Joan Verdú // Campió d'Europa en Gegant 2022

“Tinc ganes de preparar ja la pròxima temporada amb un projecte ambiciós com és la Copa del Món”

Nascut el maig del 1995, és un dels principals referents actuals de l'esquí andorrà. A l'esquena té l'honor de ser el millor andorrà en uns Jocs Olímpics amb una novena posició en el gegant de Pequín i ser l'actual campió d'Europa de la modalitat. Un mirall per la base on l'esforç i la perseverança, tot i les lesions i el patiment, té la recompensa.

Verdú en els Jocs Olímpics de Pequín on va assolir la 9a posició
Verdú en els Jocs Olímpics de Pequín on va assolir la 9a posició

El 2022 sempre tindrà, de moment, un lloc molt especial en la memòria de Verdú. Fins ara ha estat la seva millor temporada de la carrera esportiva que ha culminat sent el millor esquiador en copa d'Europa en la disciplina de Gegant a casa, davant de la família i amics. En el camí també queda la millor posició assolida per un andorrà en una cita olímpica amb una novena posició. Ara puja d'esglaó amb el salt a la Copa del Món.

Ha acabat la temporada com a campió d’Europa en gegant, el millor resultat d’un andorrà en uns Jocs Olímpics. Ja amb una mica més de perspectiva, quina valoració fa de la temporada?

Estic supercontent de com ha anat aquesta temporada tant en Copa d’Europa, com en Copa del Món i Jocs Olímpics. A més, poder culminar una temporada com aquesta amb les finals de la copa d’europa a casa, al costat de la meva gent, davant de la família, i poder endur-me el títol general ha estat increïble.

De tota la temporada, i suposo que en una com aquesta no serà fàcil, en quin moment es quedaria?

És impossible quedar-se amb un únic moment perquè n’hi ha diferents que han marcat la temporada. El primer cop que vaig guanyar en una copa d’Europa, que considero que va ser realment el moment on vaig tenir la sensació d’haver fet un pas endavant. Aquest moment va ser especial, sempre he cregut molt en mi i les meves possibilitats, però va significar poder plasmar-ho i, a partir d’allà, només va ser que guanyar. No puc descartar tampoc els Jocs Olímpics, representar un país i de la manera que ho vaig fer, per mi va ser un gran orgull i, per descomptat, les finals aquí a casa, amb tota la meva gent que m’han vist passar per moments complicats, ha estat molt emocionats i increïble.

Parlant dels Jocs Olímpics, només té 26 anys, però a Pequín eres el veterà dels esportistes amb la tercera participació olímpica. Encara té corda per veure Joan Verdú en una nova cita olímpica?

Espero que si (riu). Si les lesiones em respecten i tot ha d’anar com ha d’anar no hi hauria d’haver cap impediment. Em considero relativament jove i és un dels objectius que tinc al cap i treballaré perquè així sigui. Tot i això, ja se sap com funciona l’esport d’alt nivell, que pot canviar d’un dia per l’altre cap a bé o cap a malament, per tant, encara queda molt lluny i estem centrats en altres metes que queden més a prop.

“Si puc esquiar en plenes condicions, els resultats arribaran”

En referència a les finals de la copa d’Europa, com valora la pista Avet de Soldeu i l’Àliga del Tarter com a seus de grans esdeveniments?

Jo que he competit en les millors pistes del món, aquestes no tenen res a envejar, són pistes increïbles i no tinc cap dubte que són perfectament capaces d'acollir carreres del més alt nivell, com el que hi ha hagut ara amb les finals de la Copa d’Europa.

No és la primera vegada que Grandvalira acull competicions, com ha vist l'organització?

Al llarg de tota la setmana de competició han fet una feina brutal. Han tingut dificultats meteorològiques molt importants i ho han hagut de salvar amb molt d’esforç i moltes hores de feina; gràcies a això, la major part de les carreres s’han pogut tirar endavant. No només ho dic jo, sinó amb qui he parlat, entre ells corredors i equips, estan gratament sorpresos de la involucració que s’ha fet com a país en general, això com des del punt de vista de l’organització i de l’estació.

