialitzant els immobles. Les empreses estrangeres estan desembarcant a Andorra al capdavant de les noves promocions i, curiosament, també són estrangers els compradors majoritaris. O així ho recull un informe de la immobiliària d'alt standing Engel & Völkers

El 70% de les operacions de compra d'habitatges a Andorra les signen ciutadans d'altres països

El 70% de les operacions de compra d'habitatges a Andorra les signen ciutadans d'altres països. Entre els estrangers que més propietats adquireixen al Principat hi ha els espanyols i els anglesos.

Els primers signen el 30% de les operacions i busquen apartaments com a segona residència, a prop de les pistes d'esquí, que disposin d'una a tres habitacions i amb un preu que oscil·la entre els 250.000 i els 400.000 euros. Per la seva banda, els britànics fan igualment un 30% de les compres. Demanden cases i xalets situats en zones 'premium' amb un preu que pot variar entre els 500.000 i els 1,5 milions d'euros. Els francesos, que copen el 20% de la demanda, sol·liciten xalets adossats amb una mida i amb un cost que oscil·la entre els 500.000 euros i el milió d'euros. És pensant en aquest comprador potencial que es construeixen moltes de les promocions

D’aquesta manera, les obres del conjunt residencial de la Borda Nova començaran el setembre. El projecte The White Angel Andorra, localitzat a la parcel·la de la Borda Nova, disposa de més de 10.428 m2 que permetrà construir fins a 160 habitatges exclusius.

Els projectes de The White Angel es caracteritzen per ser el nou concepte de propietats exclusives del grup espanyol amb un disseny de avantguarda i màxima qualitat. La localització és un dels punts forts on es busquen entorns estratègics. La Borda Nova respon a la perfecció a les necessitats i a l’entorn requerit per The White Angel. Andorra ha estat l’aposta com a primera localització dins de l’estratègia d’expansió internacional per a OD Real Estate i on es considera que aportarà grans avantatges pel país.

 L'empresa OD està liderada per Marc Rahola Matutes, nebot de l'exministre espanyol del Partit Popular, Abel Matutes. Rahola destaca que des d’OD Real Estate estan "molt contents i orgullosos que el nostre primer projecte immobiliari internacional com a OD Real Estate sigui a Andorra per la seva cultura, entorn natural i dinamisme en la inversió. Per això hem volgut apostar per a una ambiciosa promoció amb la nostra marca immobiliària d'alta gama, The White Angel."

La construcció s’ha mostrat com el sector més reactiu de l’economia andorrana

Amb tot això, la construcció s’ha mostrat com el sector més reactiu de l’economia andorrana. Ho constata el PIB, les enquestes de conjuntura de la Cambra de Comerç o el fet que l’any passat es van multiplicar per dos el nombre de visats autoritzats pel Col·legi d’Arquitectes.

 En els darrers tres anys han augmentat un 15% els treballadors del sector que lidera les importacions. Tanmateix aquest fenomen contrasta amb la dificultat per trobar pisos de lloguer i quan n’hi ha els preus són molt elevats. La zona més cara per llogar un habitatge a Andorra varia en funció de la temporada. Andorra la Vella arriba al preu més elevat amb preus mitjans de 15 euros al metre quadrat i màxims que arriben als 22 euros al metre quadrat.

Tot plegat, ha arribat a situar el preu de l’habitatge en la principal preocupació d’una població que ara tem que la quantitat de noves construccions derivi en una nova bombolla inmobiliària.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending