L’Andorra que necessita pau

Eusebi Nomen

Eusebi Nomen Calvet

Doctor en Ciències empresarials, enginyer agrícola i ex-conseller general

Comentaris

La Carta Fundacional de Nacions Unides comença per dir: ‘Nosaltres, els pobles de les Nacions Unides, estem resolts a preservar les generacions venidores del flagell de la guerra.

La guerra sols es guanya amb la pau i l’objectiu fundacional de les Nacions Unides era mantenir la pau. No era fer costat a un dels bàndols en guerra. Els fundadors de Nacions Unides sabien perfectament que, en temps de guerra, tots el bàndols menteixen i fan disbarats.

La veu del poble andorrà s’ha fet sentir aquests dies a Nacions Unides per mitjà del cap de Govern. Les Nacions Unides son una unió de pobles i la veu del poble andorrà a Nacions Unides ha fet costat a un dels bàndols, alimentant les dinàmiques de guerra.

Quina pena que el cap de Govern no hagi fet a Nacions Unides un discurs d’alto el foc a totes les guerres que ens envolten. Quina pena que no hagi aprofitat per fer costat a la cultura de pau. Quina pena que s’hagi deixat dominar pels missatges de confrontació. Quina pena que hagi fet seguidisme de la UE que s’ha limitat al trist paper de subministrador d’armes a un dels bàndols. Que trist veure com la UE ha perdut el seu paper com interlocutor de pau! La UE ha esdevingut un interlocutor de guerra cedint l’autoritat a l’OTAN totalment dominada per interessos d’Estats Units. Quina pena que el nostre cap de Govern faci costat a aquest profund error històric que deslegitima una UE a la que el cap de Govern es vol associar.

“Em sembla que el poble andorrà necessita i vol donar una oportunitat a la pau. Donar una oportunitat a la pau dins d’Andorra i a la pau fora d’Andorra podria ser un objectiu central de les properes eleccions”

Però tota la UE no ha fet el mateix error. Agafem el cas d’Àustria. Àustria ha mantingut la seva neutralitat i no ha fet costat a ningú en la guerra d’Ucraïna. Àustria és membre de la UE i és neutral. Cap institució internacional ha penalitzat a Àustria per ser neutral. Ningú ha bloquejat les finances d’Àustria per ser neutral.

El problema d’Andorra és que tenim una coalició de partits al poder que no son partits de pau. Són partits que actuen des de l’enfrontament. Ho veiem ara en les relacions internacionals, però fa molts anys que ho veiem amb com gestionen els conflictes interiors. Veiem com la premsa estrangera deixa clar que el poble andorrà ha estat víctima de dinàmiques de guerra.

El poble andorrà ha estat víctima de guerres brutes, de guerres de clavegueres espanyoles a les que s’haurien sumat clavegueres andorranes i que han destrossat a molts dels nostres conciutadans. En relació als crims de guerra d’Ucraïna el cap de Govern ha dit: “Si hi ha indicis suficients, el que demanarem és que amb tota independència es facin les corresponents investigacions per reparar les víctimes”. Estaria molt bé que apliqués el mateix criteri en relació  als crims de la guerra bruta contra persones andorranes.

Senyor cap de Govern, com que hi ha indicis suficients dels crims de claveguera per què no demana vostè que - amb tota independència - es facin les corresponents investigacions per reparar les víctimes andorranes? Per què, des de totes les institucions andorranes que controla el seu partit, es manté la persecució contra les víctimes andorranes dels crims de les clavegueres? Sembla que vostè, ni vol, ni sap, posar pau dins de casa.

Andorra necessita parlar de pau. Els problemes son i seran -ràpidament- més grossos i Andorra necessita pau. Andorra no pot pagar el preu de les dinàmiques de guerra, el preu del constant enfrontament d’uns andorrans contra els altres. Em sembla que ja n’hi ha prou d’utilitzar la política com arma de guerra contra “els altres andorrans”.

Em sembla que el poble andorrà necessita i vol donar una oportunitat a la pau. Donar una oportunitat a la pau dins d’Andorra i a la pau fora d’Andorra podria ser un objectiu central de les properes eleccions.

Etiquetes

Comentaris (10)

Trending