Divendres a la tarda...

Comentaris

Divendres per la tarda, a 3/4 de 5, estava expectant. S’havia comunicat que hi hauria roda de premsa a l’edifici de Govern. Quina emoció! Ens havíem assabentat que el FinCEN havia retirat la nota 311 sobre BPA. Per fi semblava que el nostre món, que fa més d’onze mesos que està cap per avall, es redreçava. La justícia terrenal i la divina s’havien posat d’acord! Però aquesta emoció em va durar ben poc. Al minut dos, ja ens miràvem  amb cares de sorpresa entre els companys de feina: no donàvem crèdit al que estàvem escoltant.

El ministre portaveu del Govern, el Sr. Jordi Cinca, em va fer recordar els ‘trilers’ que circulen per grans ciutats enredant a la gent. Tu saps on està la boleta però hi ha algú que t’insisteix que no està sota el got que tu creus sinó en un altre. Doncs la sensació era la mateixa! Jo m’acabava de llegir la nota emesa pel FinCEN i resulta que no l’havia interpretat igual que el nostre senyor ministre. De fet, me la vaig haver de llegir dues vegades més per entendre que realment el Sr. Jordi Cinca estava fent de ‘triler’. 

La nota diu molt clarament  (punt IV) que “els passos fets per les autoritats andorranes són suficients per protegir els sistema dels Estats Units  dels riscos de blanqueig de capitals prèviament associats a BPA” però el que és segur que no diu és que aquests passos estiguin ben fets. No avala l’actuació del Govern, no l’aplaudeix, ni tan sols li dóna un copet a l´esquena...sols diu que és suficient!! La roda de premsa de divendres, em fa suposar que des de Govern es volem cobrir per aquests rumors que últimament circulen sobre les diferents plataformes d’afectats per la intervenció de BPA i que realment es plantegen presentar una demanda de responsabilitat contra de Govern abans de l’aniversari de la seva actuació. Perdó, de la seva intervenció. No sé, és simplement una reflexió, desconec el veritable motiu.

Resulta evident pel FinCEN que amb tot el que ha fet el Govern d’Andorra (veure punt III de de la Nota )….l'INAF va monitoritzar des d’un primer moment les operacions de BPA,  es va suspendre al Consell d’Administració i a dos alts directius, l’autoritat judicial va detenir al conseller delegat de BPA (inexplicablement avui encara retingut), el parlament va aprovar una llei  sobre la reestructuració i la resolució d’entitats bancàries que va donar fruit a l’AREB, en virtut d’aquesta llei se separarien els actius, passius i clients ‘bons’ i ‘dolents’, es faria la creació del banc pont, es prohibiria la contractació per part d’aquesta nova entitat de cap alt directiu descrit en la nota del FinCEN (que de moment no sabem qui són...) ni a cap altre persona relacionada amb els fets escrits a la nota...bufff, estic esgotat és normal que el FinCEN hagi retirat la nota...no? Amb totes aquestes actuacions per part de totes les autoritats andorranes és normal que el FinCEN no pateixi pel seu sistema financer i decideixi retirar la nota.

Em pregunto si tot aquest esforç de les autoritats andorranes era necessari.

Jo ho veig amb una visió molt simplista, segurament. Però el que únicament hagués calgut és  que les autoritats andorranes haguessin defensat la seva entitat bancària el dia 10 de març de 2015 igual que van fer els americans amb el seu sistema financer. Que l’haguessin protegit i defensat. Ja no entro a saber si dies, setmanes o mesos abans s’hagués pogut evitar, no ho sé i no sé si ho sabrem mai. Però del que estic convençuda és que tants esforços han tingut un preu massa car per les persones i en un país de 70.000 persones no crec que ens ho puguem permetre.

Jo no vull fer de ‘triler’. I la meva opinió segurament li importarà a ben poca gent. Però m’agradaria que tothom es llegís la comunicaciói en pogués treure la seva opinió. No cal que vingui ningú a citar textualment el que diu la nota, només cal llegir-la, contextualitzar-la i que cadascú en tregui les seves pròpies conclusions.

Comentaris

Trending