Aquesta bona impressió que s’han endut les diverses parts, pot ajudar al fet que Andorra sigui escollida com a seu dels mundials del 2027?

Absolutament sí. S’ha demostrat una vegada més que sabem organitzar i estem a l’altura de les circumstàncies. Sens dubte s’ha donat molt bona imatge i ens ajudarà. Haurem d’esperar el veredicte, però esperem que sigui positiu.

Aquí a Andorra va viure un moment molt especial podent aixecar el títol de campió en gegant a casa. Com recorda aquell moment?

Increïble. Tenia a la família al davant i només veure la seva cara de satisfacció i que estaven orgullosos de mi, no té preu. El meu avi, i resta de la família i amics, em va poder veure a dalt de tot del podi; no tothom pot dir de poder haver-ho fet. Màxim orgull i recompensa a tot el treball realitzat. 

Verdú amb el seu avi que no ha perdut l'oportunitat de veure'l en acció
Verdú amb el seu avi

Vista la gran temporada que ha fet, es podria dir que la Copa d’Europa se li ha quedat petit. Està confirmat que fa el salt a la Copa del Món. Quines perspectives té en aquest nou pas?

És un gran pas endavant, però crec que ens ho hem guanyat, i més de la manera en com ho hem fet. Han sortit les llistes oficials i, ara mateix estic vint-i-sisè del rànquing mundial i, per tant, l’objectiu no és cap altre que anar a la Copa del Món i continuar progressant no només jo, sinó també l’equip. Les dues parts estem molt motivades i ganes de començar a treballar en la pròxima temporada i amb un projecte molt ambiciós. Ara aprofitaré aquest mes de tranquil·litat i ja començarem amb el tema de tota la preparació física primer i, després, la part tècnica i provar tot el nou material, etc. Hi ha molta feina a fer i ho volem preparar  de la millor manera.

Quines seran les principals diferencies entre la Copa del Món i la d’Europa?

Sens dubte el nivell que és molt més exigent tenint en compte que em podré mesurar amb els millors esquiadors que hi ha actualment. D’altra banda, també tens més material; els resultats els espònsors et proporcionen més material per evolucionar ells i tu. I una cosa que he trobat a faltar aquesta temporada, em podré dedicar a preparar les curses una a una i, per tant, adaptar-me a les diferents qualitats de neu i condicions. Aquesta temporada no hem tingut temps de preparar les curses, com ens va passar a Pequín que la neu era diferent de la que estic habituat i en un inici em va ser complicat poder-la atacar per fer un bon temps.

Hi ha alguna cosa que li demanis a la pròxima temporada?

Poca cosa, que em respectin les lesions. Si torno a tenir una temporada sense problemes físics i puc competir sense cap condicionant, ja serà responsabilitat meva demostrar el nivell d'esquí.

Quins serien els objectius que es marca per la Copa del Món?

Ens posarem objectius realistes, però ambiciosos. No et sabria un número, però fer top-30 en cadascuna seria un bon primer pas per començar a treballar. Després en funció de les sensacions que tingui i com em trobi esquiant es podran ajustar.

Tenint en compte que ja ha fet un top-20, amb la 17a posició a Are, potser no es queda curt?

És veritat que és un resultat fantàstic, però és només una cursa. Jo ja firmo fer top-20 i top-10 en cadascuna de les curses (riu). Si puc esquiar en plenes condicions, els resultats arribaran.

En els últims anys, l’esquí andorrà ha experimentat una gran progressió. S’ha aconseguit situar al mapa Andorra en els esports de neu?

Que hi hagin bons resultat d’esquiadors andorrans és molt bo per potenciar l’esport andorrà, però també per consolidar el país com un destí de neu. Es comencen a recollir els fruits que ha fet la federació en tots nivell, però incloent la base, que és el futur. Estic convençut que això només serà l’inici.

Etiquetes

Comentaris

Trending