Cesc Joval // Músic

“Participar al Sax Fest, on acudeixen els grans professionals, és tot un honor”

Va néixer el 3 d’agost del 2007, i viu a La Margineda, amb la seva família. Estudia segon a l’escola d’estudis secundaris Mare Janer, a Santa Coloma. Des de ben petit va entrar al món de la música, escollint del saxo el seu instrument. Compagina aquesta afició amb l’esport i els estudis, i ho aconsegueix amb molta organització. Aquest any, per segona vegada, participarà en el Solo Youth Sax, la categoria junior del Sax Fest.

Cesc Joval
Cesc Joval

Cesc Joval és un dels participants andorrans del festival de saxofon que té lloc al país. Un certamen que reuneix a alguns dels intèrprets més reconeguts i prestigiosos del món, tots per un mateix motiu: la passió pel seu instrument. A l’edició junior participa el Cesc. El Solo Youth Sax s’estructura en cinc categories diferents, en funció de l’edat i el nivell dels estudiats.

Per què i com vas començar amb la música?

Quan era menut, quan tenia set anys, els meus pares em van portar al conservatori d’Andorra la Vella, em cridava molt l’atenció la música. Quan vaig créixer i l’escola es va posar més complicada, em van preguntar si volia continuar i no vaig dubtar en dir que sí.

“Tocar el saxo per a mi és la forma perfecta d’evadir-me dels problemes”

Què és el que sents quan toques el saxo? Per què t’agrada?

Per a mi és la forma perfecta d’evadir-me dels problemes i de les tasques del col·legi. És una sensació de tranquil·litat molt gran, m’agrada molt tocar el saxo. Però, principalment, és una manera de tenir un moment per a mi mateixa, de relaxació i alliberament.

Quant de temps dediques a la setmana a estudiar música?

Normalment, a casa, dedico unes quatre hores a estudiar el saxo setmanalment. També vaig al conservatori dos dies a la setmana, a donar les classes. El que faig a casa és complementari, per a practicar i millorar.

Com aconsegueixes compaginar la música, el saxo, els esports, el col·legi...

Tot es tracta d’organització. Tinc molt clares les meves metes d’estudi i tracte d’aconseguir-les i no despistar-me amb altres coses. Així que, simplement, intento tenir-ho tot sota control i saber ben bé repartir el temps entre els estudis, la música i altres passatemps.

Cesc Joval practicant per al concurs júnior del Sax Fest.
Cesc Joval practicant per al concurs júnior del Sax Fest

Què significa per a tu participar al Sax Fest? És la primera vegada que hi estaràs?

Per a mi es tracta d’un honor. És un dels festivals de saxo més importants del món i poder estar al mateix lloc de grans professionals de la música és un sentiment únic. A més, no es tracta de la primera vegada que acudeixo, fa tres anys ja hi vaig estar i em va encantar.

Com va ser aquella primera vegada al festival?

Bé, em vaig posar una mica nerviós perquè era més menut. Tenia deu anys i era la primera vegada que m’enfrontava a una cosa així.

I aquest any estàs més tranquil?

Sí, sí, sense dubte. Molt més. Ja sé el que és i vull viure l’experiència al màxim.

En què consisteix el concurs de joves saxofonistes en el que competeixes?

Doncs, per començar, fa un mes que ens donaren una obra que havíem d’assajar. Cada categoria tenim una hora assignada, en la que representarem la partitura davant dels jutges.

Com t’has preparat per al concurs?

Des que em donaren la partitura de l’obra que havia de representar l’he estat estudiant diàriament. Realment, no he fet res molt diferent del que faig de costum, però sí que és veritat que l’he practicada molt.

“Participar al Solo Youth Sax es una experiència única i vull gaudir-la”

Què esperes de la teva participació al Solo Youth Sax?

La veritat és que no crec que guanyi, tampoc ho espero. En aquests concursos sempre hi ha algú que toca millor que jo el saxo. Però és una experiència única i vull gaudir-la. Espero conèixer molta gent i, sobretot, passar-ho bé.

Participes amb alguns dels teus amics al festival també?

Sí que participen alguns dels meus companys del conservatori, però es tracta d’una convocatòria molt internacional. Això també ho fa molt interessant, ja que veus nois i noies de tot arreu que venen aquí a Andorra a tocar l’instrument que a mi també m’agrada. Em sembla una ocasió fantàstica per conèixer aquestes persones.

Hi ha una persona que admires dins del món del saxo, que t’inspiri?

La veritat és que hi ha grans professionals en aquest món, persones amb molt de prestigi que toquen molt bé l’instrument i serveixen de referent. Però, si hagués de triar algú, possiblement seria Alain Crepin, que és l’autor de moltes de les obres que he interpretat i estic molt familiaritzat amb ell.

Què t’agradaria ser i fer al futur?

La veritat és que encara no ho sé ben bé, però possiblement biòleg marí. De moment em centro en els meus estudis i ja ho decidiré més avant.

Aleshores, per a tu, la música és un entreteniment, no t’agradaria dedicar-te professionalment al saxo?

La veritat és que no. M’agrada molt tocar l’instrument i és una afició que no voldria perdre, però, de moment, ho considero més això, un passatemps.

Comentaris (1)

Trending