La ministra Ubach i l'IVA del 15%

Eusebi Nomen

Eusebi Nomen Calvet

Doctor en Ciències empresarials, enginyer agrícola i ex-conseller general

Comentaris

 

Moltes gràcies Sra. Ministre Ubach per posar sobre la taula l’argumentari de DA en relació a l’IVA del 15% i l’acord d’associació. Del seu escrit 'Fake' IVA, publicat avui al Bondia Andorra, permetin destacar els següents punts:

1- Li agraeixo que corregeixi l’error del seu candidat Xavier Espot sobre l’exemple que ell va utilitzar de Liechtenstein durant el debat de dilluns a l’APCA. Gràcies per confirmar les explicacions que jo vaig donar, és a dir, que aquest país no està en unió duanera amb la UE, que ho està amb Suïssa i per aquest motiu no està subjecte a un IVA mínim del 15% de la UE, sinó que està subjecte al IVA de Suïssa que és del 7,7%.

 

2- Vostè no pot desmentir que abans de juny Andorra està compromesa a signar un acord marc (framework agreement) amb Brussel·les per deixar tancat tot allò que han negociat fins al dia d’avui. Aixì consta al punt m) de la recomanació del Parlament Europeu i així ho va anunciar el Comissari Mimica en seu parlamentaria. En lloc de reconèixer aquesta realitat, vostè sols diu que “la negociació política queda aturada fins que no tinguem un nou Govern”. El que vostè no diu és que si vostès guanyen, l’endemà signaran l’acord marc amb Brussel·les sobre l’acord d’associació.

 

3- Donat que Andorra no és estat membre de la UE, vostè, com ministra d’exteriors del Govern d’Andorra, en funcions, hauria de parlar amb més respecte de les decisions d’un estat amic com el Regne Unit i mantenir una posició de neutralitat sobre les seves decisions que no tenen cap efecte sobre Andorra. Permeti’m dir-li que una ministra d’exterior no hauria de qualificar a les autoritats del Regne Unit de mentideres.

 

4- Vostè afirma que sols els estats que formen part del territori de la unió duanera estan obligats a aplicar un IVA mínim del 15%, mentre que els estats que estan en unió duanera poden preservar un sistema propi d’impostos indirectes. Fet que no és cap novetat, donat que Andorra avui està en unió duanera amb la UE (parcial) i no te un IVA mínim del 15%. Aquesta obvietat és un fals debat. El veritable debat és que la UE ha obligat i obliga a tots els estats de l’Europa continental (fora queden illes i territoris d’ultramar) amb els que ha establert un acord d’associació que contempla l’accés al mercat únic, a tenir un IVA mínim del 15%. I aquesta realitat no te rés a veure amb el seu argument de distingir entre territori duaner i unió duanera.

Fixis que si el seu argument fos cert, sols els 28 estats membres de la UE (que son bàsicament els qui conformen el territori duaner) tindrien la obligació de tenir un IVA mínim del 15%. Quan la realitat és que tots, absolutament tots els estats continentals amb els qui s’ha signat un acord d’associació amb la UE tenen un IVA superior al 15% i estan obligats a assumir la directiva sobre l’IVA

 

5- Vostè oculta als ciutadans el fet que l’actual negociació amb la UE es fa conjuntament amb Mònaco i San Marino. Donat que Mònaco té el mateix IVA que França, i de fet és territori duaner, i donat que San Marino te el mateix IVA que Italia, és impossible que l’acord que la UE estableixi amb els tres petits estats exclogui la obligació de tenir un IVA per sobre del 15%. I això és així donat que Mònaco i San Marino ja estan obligats a tenir un IVA per sobre del 15%.

 

6- És evident que els temes de tributació directa queden fora de l’acord d’associació, però també és evident que els temes dels impostos sobre el tabac formen part del conveni i de la suposada moratòria de 30 anys i és evident que Andorra quedarà sotmesa a la normativa de Brussel·les sobre l’IVA que està inclosa en el cabal sobre les dues llibertats de lliure circulació de mercaderies i de serveis.

 

7- Per què, Sra. Ministra, vostè amaga a la ciutadania andorrana la definició formal de la UE sobre l’IVA: La UE estableix una sèrie de normes bàsiques sobre els IVA’s nacionals – per exemple els tipus mínims per garantir la lliure circulació de mercaderies i la competència lleial en el mercat interior (https://ec.europa.eu/info/policies/taxation_es). Ara expliqui si vostè creu que la UE permetrà un acord d’associació per accedir al mercat únic interior, sense complir amb les normes mínimes sobre IVA. Vostè sap que és impossible. Vostè sap que l’IVA mínim serà del 15% però ho amaguen a la ciutadania.

 

8- I finalment, Sra Ministra en funcions, permetin recordar-li que vostè està al servei de la ciutadania. Permeti’m recordar-li que vostè no pot menystenir-me ni insultar-me públicament tractant-me d’ignorant o de persona amb mala fe, en un mitjà escrit. Soc lliure d’expressar les meves opinions, i vostè de rabatre-les. Però vostè, com ministre, no pot menystenir un ciutadà. Al menys aquesta és la visió que tinc de la relació entre una ministre i un ciutadà. Altra cosa és que una ministra estigui exposada a rebre crítiques de la ciutadania, que forma part del lloc de treball. Però una ministra ha de tractar sempre amb respecte a totes les persones, a les que es deu en el seu servei públic.

 

 

 

Comentaris (6)

Trending