El problema és el pass-DA, no el pass-Covid

Eusebi Nomen

Eusebi Nomen Calvet

Doctor en Ciències empresarials, enginyer agrícola i ex-conseller general

Comentaris

 

Repassem l’allau de realitat que ha colgat al nostre Govern i que pagarem tots els ciutadans:

1.- Andorra porta dies sent el país amb el major nivell de contagiats del món. Concretament amb un nombre total de contagiats equivalent al 26,53% de la població.

2.- La notícia que el ministre Martinez Benaset tornaria a estar contagiat de Covid i confinat al seu domicili, és el paradigma de la constatació que una persona prèviament infectada i amb totes les vacunes pot contagiar-se, pot patir símptomes i ha d’estar confinada per què pot contagiar a altres persones. Per tant, les vacunes o els contagis previs no eliminen les mesures de prevenció i seguretat a adoptar.

3.- Segons la premsa, el responsable de l’Oficina Covid de Govern hauria reconegut que Govern ha errat de ple en la seva gestió del risc. En lloc de reforçar l’equip de l’oficina i els sistemes de gestió, Govern va considerar que no hi havia risc de nova onada i hauria deixat l’estructura de l’oficina a mínims. Just a les portes de nova onada.

4.- El cap de Govern va defensar amb vehemència al Consell General que Govern no podia preveure que vindria una nova onada. I va fer burla dels consellers de la oposició que exigien millor previsió. Però siguem clars,  el problema real no és que Govern no va preveure que vindria una nova onada. El problema de veritat es que Govern va estimar que no vindria cap onada i per això va deixar la Oficina Covid a mínims. I la pregunta evident és: sobre quina base va assolir Govern la conclusió que es podia reduir l’estructura de l’Oficina Covid? La veritat és que no hi havia cap base científica per prendre aquesta decisió. De fet la base científica indicava que havien de prendre la decisió exactament contraria a la presa.

“Totes les persones d’Andorra i totes les empreses d’Andorra haurem d’assumir l’alt cost personal, emocional, social i econòmic resultant de la mala gestió del risc del nostre executiu”

Aquestes realitats confirmen que totes les persones d’Andorra i totes les empreses d’Andorra haurem d’assumir l’alt cost personal, emocional, social i econòmic resultant de la mala gestió del risc del nostre executiu. La premsa ens diu que el Consell General ha decidit que no cal el pass-covid per entrar al Consell General, però el problema de fons és que cal el pass-DA per entrar als càrrecs de responsabilitat de quasi totes les administracions.

Davant de la demostrada incapacitat de gestió dels riscos biològics que ha demostrat la persona i l’equip del ministre Martínez Benazet, algú els fa confiança en allò que puguin dir sobre la seva capacitat de gestió dels elevats riscos biològics vinculats a un laboratori d’alt risc biològic a Ordino. S’imagina el preu a pagar per tots si l’equip del ministre Martínez Benazet causa al laboratori d’Ordino un fiasco similar al que ha causat a l’Oficina Covid?

Som el número 1 mundial en percentatge de contagiats. No es pot demanar una millor constatació de la incapacitat de gestió del nostre Govern per a problemes complexos. Andorra necessita urgentment acabar amb la imposició del pass-DA per accedir als llocs de responsabilitat de les administracions i Andorra necessita esdevenir una meritocràcia en la que es doni responsabilitat a qui la sap assumir i es reconegui socialment el valor del talent per sobre del passaport de partit.

Siguem clars, abans de considerar si cal posar el pass-Covid, o no, necessitem eliminar el pass-DA, especial quan es necessiten solucionar problemes complexos.

Comentaris (4)

Trending