Brindis al sol o aportacions d’interès general

marta pujol opinió

Marta Pujol Palau

Primera secretària del PS

Comentaris

En resposta a les declaracions dels companys Judit Salazar i Gerard Alís sobre la necessitat de tractar com a accident de treball les baixes per Covid en tots els sectors i no només el sanitari, el ministre portaveu del Govern acusa el Partit Socialdemòcrata de fer un brindis al sol.

La realitat, però, és tossuda. El PS ha reclamat mesures per assegurar la subsistència i afavorir el benestar tant de les persones assalariades com dels autònoms (o treballadors per compte propi) des del minut zero de la pandèmia. Algunes d’aquestes propostes, si més no en part, es van recollir en les lleis de mesures excepcionals i urgents per combatre la crisi econòmica provocada per la situació sanitària. Va ser el cas de la prestació als treballadors per compte propi, o la rectificació perquè fos compatible amb la reducció de cotització a la CASS.

“Els sectors més conservadors ja fixen la mirada a les properes eleccions i no estan per la tasca d’acceptar millores per a la classe treballadora, però quan s’exerceix la responsabilitat de governar cal prioritzar l’interès general abans de pensar en el benefici particular o de partit”

També crida l’atenció que es parli de “brindis al sol” justament després de proposar mesures que es podrien qualificar de cíniques per resoldre el problema de l’habitatge. Un registre de pisos buits en què la inscripció és voluntària no serveix de res, com s’ha demostrat: dels milers de pisos buits que es calcula que hi ha a Andorra, només se n’han registrat catorze. O sigui que, mentre la taxa de tinença d’animals de companyia és obligatòria i es cobra abans de comprovar qui n’està exempt, la taxa als habitatges buits la pagarà qui vulgui (o sigui, gairebé ningú).

Una altra actuació política d’aparador ha estat aprovar una llei de transparència que no preveu l’obligació dels càrrecs polítics de declarar públicament el patrimoni, ni inclou cap règim sancionador.

Seria un indicador positiu de qualitat democràtica i una bona pràctica dels nostres governants, i dels grups de la majoria parlamentària, tenir en compte les aportacions de l’oposició en comptes de menystenir-les. Però les esmenes proposades pel Grup Parlamentari Socialdemòcrata a la Llei del pressupost per al 2022 per facilitar l’accés a l’habitatge s’han desestimat al Consell General, i la proposta de millorar les baixes per Covid es desqualifica.

Potser els sectors més conservadors ja fixen la mirada a les properes eleccions i no estan per la tasca d’acceptar millores per a la classe treballadora, però quan s’exerceix la responsabilitat de governar cal prioritzar l’interès general abans de pensar en el benefici particular o de partit.

Comentaris (1)

Trending