El segon gran error de DA

Eusebi Nomen

Eusebi Nomen Calvet

Doctor en Ciències empresarials, enginyer agrícola i ex-conseller general

Comentaris

He volgut esperar dues setmanes llargues per veure les reaccions dels diferents partits i institucions davant l’acord de Govern d’adoptar les mesures sancionadores acordades dins la Unió Europea contra les empreses i particulars de Rússia, seguint el dictat de Brussel·les.

Govern justifica que havia de prendre partit en aquesta maleïda guerra “per què no podia fer altra cosa que fer costat a la decisió de les potències veïnes”. 

Em fa pena viure aquesta actuació del Govern andorrà per què em sembla que la obligació històrica de Govern era la lleialtat a set segles de pau. Em sembla que Govern havia de donar la volta al problema plantejat per la UE. Entenc que la UE volia una resposta d’Andorra a la pregunta de si adoptaria les mesures sancionadores de la UE o no. Si estava a favor d’Ucraïna o de Rússia. Atès que aquesta pregunta sols tenia dues respostes perdedores per a Andorra, em sembla que la solució era donar la volta a la pregunta.

Per exemple: en primer lloc crec que Andorra havia de contestar que la posició de país serà sempre la d’estar al costat de la pau. En segon lloc crec que havíem de declarar com acte d’agressió qualsevol acció feta en territori andorrà per evitar l’aplicació de les mesures que la UE aplica en el seu territori durant aquest conflicte. És a dir que Andorra blindava el seu territori per mantenir-se al marge d’actes d’agressió vers la UE com el que seria facilitar la deslocalització  a Andorra de béns que altrament serien objecte de sanció a la UE. De forma que Andorra no actuaria contra ningú però sí que impediria que algú utilitzés Andorra per anar en contra d’alguna de les parts en conflicte. Andorra, territori de pau. 

“Govern no ha sabut donar la volta al problema. No ha sabut donar una resposta de pau a una pregunta de guerra i aquest error ha destruït la història centenària d’Andorra”

De fet em sembla absurd el debat de buscar noves definicions al concepte de neutralitat. Vaig a l’essència de la neutralitat en front de guerra: fer guanyar la pau. Em sembla que Govern ha perdut l’oportunitat de posicionar-se al lloc que històricament li correspon a Andorra. Govern ha perdut la oportunitat de confirmar el perfil històric d’Andorra com a territori de pau, com un Estat sobirà que lluitarà sempre per fer guanyar a la pau i que mai es deixarà utilitzar com instrument de conflicte bèl·lic.

Govern s’ha posicionat al mig d’una guerra i, evidentment, ens ha portat a estar a la llista negra de Rússia. És evident que si la resposta hagués estat que no acceptàvem les sancions, aleshores estaríem a la llista negra de la UE. És el que passa quan no dones la volta als problemes. És el que passa quan dones una resposta  pueril a una pregunta de guerra: entres a la guerra. Govern no ha sabut donar la volta al problema. No ha sabut donar una resposta de pau a una pregunta de guerra i aquest error ha destruït la història centenària d’Andorra.

És un problema molt semblant al causat pel Govern Martí quan no va saber donar la volta a la tensió provocada per guerres entre PP i pujolisme. Quan un Govern portat per la por i la incapacitat va arrossegar ciutadans andorrans a una guerra de fora creant una crisis a Andorra que patirem durant anys. 

Històricament, Andorra ha sobreviscut per la intel·ligència dels bons andorrans de saber donar la volta als conflictes de fora. Per deixar fora els conflictes de fora i per acollir a casa a qui necessitava pau fugint de guerres. 

La veritat que és molt trist viure en directe com es desfà la força històrica del nostre estimat país i com, conseqüentment, entren en crisi els pilars econòmics i socials.

Comentaris (14)

Trending