Sis fantasies i una veritat

Eusebi Nomen

Eusebi Nomen Calvet

Doctor en Ciències empresarials, enginyer agrícola i ex-conseller general

Comentaris

La recomanació aprovada dimecres pel Parlament Europeu destapa unes veritats sobre l’acord d’associació que les nostres autoritats, i tota la oposició, ens han ocultat. Per això tenen tanta por que parlem als mitjans públics. Analitzem la realitat:

1- El Parlament Europeu confirma que l’acord d’associació atorgaria a la banca andorrana un accés complet al mecanisme del passaport europeu i que Andorra també podria accedir a la liquidesa de l’Eurosystem. L’altra costat de la moneda és que els bancs europeus podran obrir sucursals sense limitacions a Andorra i que tota l’activitat financera a Andorra queda sota la vigilància del Banc Central Europeu. Andorra es queda sense sobirania sobre els seu sistema bancari.

2- El Parlament Europeu confirma que Andorra ha d’incorporar tot el cabal comunitari present i futur fent una cessió integral a Brussel·les de la sobirania andorrana. Al mateix temps el Parlament Europeu constata que Andorra no te capacitat per transposar aquest cabal comunitari però que això no és excusa per considerar una associació parcial. Per aquest motiu el Parlament Europeu posarà a disposició d’Andorra un finançament especial per cobrir les despeses de transposició de directives, augmentant l’endeutament públic. Un fet que reduirà la nostra qualificació de país i augmentarà el cost del deute públic i privat.

3- El Parlament Europeu confirma que Andorra haurà de disposar d’un equip de funcionaris andorrans desplaçats als organismes europeus per facilitar les transposicions de futures directives. Augmentant la despesa corrent de Govern.

4- El Parlament Europeu confirma -sense lloc a dubtes- que l’acord d’associació obliga a Andorra a adoptar un tipus general d’IVA del 15%, com a mínim. El Comissari Europeu Neven Mimica va deixar clar que l’acord d’associació serà un acord de ple accés al mercat únic. I va reblar: “Mercat únic, normativa única”. Sense que es pugui contemplar una integració parcial. I va confirmar que Tribunal de Justícia de la Unió Europea vetllarà pel degut compliment del cabal comunitari per part d’Andorra.  

No hi hauran vestits fets a la mida d’Andorra. El Parlament Europeu no contempla cap moratòria ni cap excepció en l’aplicació de la Directiva sobre IVA que estableix clarament el tipus general mínim del 15%, que Andorra haurà d’incorporar.

5- El Parlament Europeu i el comissari Neven Mimica confirmen que Andorra quedarà obligada a acceptar la lliure circulació de persones i que sols acceptaran unes excepcions justificades. Un escenari que provocarà la baixada generalitzada de sous a Andorra atès que serà imparable que Andorra hagi d’obrir les portes, al menys als fronterers, més enllà de les actuals quotes d’immigració.

6- Una lliure circulació de persones que obligarà a la CASS de complir les mateixes obligacions de prestacions als estrangers que tenen la resta de seguretats socials europees, inclosa la mobilitat en les pensions i que portarà a una forta pujada la despesa i de les cotitzacions a la CASS.

Per tant, que ningú l’enganyi. El Parlament Europeu deixa molt clar que l’acord d’associació implica per a Andorra que l’IGI / IVA va amunt (15%), les cotitzacions de la CASS amunt, l’endeutament amunt, la despesa de Govern amunt, els sous avall i la sobirania avall.

Sols Andorra Sobirana porta anys avisant d’aquesta veritat i sols Andorra Sobirana proposem la solució d’aturar l’acord d’associació i d’establir una relació amb Brussel·les basada en un tractat de lliure comerç com el que acabaran acordant Londres i Brussel·les. Tots veiem la dura i brillant negociació que està fent Londres i que culminarà amb un potent tractat de lliure comerç de mercaderies i, sobretot, de serveis financers. La City és la City.

La estratègia d’Andorra Sobirana és deixar que Londres obri camí. Un cop el nou camí obert, esdevindrà una nova forma de relació entre Brussel·les i molts altres països que es sumaran a la solució britànica. Cal esperar una mica i seguir el modern model de relació que necessàriament es crearà entre Londres i Brussel·les i que, evidentment, no serà un obsolet acord d’associació com el que pretenen les altres sis candidatures, els altres sis.

Sis candidatures contra Andorra Sobirana. Sis candidatures contra la sobirania d’Andorra. El seu vot decidirà. Sisplau, no voti en blanc ni es quedi a casa. Voti. El futur està en joc; el d’Andorra; el seu; i el dels seus fills.

Comentaris (12)

Trending