Salutació per a la festa de la Constitució d’Andorra

joan enric vives foto opinador

Joan-Enric Vives

Arquebisbe d'Urgell. Copríncep d'Andorra

Comentaris

Benvolguts andorrans i andorranes,

S’escauen els 29 anys de la nostra Constitució. Motiu per a una celebració ben joiosa i festiva, tot recordant els versos del nostre Himne Nacional, en el centenari de la seva estrena, que tenen lletra del Bisbe i Príncep de les Valls d’Andorra el Cardenal Joan Benlloch:

“Princesa nasquí i pubilla, entre dos nacions, neutral (...) Creient i lliure onze segles, creient i lliure vull ser; siguin els furs mos tutors,
i mos Prínceps defensors, i mos Prínceps defensors!”.

Aquells furs mantinguts i conreats en el Consell General i aquella defensa històrica duta a terme pels dos Coprínceps han evolucionat i han donat com a resultat la nostra Constitució del març de 1993. El gran pacte que es plasmà en el text constitucional ens uneix a tots, certament, com també la neutralitat tradicional d’Andorra, mantinguda amb pau i amb voluntat de cooperació internacional al bé de la humanitat. I els nous reptes de la història reclamen noves respostes.

“Enguany fem festa, malgrat que estiguem molt adolorits i pendents d’un poble amic, Ucraïna, amb qui mantenim relacions de fraternitat, amistat i cooperació, en moltes institucions internacionals del món lliure i a nivell més concret, amb moltes relacions d’intercanvi, veïnatge i destí comú”

Enguany fem festa, malgrat que estiguem molt adolorits i pendents d’un poble amic, Ucraïna, amb qui mantenim relacions de fraternitat, amistat i cooperació, en moltes institucions internacionals del món lliure i a nivell més concret, amb moltes relacions d’intercanvi, veïnatge i destí comú. Siguem acollidors i sensibles envers la comunitat petita però molt ferma d’ucraïnesos que viuen entre nosaltres i que volen poder acollir els seus familiars i amics, si han de marxar del seu país.

Amb el nostre Govern, apel·lem al respecte dels principis del Dret internacional, de la Carta de les Nacions Unides i de l’Acta final dels Acords d’Hèlsinki, i exigim que Ucraïna pugui ser independent, sobirana i amb integritat territorial a l’interior de les seves fronteres internacionalment reconegudes. Amb això som fidels al camí marcat en el Preàmbul de la nostra Constitució, quan remarca que el Poble Andorra està “decidit a perseverar en la promoció de valors com la llibertat, la justícia, la democràcia i el progrés social, i a mantenir i enfortir unes relacions harmòniques d’Andorra amb la resta del món, i especialment amb els països veïns, sobre la base del respecte mutu, de la convivència i de la pau (...) Amb la voluntat d’aportar a totes les causes comunes de la humanitat la seva col·laboració i el seu esforç”.

“Creient i lliure onze segles, creient i lliure vull ser”. Estimem la nostra pàtria andorrana, valorem el text constitucional que la defineix i la mostra al món, estrenyem més encara els lligams de solidaritat, de fraternitat i de pau amb tots els pobles del món. La nostra Carta Magna és el signe d’una pervivència exitosa com a país i d’una vocació democràtica i pacífica del Poble Andorrà. En podem estar ben orgullosos!

Etiquetes

Comentaris

Trending