Els ‘missioners sanitaris’ cubans entraran en servei a finals de setmana o la que ve

Els 39 professionals de la sanitat de Cuba tenen un visat vàlid per a tres mesos i estaran tres dies de formació i proves abans d’incorporar-se a les tasques hospitalàries

Una sanitària andorrana pren mostres a un dels professionals vingut de Cuba.
Una sanitària andorrana pren mostres a un dels professionals vingut de Cuba.
Els sanitaris cubans que han arribat aquesta matinada al Principat es podrien incorporar a les tasques hospitalàries a finals de setmana o durant la setmana que ve. Entre avui i dimecres, com a mínim, els 39 professionals de la sanitat vinguts de Cuba se sotmetran a proves mèdiques -per descartar que siguin portadors del coronavirus- i rebran una formació exprés per poder tenir els coneixements bàsics del funcionament tant dels equipaments hospitalaris andorrans com del sistema sanitari del país.

Els 39 professionals -12 metges i 27 infermeres- han arribat molt animats a Andorra, segons fonts coneixedores, tot i el llarg viatge que han hagut de fer. Tots ells no van saber fins divendres que iniciaven la missió a Europa, al Principat concretament. Formen part d’un llistat de professionals sanitaris que l’Estat pot reclutar gairebé en qualsevol moment. Rebuts a Madrid per l’ambaixador de Cuba a Espanya i Andorra, aquesta matinada els ha acollit el cònsol cubà a Barcelona, que farà seguiment de l’estada d’aquests sanitaris a Andorra. Aquest migdia, just després d’unes hores de descans i abans d’iniciar els controls mèdics, també han estat rebuts per la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, i la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas.

El cònsol cubà a la capital catalana, que s’estarà ara d’entrada alguns dies a Andorra, els hauria esperonat de matinada a fer una bona feina i advertir-los que els espera una dura tasca de la qual desitja que surtin tots indemnes i d’aquí unes setmanes puguin retornar sans i estalvis cap a l’illa caribenya. “Vénen entusiasmats a donar-ho tot”, han advertit fonts coneixedores de la delegació sanitària, que també ha comptat amb el suport dels ministeris espanyols d’Exteriors i Interiors per tal de tramitar visats i els permisos necessaris per poder-se desplaçar pel territori espanyol vist l’estat d’emergència decretat.

Els 39 professionals estan allotjats tots ells en un conegut hotel d’Escaldes, cadascú amb una habitació per ell sol. Aquesta matinada se’ls ha donat roba especialment d’abric i algun material sanitari però durant els propers dies se’ls hauria d’equipar més atès que s’hauria fet curt amb les peces de roba de vestir. També haurien pogut disposar d’un aparell de telefonia cedit pel Govern d’Andorra perquè puguin comunicar-se amb els seus familiars. Segons fonts coneixedores del sector a Cuba, un professional mèdic cobra, a l’illa, al canvi, el que serien uns 40 euros el mes.

De la seva missió a Andorra, perquè aquesta és la denominació que rep el viatge al Principat -hi ha un altre grup de sanitaris molt més extens que també va ser enviat a Itàlia-, en rebran una compensació més alta. Però no tot allò que el Govern aboni en matèria de suposats salaris aniran a les butxaques dels professionals que han vingut de Cuba. És una pràctica habitual d’aquella república social-comunista que l’Estat recapta una part molt important del que els països amb qui cooperen en tasques com ara la que vincula al Principat per la feina desenvolupada pels professionals que envien. De fet, i entre altres, Cuba és des de fa molts anys exportadora de personal mèdic arreu del món.

Comentaris (1)

Trending