El ministre Benazet es posiciona per sobre de l’Assamblea Parlamentaria de Consell d’Europa

Eusebi Nomen

Eusebi Nomen Calvet

Doctor en Ciències empresarials, enginyer agrícola i ex-conseller general

Comentaris

Entenc que el ministre Benazet estigui sota una enorme pressió. Tenim dades objectives d’aquesta pressió. Per exemple que Andorra segueix ocupant la primera posició mundial en l’index d’infectats amb un nombre d’infectats igual al 18,73% de la població. Podem fer una comparació amb Mònaco, un microestat amb un fort moviment transfonteres que està al 7%. El trist lideratge mundial d’Andorra en l’índex d’infectats no s’explica per què fem més tests, atès que Andorra sols ocupa la setzena posició en nombre de tests per càpita. Hem de reconèixer que aquest trist lideratge global en infectats per càpita sols s’explica per l’acumulació d’errors de gestió dels nostres mandataris, i aquest escenari posa tota la pressió sobre el ministre.

Una pressió difícil de suportar durant tant temps. Per això els bons equips tenen relleus. Quan una persona te la síndrome del "burnout laboral", quan està cremada, quan comença a insultar en públic a qui el contradiu, ha de descansar i la organització ha de disposar de relleus frescos.

Un efecte clàssic del burnout, de la persona cremada, és la deriva autoritària, sentir-se per sobre de tothom i de tot i insultar als qui considera adversaris. Sr. Ministre, recordi que vostè és ministre de totes les persones que vivim a Andorra, no tant sols dels qui li diuen amen. Si algú el contradiu, la seva feina con ministre és reflexionar i informar. Mai insultar a un ciutadà andorrà. L’autoritarisme i l’insult públic dels dirigents  sempre porta a la organització per un camí de problemes creixents.

Però el menysteniment del ministre no es limita a anar contra el poble sobirà dissident. El ministre també menysté institucions internacionals de les que Andorra és membre. Per exemple, Andorra és un dels 47 estats membres de Consell d’Europa. L’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa del 27 de Gener va adoptar la Resolució 2361(2021) (https://pace.coe.int/fr/files/29004/html) relativa a les consideracions ètiques, jurídiques i practiques de les vacunes contra la Covid-19. Una resolució que el ministre Benazet està obligat a conèixer i que te la obligació, encara que no vinculant, de respectar de la millor manera possible.

 

IMG 9785

 

El punt 7.3 d’aquesta resolució estableix clarament que Andorra, com estat membre del Consell d’Europa:

  • Ha d’informar als ciutadans que la vacuna no és obligatòria i que ningú pot ser objecte de pressions per vacunar-se si no ho desitja fer.
  • Que ningú pot ser discriminat per no haver estat vacunat o per no voler ser vacunat

Al mateix temps que en el punt 7.3 s’estableix que les vacunes no es poden imposar per la força, també s’estableix que Andorra ha d’anar pel camí de la raó per convèncer a la ciutadania de la importància de les vacunes. En aquest sentit, el punt 7.3 estableix que Andorra ha:

  • De prendre mesures efectives per combatre la desinformació i la desconfiança respecte a les vacunes contra la covid-19;
  • Difondre formació transparent sobre la seguretat de les vacunes, treballar i regular les plataformes de xarxes socials per evitar la difusió d’informació falsa;
  • Comunicar de manera transparent el contingut dels contractes de vacunes i fer-los públics per què la ciutadania els pugui examinar; i un llarg llistat de mesures de comunicació constructiva.

 

IMG 9786

 

Al mateix temps, el Consell d’Europa deixa clar que Andorra sols ha d’utilitzar certificats de vacunació amb el propòsit designat de controlar l’eficàcia de la vacuna, els efectes secundaris potencials i els efectes adversos. De cap manera el Consell d’Europa considera que Andorra pot utilitzar el certificat de vacunació per discriminar a les persones.

No s’equivoqui Sr. Benazet, no es tracta de fer escarafalls amb el Codi de Nuremberg. Es tracta que vostè, com ministre d’Andorra, assimili instruments normatius molt mes recents com el citat del Consell d’Europa o com l’article 6 de la Declaració Universal sobre Bioètica y Drets Humans de 19 d’octubre de 2005 de la UNESCO, que pot llegir amb aquest enllaç aquí (http://portal.unesco.org/es/ev.php-URL_ID=31058&URL_DO=DO_TOPIC&URL_SECTION=201.html​). Un article 6 que estableix clarament que tota vacuna sols es podrà aplicar previ consentiment lliure i informat de la persona interessada, basat en la informació adequada.

Tota la normativa internacional estableix clarament que sols hi ha tres camins per gestionar una vacunació: informació, informació i informació. És evident que és un camí més complicat que el camí de l’autoritat coercitiva o que l’insult als ciutadans que el qüestionen o que la tergiversació de la informació per ocultar que liderem l’índex d’infectats. El camí que marca el Consell d’Europa, la UNESCO i molts mes organismes és el camí de la educació, un camí que requereix grans capacitats de gestió, de pedagogia i de transparència.

La meva opinió és que la deriva autoritària no s’hi val, per molt cremat que es pugui estar. Crec que si algú te la síndrome del burnout, del cremat, necessita gaudir d’un merescut descans, i a posar relleus frescos que puguin fer la feina.

 

Si l’equip no te relleu, aleshores aquest equip no pot liderar Andorra.

Comentaris (9)

Trending