Del control especial a Grifols Ordino i l’ocultació de Govern

Eusebi Nomen

Eusebi Nomen Calvet

Doctor en Ciències empresarials, enginyer agrícola i ex-conseller general

Comentaris

Govern hauria ocultat durant deu mesos la clara posició del Copríncep Macron sobre el projecte conjunt Govern-Grifols de construir i explotar un laboratori d’assajos de nivell de risc biològic P3 a Ordino.

Just abans de Setmana Santa, i un cop ha tingut lloc el relleu al capdavant del ministeri de Salut, s’ha produït una sorprenent filtració a la premsa: Deu mesos enrere, el 21 de de juny 2021 Macron hauria deixat clar que el laboratori de risc biològic P3 en copropietat Govern-Grifols havia d’estar subjecte a les legislacions i protocols de seguretat corresponents a un risc d’aquest nivell.

La filtració a premsa del 12 d’abril 2022 és contundent: “Durant la visita de Xavier Espot a l’Elisi el 21 de juny 2021, Macron va voler deixar clar que a França la legislació és molt estricta per als laboratoris del tipus P3 per reaccionar a temps en cas d’alguna incidència, i va demanar que es faci la legislació adequada i els controls apropiats”. Segons aquesta filtració a premsa, davant de la proposta de de Xavier Espot de fer un projecte conjunt Govern-Grifols d’un laboratori de risc biològic P3 a Ordino, la resposta de Macron hauria estat que: Ha de quedar garantida la seguretat amb les lleis idònies i els protocols de controls precisos com es que s’apliquen a França.

Posem les coses en el seu context.

Recordem que al juny passat, l’atenció política i social estava centrada en el projecte conjunt Govern-Grifols per construir i explotar un laboratori de risc biològic P3 a Ordino.

Recordem que en aquells moments l’argument central de Govern era que “el nivell de risc i seguretat del laboratori d’Ordino seria el mateix que el de l’hospital o qualsevol centre universitari” i cito un titular de premsa d’Andorra del dia 6 de juny de 2021.

“Si es confirma com a certa la filtració a premsa que el Copríncep Macron va deixar clar al cap de Govern i a la síndica general que el projecte de laboratori de risc biològic 3 ha d’estar sota un marc legislatiu i uns protocols de control com els existents a França. Si es confirma que Govern hauria ocultat la posició del Copríncep  -durant deu mesos i fins al canvi de ministre de salut…- la qüestió és: ¿Ens mereixem ser tractats d’aquesta manera?”

Recordem que el 9 de juny 2021  va tenir lloc la posada en escena de la reunió de poble a Ordino on Govern va tractar d’alarmistes, populistes i mals andorrans a tots els qui “posaven pals a la rodes” al projecte estrella de Govern a Ordino.

Recordem que  el dilluns 21 de juny 2021 el copríncep Macron va rebre a la síndica general i al cap de Govern. Recordem que a la sortida d’aquesta reunió a l’Elisi la premsa no va recollir cap notícia sobre el posicionament del Copríncep en relació al projecte de laboratori de risc biològic P3.

Recordem que Govern ha continuat fins avui amb la seva línia argumental de treure importància als riscos del laboratori d’Ordino i que durant 10 mesos hauria ocultat el contundent missatge de Macron sobre el projecte de laboratori a Ordino.

El canvi al capdavant del ministeri de Salut ha anat acompanyat del reconeixement de la posició del Copríncep Macron sobre la necessitat d’establir a Andorra el paquet de legislació, normativa i instruments de control a aplicar a un laboratori de nivell de risc biològic P3. Em remeto al contingut d’articles anteriors on descrit el complex teixit d’institucions i protocols a seguir tant a França com a Espanya per controlar tota operativa d’un laboratori de risc biològic P3.

La qüestió essencial és que seria materialment impossible que Andorra pugui disposar d’institucions del nivell que té França per controlar el laboratori d’Ordino. Un fet que ens obligaria a cedir legalment a Espanya o a França el control sobre el laboratori d’Ordino. Evidentment, faltaria que França o Espanya volguessin assumir aquesta important responsabilitat. I faltaria que Grifols continués estant interessada a tenir a Andorra un laboratori  si estigués sotmès als cars i complexos mecanismes de control vigents a l’Estat francès.

Queda per aclarir la qüestió clau per al futur de la ciutadania d’Ordino i de tot Andorra. Si es confirma com a certa la filtració a premsa que el Copríncep Macron va deixar clar al cap de Govern i a la síndica general que el projecte de laboratori de risc biològic 3 ha d’estar sota un marc legislatiu i uns protocols de control com els existents a França. Si es confirma que Govern hauria ocultat la posició del Copríncep  -durant deu mesos i fins al canvi de ministre de salut…- la qüestió és: ¿Ens mereixem ser tractats d’aquesta manera?

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending