Óscar García President del Col·lectiu de Funcionaris del Cos de Policia (CFPA)

“Ser policia ha perdut, al meu entendre, atractiu”

Òscar García va néixer l’any 1976 a Escaldes-Engordany. Està casat i té dos fills. Va cursar estudis de dret i d’enginyeria tècnica d’informàtica, però, ja el 1999 va entrar al cos de policia. Acumula, per tant, més de vint anys al servei d’ordre, inicialment a Seguretat Ciutadana. Actualment treballa a l’àrea de delictes contra el patrimoni de la unitat d’investigació.

El president del CFPA, Òscar García.
El president del CFPA, Òscar García.

Amb quines sensacions agafa el càrrec?

Amb il·lusió però també amb molt de respecte. Des del 2008 hem engegat moltes coses i la intenció és una continuïtat en la forma de treballar que tenia el Salva perquè la conec i perquè hem estat treballant i decidint plegats.

Quans policies hi ha afiliats al CFPA?

Al voltant d’uns 110-120.

També hi ha el SIPA. Fan falta dos sindicats al cos?

Nosaltres també defensem tècnics i administratius. El SIPA només ho fa amb els policies. Es va crear amb unes intencions concretes. Hi ha dos i la gent pot decidir.

Des de fora es pot veure com una divisió... és aquesta la realitat?

No. Hi ha un bon tarannà entre els dos. Si hem hagut de treballar conjuntament, ho hem fet sense problemes, tant davant de direcció com de Govern. Hi ha bona sintonia.

"Cal augmentar els agents; fa falta gent a totes les àrees"

Hi ha prou efectius al cos?

No. És una demanda que es fa des de fa temps. Cal augmentar els agents. Fa falta gent a totes les àrees. En moltes, anem coixos.

Es nota al dia a dia?

Tenim la sort que els policies s’involucren molt en la feina. Estadísticament, si valorem la tasca, les funcions i els horaris, es nota que fan falta policies. De patrulles, per exemple, hi ha dies que només hi ha dues o tres al carrer. No és el convenient per a un país de 80.000 habitants. Al Pas hi ha una. Si passa qualsevol cosa, n’has de fer pujar i això és temps.

Quants nous policies farien falta?

Això és funció de direcció, fer una proposta a Govern de quants seria la xifra adient.

S’han fet promocions els darrers anys...

Crec que s’haurien d’haver fet promocions de manera continuada. Aquests anys s’ha fet una bona entrada de policies, però també cal comptar que ha marxat molt gent per jubilació. Gairebé una d’elles ha estat per cobrir vacants. I a la llarga marxarà molta gent.

Hi ha hagut moment en que es pugui produir una sortida molt important de policies sense que hi hagi prou entrada de gent?

Sé que des de la direcció es vol una continuïtat a nivell de promocions. La gent es va fent gran i arriba un punt que, obligatòriament o voluntàriament, han de ser baixa. Sé que s’està promovent i espero que es continuï. Si no es va fer paulatinament, ens trobarem en un moment amb agents molt grans i gent molt jove, sense un punt mitjà.

"S'hauria de promocionar una mica que la gent vulgui entrar a la policia; donar-li un al·licient, perquè s'ha perdut"

El país té prou massa crítica per anar trobant nous policies?

No t’ho sabria dir, però és evident que s’hauria de promocionar una mica el fet que la gent vulgui entrar a la policia, donar-li un al·licient, perquè s’ha perdut.

Què s’ha perdut?

El sou ha minvat molt amb les noves promocions.

Ho teniu quantificat?

S’hauria de mirar amb el plec de bases dels edictes. Ser policia ha perdut, al meu entendre, atractiu. Al final, un dels al·licients és el monetari. Ara mateix, al mercat privat hi ha més sortides. També ens van tocar el tema de les jubilacions i això s’ha perdut també.

Parlant d’aquest sistema de jubilacions, com valoreu l’aplicació del nou sistema?

De bon inici, ja no s’hauria d’haver tocat. Un contracte a nivell privat no es pot modificar de forma unilateral. A nosaltres ens van dir que canviaven la llei i el contracte i això és una inseguretat. Però és el que tenim. Volem lluitar per recuperar certs aspectes.

Quins?

Una certa seguretat a nivell del que passarà en el futur. Abans tenies un projecte. Sabies, amb el pas dels anys, on aniries, què cobraries i què et correspondria. La nova llei deixa el final a l’aire. I és un problema.

"Abans, sabies què cobraries de jubilació; la nova llei deixa el final a l'aire i això és un problema"

Com valora l’aplicació de la nova llei del cos?

És molt més restrictiva que abans i hi ha modificacions amb les quals, per ara, no podem estar-hi d’acord. Per exemple, amb el nou règim sancionador, un policia pot estar doblement castigat, tant per la llei com pel Govern.

Pel que fa al material, hi ha mancances?

Sí, però he de reconèixer que des de la direcció s’ha treballat a nivell patrulles per dotar-los de bon material.

Què falta encara?

Espero que dotin la part d’investigació, que ens hem quedat una mica coixos. Crec que aquest any ha d’haver-hi una dotació important.

Esteu satisfets amb la possibilitats de promocionar dins del cos?

S’han anat creant llocs de comandament i hi ha hagut una mobilitat interna; considero que està bé. Suficient? Potser no, però espero que de mica en mica es vagi donant possibilitats a tothom.

El sistema està sent just per a tothom?

Pensem que es fa el més just possible. Donem el vot de confiança a la direcció.

El clima laboral ha millorat?

Sí, a nivell de tracte entre companys i responsables ho ha fet, tot i que hi ha aspectes que sempre es poden millorar. Des de la direcció s’ha activat el tema de promocions i material i això a la gent que ho rep li fa canviar de clima. Cert que amb l’antic Govern hem passat uns anys complicats, però esperem que amb el nou, i amb la nova ministra de Funció Pública, veiem una predisposició i un tarannà bo.

"No ens preocupa cap àmbit de delicte concret, però hem d'estar alertats per tots"

Com valora l’evolució de la seguretat i la criminalitat al país?

A nivell de seguretat, Andorra és un país segur. S’està fent tasques de prevenció bones. Sempre es pot millorar. Comptem que tenim un pas de turistes important i si ens manca personal, potser no pots controlar les fronteres les 24 hores del dia.

Algun àmbit de criminalitat us preocupa especialment de cara als propers anys?

La policia ha d’evolucionar conforme ho fan els delictes. Ara hi ha molt crim a través d’internet. Temes concrets? No. Alertats? Per tot. No deixem de ser la força al país i hem d’estar per tot el que pugui esdevenir i saber que tot el que passi a Espanya o França ens pot afectar.

Cal que hi hagi barreres antiterroristes a Escaldes o Andorra la Vella?

S’estan posant a tots els llocs turístics. No podem ser menys. Algunes mesures han de posar-se. El nivell concret l’han de decidir els tècnics.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending