Jordina Bringué \\Cap de llista d'Andorra Endavant a Ordino

“Cal dinamitzar la parròquia; actualment, no deixa de ser un poble dormitori”

Jordina Bringué té 36 anys, està casada i té dos fills. És llicenciada en ciències de l'educació i màster en logopèdia. Actualment, treballa com a educadora per la fundació nostra senyora de Meritxell. El 2015 va participar en les eleccions comunals anant a la llista de Liberals a Ordino. Ara es presenta a les territorials de les generals amb Andorra Endavant.

Jordina Bringué
Jordina Bringué

Jordina Bringué encapçala la llista d'Andorra Endavant a Ordino després d'haver concorregut a unes eleccions comunals el 2015 amb Liberals. No va entrar i 8 anys més tard es torna a implicar en la política per accedir al Consell General. La seva candidatura defensa un Ordino sense Grífols i amb més activitat comercial i turística.

Què es pot aportar a la seva parròquia des del Consell General?

Ordino és una parròquia preciosa, però que a vegades queda oblidada entre les seves muntanyes i encants. Cal dinamitzar la parròquia amb més atractius turístics, més comerços. Actualment no deixa de ser un poble dormitori.

Què considera que farà decidir els resultats de la seva territorial?

Crec que la gent del poble ha de decidir sobre el futur de la nostra parròquia i estem en un punt molt important. La implantació de certes coses faran que marxi molta gent de la parròquia per por.

Trenta anys després d'aprovar la Constitució, s'ha de mantenir l'actual sistema electoral amb 14 consellers elegits, amb 2 representants per parròquia, o s'ha d'anar cap a una única llista general?

Després de trenta anys hem de continuar amb un sistema electoral de 14 consellers i 2 representants per parròquia, però amb llistes obertes, per poder escollir i agafar el millor de cada partit. El poble no ha d'estar d'acord amb tots els membres de les llistes.

“Tenim molts pisos buits que cal desbloquejar. Una gran part d'ells són de gent estrangera que té por de llogar el seu pis per no haver-lo declarat”

Pel que fa a l'habitatge, quines mesures proposeu per solucionar la problemàtica des de la seva parròquia?

Tenim molts pisos buits que cal desbloquejar. Una gran part d'ells són de gent estrangera que té por de llogar el seu pis per no haver declarat el seu bé d'Andorra als seus corresponents països.

Poder adquisitiu: quines mesures proposen?

La gent d'Andorra en general ha de tenir un poder adquisitiu en funció de la feina que faci, dels estudis obtinguts. Però cal ajudar a la gent que ens envolta a tenir un nivell de vida digne.

L'acostament a Europa s'ha fet de la forma correcta?

Pensem que el model de l'acord d'associació no encaixa amb Andorra. La UE no ens farà un model a mida. Hi veiem més riscos que oportunitats com el perill de la lliure circulació de persones, les auditories dels bancs i el cabal europeu que s'haurà de transposar sí o sí cosa que representarà un cost per Andorra i una pèrdua de sobirania.

Com podem millorar el transport públic segregat dins d'Andorra? I per les connexions internacionals?

Seria fantàstic tenir el tren que arribés fins a les portes d'Andorra. A les portes no a dins, no volem soroll. Per la mobilitat dins d'Andorra nosaltres plantegem una xarxa de transport multimodal Bus i transport per cable silenciós ecològic més barat que el metro aeri i que consumeix poc.

“Pensem que el model de l'acord d'associació no encaixa amb Andorra. La UE no ens farà un model a mida.”

Quines mesures s'han d'aplicar al sistema de pensions per fer-lo sostenible?

Inspirant-se dels models europeus d'èxit amb rendes definides mínimes dignes segons els anys de cotitzacions i amb participació de l'Estat per la sostenibilitat del sistema. Cal crear riquesa i generar diners pel que fa a les arques de l'Estat amb una diversificació d'èxit no com ara.

Com es pot potenciar el turisme i el comerç (a la parròquia i al país) al mateix temps que es fa sostenible?

És molt important atreure turistes implantant activitats/ atraccions turístiques durant tot l'any. Publicitat a l'estranger el nostre meravellós entorn natural, activitats esportives, ... A Ordino crec que s'han de fer més atraccions turístiques i ajudar als negocis a mantenir-se vius, incentivar a nous comerços a implantar-se a la parròquia.

Si surt elegida, i per mantenir el contacte amb la ciutadania, preveu instaurar algun mecanisme de relació amb la població? (oficina de representació, horari d'atenció públic...)

És molt important el contacte amb la ciutadania, per això cal fer política amb el comú i govern, però també amb la gent del país, de les parròquies cal estar al carrer i compartir amb la gent del país, Cal impulsar els referèndums per donar poder al poble. Utilitzar les xarxes socials perquè la gent pugui explicar els seus neguits.

Cal aturar el laboratori Grífols? 

Clar que sí, és crucial aturar el laboratori Grifols, pel bé de tots. No ens aportarà cap mena de benefici, tot el contrari Andorra haurà de pagar 200.000 €/any durant 25 anys, el pagament de la carretera uns 900.000 euros, el tancament del terreny que és l'equivalent a 5 terrenys de futbol cost indefinit encara. No proporcionarà feina a la gent del país, ja que necessiten enginyers per treballar en laboratoris P3 contràriament a allò que ens diuen.

“El desviament que molts utilitzem a través l'Aldosa i Anyós és cada vegada més perillós. És el moment d'actuar!!”

Com valora l'acord pel Casamanya i el futur trasllat d'un ministeri de Medi Ambient i Agricultura a la parròquia?

No em sembla que sigui mala idea traslladar el ministeri de Medi Ambient i Agricultura a Andorra a Ordino, però crec l'hotel Casamanya es podria destinar a altres coses, com l'escola Montessori que s'havia demanat en altres ocasions o un edifici cultural. O fins i tot deixar que algun inversor estranger vingui i proposi algun atractiu turístic i per la gent del país, sempre respectant l'entorn de la parròquia.

És urgent posar fil a l'agulla en la desviació de la Massana?

És el segon punt més important del programa d'Ordino per aquestes territorials. Hem de solucionar els problemes de mobilitat que tenim al nivell de la Massana per baixar a Andorra La Vella. Tenim cues interminables i cada cop més per Anyós. El desviament que molts utilitzem a través l'Aldosa i Anyós és cada vegada més perillós. És el moment d'actuar!!LA JORDINA BRINGUÉ MÉS ÍNTIMA

 

Quants idiomes parla?

Parlo tres llegües: Català. Francès i Castellà.

A quina hora es desperta?

Em desperto sobre les 7 del matí

Té alguna mascota?

Actualment no, però n'he tingut.

La xarxa social que més utilitza?

Facebook

Què ha après dels seus pares?

He après dels meus pares que per tenir alguna cosa s'ha de treballar.

Quina va ser la seva primera feina?

Des de molt jove que ajudo els meus pares en els negocis familiars, tant a la botiga d'esports com en la collita del tabac i de patates.

Un referent polític?

El meu avi va ser un referent polític per a mi. Abans es feia pel bé d'Andorra sense cap ànim lucratiu.

Un escriptor o llibre preferit?

Paulo Coelho i Elena Huelva.

Sèrie o pel·lícula preferida?

La meva pel·lícula preferida "Intouchables" i la sèrie "Outlander"

Outlander
outlander
 

Si pogués canviar una cosa del món, què canviaria?

Que no existís la pobresa.

Quin consell li donaria al seu jo adolescent?

Creu en el que vols i ho aconseguiràs.

Quina és l'última vegada que ha plorat?

Quan la meva àvia va marxar.

Una activitat que fa al seu temps lliure?

Caminar

Fa esport? Què practica?

Últimament, no tinc gaire temps, però m'agrada molt esquiar.

Jordina Bringué practicant escalada
Jordina Bringué practicant escalada

Un pla per gaudir d'Andorra en un cap de setmana?

Per mi un pla ideal seria, anar a fer alguna activitat a la natura amb la família o amics i després un bon dinar o sopar amb tots ells.

Manta i peli o prendre alguna cosa amb els amics?

Depèn del dia, si plou o neva manta i peli, si fa bo, escapada amb amics.

Amb quin candidat aniria de cap de setmana?

Amb la meva companya Eva Font crec que ens ho passaríem força bé.

El seu cotxe és dièsel, elèctric, híbrid o benzina?

El meu cotxe és dièsel.

Sabria dir quin és el preu d'una barra de pa?

Si, la barra de pa està sobre el 1.50€ aprox.

Qui fa la compra a casa seva?

La compra la fem el meu marit o jo, depèn de qui té més temps aquella setmana.

Quant es gasta en la compra d'una setmana?

Varia en funció de l'època de l'any.

Quin plat li surt millor a la cuina?

M'agrada molt la truita de patates o les tartes al forn.

 

Comentaris (5)

Trending