La Cop 25 i Greta Thunberg

valenti turu removebg preview

Valentí Turu

Geòleg. Fundació Marcel Chevalier

Comentaris

Vinguda en veler creuant l’Atlàntic i desplaçant-se amb vehicle elèctric des de la costa portuguesa, aquesta noia de 16 anys aconsegueix sortir a la portada de la revista Times, inspirar una revolta d’estudiants a la mateixa cimera i deixar en ridícul l’establishment. També ha aconseguit una acceleració dels objectius que ja haurien d’haver-se pres en les darreres 24 edicions anteriors.

MERCAT DE CARBONI, GREEN DEAL, EMERGÈNCIA CLIMÀTICA, i IMPACTE ZERO en les emissions de carboni per aquí 30 anys. Espero que la Greta al 2050, que tindrà 46 anys, no comprovi com d’una oportunitat d’Or pel Planeta tot s’hagi convertit en un gran mercat. Hi ha motius per ser crític:

1) El mercat de carboni no és més que una eina del Capitalisme desbocat a esclavitzar encara més les economies dels països en vies de desenvolupament, i fer que els països més pobres siguin encara més dependents de la tecnologia dels països desenvolupats. Cal però una acció decidida en abolir el model de patents industrials, com a la Xina, però hi ha algú disposat a fer-ho?2) L’emergència climàtica és un qualificatiu que no te en compte els milions de persones que són i seran refugiats climàtics, condemnats a vagar pel Mediterrani de costa en costa. Deixaran de construir murs i camps de refugiats els països fronterers per incrementar la formació dels nouvinguts i incorporar-los al mercat laboral? 

3) El ‘gran deal’ no te en compte que caldrà devaluar la moneda europea per assolir els reptes d’inversió per les properes 3 dècades, fet que xoca amb el límit de dèficit que la UE imposa als seus països membres. En cas contrari la inflació produirà un augment dels tipus d’interès i incrementarà la pressió fiscal dels països més endeutats, provocant una fuita de capitals. Hi ha algú disposat a un escenari similar?

4) L’impacte zero és fer la quadratura del cercle, és assolir un canvi en els hàbits dels consumidors sense fer decréixer el consum. Això sols és possible si el preu de les ‘commodities’ augmenten, el que termina per augmentar l’exclusió als bens de consum a una major part de la societat. Qui està políticament disposat a portar la bandera de la teoria del Decreixement?

Bé, tot està per veure, però molt em temo que a la Cop 26 ja no hi haurà més fites a assolir per la incapacitat d’implementar les d’aquesta edició.

Etiquetes

Comentaris

Trending